Christian Eriksen hingas, kui Taani koondise arstid temani jõudsid, ent olukord muutus ruttu kriitiliseks.

Foto: AP / Scanpix
Jalgpall
13. juuni 2021, 09:19

Taani koondise arst: Eriksen hingas, kui temani jõudsin, aga olukord muutus kähku (2)

Soome jalgpallikoondis saavutas oma EMi esimeses matšis ajaloolise 1 : 0 võidu Taani üle, kuid nagu asjaosalised ütlesid, sel tulemusel pole suuremat tähtsust, sest kohtumist varjutas taanlaste staari Christian Erikseni kokku kukkumine. Õnneks on elustamist vajanud jalgpallur viimaste teadete kohaselt Kopenhaageni haiglas stabiilses seisundis.

Taani koondise arst Morten Boesen oli üks esimesi, kes murul lamanud Eriksenini tormas. „Kui sinna jõudsin, siis ta lamas külje peal ja hingas,“ rääkis doktor pressikonverentsil. „Alguses tundsin pulssi, ent olukord muutus kähku, mistõttu alustasime südamemassaažiga. Staadioniarst ja ülejäänud meedikud andsid fantastiliselt kiiret abi.“

Täiendatud kell 12.19: Taani jalgpalliliit teatas Twitteris, et nad suhtlesid hommikul Erikseniga, kes saatis meeskonnakaaslastele tervisi. Tema seisund on stabiilne, kuid ta jääb veel uuringuteks haiglasse.

Kes ei tea eilsest õhtust midagi, siis Eriksen vajus esimese poolaja lõpus jala pealt murule. Talle tehti südamemassaaži ning 18 minutit hiljem toimetasid meedikud ta kanderaamil platsilt minema, Kopenhaageni haiglasse. Selleks ajaks oli ta teadvusel ja Boeseni kinnitusel temaga rääkinud.

Eesti aja järgi kella üheksa paiku tuli info, et Taani jalgpallurid on Erikseniga telefoni teel suhelnud ning kuulnud, et temaga on kõik hästi. Sellest tõukuvalt langetasid taanlased otsuse kohtumisega kell 21.30 jätkata (seis oli 0 : 0, mängida jäi pisut üle ühe poolaja).

„Ütlesin kuttidele, et olen elus väheste asjade üle uhke olnud, kuid see on üks neist,“ vahendas Taani koondise peatreener Kasper Hjulmand kodumaa rahvusringhäälingu kaudu seda, mida ta pärast kaotust mängijatele ütles.

„See on minu jaoks müsteerium, et mängijad suutsid end üldse kokku võtta,“ lisas treener Hjulmand. „Nad tegid sel täiesti tähtsusetul poolajal kõik, mis nad suutsid. See oli kõigi jaoks väga keeruline olukord.“

Ta lisas: „Ükski mängija poleks lillegi liigutanud enne, kui meile öeldi, et Christian on teadvusel ja suudab kõneleda. Meil oli valida, kas lõpetada matš homme kell 12 (täna Eesti aja järgi kell 13 – M. T.) või proovida seda täna. Mängijad otsustasid minna ja anda endast parima.“

Kuigi taanlased domineerisid väljakul toimuvat, õnnestus Joel Pohjanpalol soomlaste ainuke (!) pealelöök 60. minutil väravaks ja 1 : 0 võiduks vormistada. 74. minutil teenis Taani penalti, kuid Lukas Hradecky püüdis Pierre-Emile Hojbjergi pehme löögi.

„Täiesti mõttetu on rääkida jalgpallist,“ vastas Hjulmand küsimusele, kuidas Taani peaks siit edasi minema. „