Christian Eriksen sõidutati staadionilt minema kanderaamil, kuid ta oli teadvusel.

Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
12. juuni 2021, 23:52

Jalgpalli EMi blogi | Taani tähte elustati ja ta on haiglas stabiilses seisundis, pausi järel jätkunud matšis võttis Soome ajaloolise võidu

Laupäeval õhtul jäi Soome ja Taani EMi alagrupimatš pooleli, sest viimase tähtmängija Christian Eriksen kukkus platsil kokku ja teda elustati pikalt, mille järel atleet viidi haiglasse, kus on stabiilses seisus. Mängijate soovil jätkunud kohtumises võttis Soome ootamatu 1 : 0 võidu. Päeva esimeses matšis viigistas Wales 1 : 1 Šveitsiga ja viimases mängus purustas Belgia 3 : 0 Venemaa.
Sündmustega saab täpsemalt tutvuda allolevas blogis.

Kopenhaagenis toimunud Taani ja Soome matš jäeti pooleli 42. minutil, kui esimese poolkaitsja Christian Eriksen kukkus platsil teadvusetult kokku. Murule tõtanud arstid elustasid mängijat kümmekond minutit ja ta transporditi staadionilt minema. Taani jalgpalliliit kinnitas sotsiaalmeedias, et 29aastane sportlane on ärkvel ja Rigshospitaleti haiglas täiendavatel uuringutel.

Erikseni ja sportlaste palvele vastu tulles mängiti matš lõpuni. Täistunnil tsenderdas Jere Uronen vasakult äärelt palli kasti, kus Taani kaitsjaid suutis peaga ennetada Soome ründaja Joel Pohjanpalo, kelle löögi vastu oli Kasper Schmeichel võimetu. Taani parim võimalus tuli 74. minutil, kuid Pierre-Emile Höjbjergi 11 meetri karistuslöögi püüdis suurepärase kohtumise teinud Lukas Hradecky.

Esmakordselt EMil mänginud soomlaste ainsaks pealöögiks jäigi Pohjanpalo värav, samal ajal taanlased tegid 22 pealelööki, millest 9 raamidesse. B-grupi teises mängus jäi Venemaa juba 10. minutil Belgia vastu 0 : 1 kaotusseisu, kui nende kaitsjate prohmaka kasutas ära Romelu Lukaku.

24 minutit hiljem tõrjus venelaste kollkipper Anton Šunin vasakult äärelt tulnud tsenderduse enda ette ja vabaks jäänud palli lükkas võrku Thomas Meunier. Kaks väravalööjat sepistasid ka kohtumise kolmanda tabamuse, kui Meunieri läbisöödu realiseeris 88. minutil Lukaku.

Laupäeva esimeses mängus kohtusid Wales ja Šveits. Ehkki viimane valitses avapoolaega, siis 45 minutiga sihile ei jõutud. Teenitud värava said nad kirja 49. minutil, kui Xherdan Shaqiri andis kõrge nurgalöögi ja Breel Embolo toksas palli peaga võrku.

Kuid siis andis Šveits initsiatiivi vastasele ja järgnevat pooltundi valitsenud Wales viigistas 74. minutil, kui nurgalöök mängiti lühidalt lahti, teisest lainest andis Joe Morrell tsenderduse kasti, kus kõige kõrgemale kerkis Kieffer Moore. Kui esimesel poolajal sai Šveitsi kollkipper Yann Sommer tema pealöögile näpud vahele, siis nüüd oli temagi võimetu.

Kohtumisest ühe punkti saanud Šveits ja Belgia jagavad A-grupis teist kohta, liider on Itaalia, kes reedel seljatas Türgi 3 : 0.

Alagrupid:
A: Türgi, Itaalia, Šveits, Wales;
B: Taani, Soome, Venemaa, Belgia;
C: Holland, Ukraina, Austria, Põhja-Makedoonia;
D: Inglismaa, Horvaatia, Šotimaa, Tšehhi;
E: Hispaania, Rootsi, Poola, Slovakkia;
F: Ungari, Portugal, Prantsusmaa, Saksamaa

Ajakava:
11.–23. juuni – alagrupimängud
26.–29. juuni – kaheksandikfinaalid
2.–3. juuli – veerandfinaalid
6.–7. juuli – poolfinaalid
11. juuli – finaal

00:13

A-grupi satsid tulevad taas platsilt 16. juunil, kui Türgi mängib Bakuus Walesiga ning Itaalia Rooma olümpiastaadionil Šveitsiga.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Soomlaste järgmine mäng toimub niisamuti 16. juunil, kui nad sõidavad Peterburi külla venelastele. Päev hiljem kohtuvad Kopenhaageni Parken staadionil Taani ja Belgia.

Standings provided by SofaScore LiveScore
23:55
Belgia võitis Peterburis mängu 3 : 0

Saabki pikale vutipäevale joone alla tõmmata. Belgia tegi Venemaaga sotid selgeks avapoolajal, mis võideti 2 : 0. Ehkki puhkepausi järel sai Venemaa paremini mängu sisse, siis väga ohtlikuks ei saadudki. Kohtumise statistika (uefa.com):

23:50
Lukaku lõi oma teise ja Belgia kolmanda!

Meunier ja Lukaku sepistasid veel ühe tabamuse, kui 88. minutil andis esimene läbisöödu ja teine lõi väravavahiga silmitsi pääsedes palli jõuga ettenurka. Lukaku on nüüd 94 koondisemängus löönud 62 väravat.

23:41

Kui avapoolaja järel võis oodata teisel poolajal väravasadu, siis reaalsus ostutus vastupidiseks. Belgia surus mängutempo alla ja pani venelaste käigud kinni, mistap võib teist poolaega lugeda pigem igavaks. Hirmsasti vajaks see lahing üht venelaste väravat, et viimasel kümnel minutil mängu elu tekiks.

23:35

Venelastel on peale viit vahetust platsil 3-4-3 taktikas mehed järgnevalt: Šunin; Divejev, Semenov, Džijikija; Mario Fernandes, Muhhin, Ozdojev, Karavajev; Mirantšuk, Golovin, Dzjuba.

Belgia tõi 72. minutil platsile Hazardi, kes asendas Mertensit.

23:27

Teist poolaega on mängitud 20 minutit. Belgia harjus venelaste kõrgema pressiga ära ja suutsid palli päris kenasti keerutada, kuid parimateks võimalusteks jäid Golovini ja Lukaku kauglöögid, mis jäid kaitsjatesse kinni. Venelased tegid ära ka oma viimased (loe: neljanda ja viienda) vahetused.

23:19
23:15

Eriksenile saatis tervist ka UEFA president Aleksander Ceferin.

23:13

Venelased said vist poolajapausil peatreenerilt kõva peapesu, sest teise poolaja esimesel viiel minutil pallisid nad märgatavalt näljasemalt. Kuid Venemaa on jätkuvalt hädas Belgia kõrge pressiga. Selle leevendamiseks läksid nad üle kolmemehelisele kaitseliinile, millega on neil rünnakul rohkem sööduoptsioone.

22:51

Belgia valdas palli avapoolajal 64% mänguajast ja nad tegid 7 pealelööki venelaste kahe vastu. Kuid seda peab küll mainima, et need numbrid väga hästi ei iseloomusta belglaste masendavat ülekaalu. Huvitav, kas idanaabrid suudavad poolajapausil midagi välja mõelda, mis nad tagasi mängu aitaks.

22:45

Belgia annab korralikku tormihoiatust, sest Venemaa on surutud oma kasti, kust nad ei suuda välja tulla. Sealjuures on mängus tehtud juba kolm sunnitud vahetust, millest kaks venelased. Belgia oli väga lähedal kolmandale, kui Carrasco vajutas tosinalt meetrilt, kuid pall lendas napilt üle.

22:36
Belgia läks 2 : 0 juhtima

Šunin tõrjus vasakult äärelt tulnud tsenderduse enda ette ja 34. minutil toksas pall võrku Thomas Meunier. Sealjuures sekkus ta mängu 27. minutil vahetusest, kui ta asendas Timothy Castagnet.

Sealjuures on Meunier EMide ajaloos esimene mängija, kes vahetusest sekkudes suutis avapoolajal jala valgeks saada.

22:33
Soome võitis mängu 1 : 0!

Esmakordselt EMile pääsenud Soome tegi avamängus korraliku paugu, kui nad alistasid Taani 1 : 0. Joel Pohjanpalo värav jäigi soomlaste ainsaks pealöögiks, samal ajal taanlased tegid 22 pealelööki, millest 9 raamidesse.

Ühest küljest vägev võit, kuid seda kõike varjutas Erikseni kokku kukkumine ja pikk paus. Näis, et Taanil oli vaimselt väga keeruline seda teist poolaega mängida.

22:26

Soome - Taani mängule anti neli lisaminutit. Kas tõesti korraldab Soome turniiri teisel päeval sellise üllatuse, et tõmbab taanlastele koti pähe?

22:25

Soome kaitsja Jukka Raitala vajus 86. minutil murule ja tema tööpäev sai krampide tõttu läbi. Paistab, et kohtumisele tuleb kamaluga lisaminuteid. Kas Soome peab vastu?

22:20

Nii Belgia kui Venemaa raiskavad. Venemaa kaitsja Fernandes sai nurgalöögi olukorras värava eest peaga löögile, kuid pall lendas otse Courtois' sülle. Belgia poolelt sai kiirrünnaku lõpus
Dendoncker karistusala joonelt hooga segamatult lüüa, kuid virutas nahkkera taevasse.

22:18

Taani surub ja surub, kuid pallid lihtsalt ei kuku nende mängijate jalgadele. Kopenhaagenis pallivatel punasärkidel on viigivärava löömiseks umbes 10 minutit.

22:14
Romelu Lukaku viis Belgia 1 : 0 ette

Belgia saatis pika palli ilmselges suluseisnus olnud Romelu Lukaku suunas, kuid nahkkera põrkas temani Venemaa kaitsja peast, mis nullis sulu. Väravavahiga silmitsi jäänud Lukaku kasutas sülle kukkunud olukorra külmavereliselt ära ja viis Belgia 10. minutil 1 : 0 ette.

„Chris, Chris, I love you,“ saatis ta kaamerasse tervisi Eriksenile, kellega nad mõlemad mängivad Milano Interis.

22:11
Taani eksis 11 meetri karistuslöögil

Paulus Arajuuri tõmbas süütus olukorrasvärava suunast eemale liikunud Yussuf Poulseni ja kohtunik Anthony Taylor määras 11 meetri karistuslöögi. Pierre-Emile Höjbjerg penalti oli väga-väga pehme ja vasakule küljele vajunud Lukas Hradecky püüdis palli.

22:02

Belgia ja Venemaa mäng algas. Sealjuures Venemaa mängijad vaatasid, kuidas Belgia 11 meest vajusid matši eel ühele põlvele ehk meie idanaabrid selle kampaaniaga kaasa ei läinud.

Loe rohkem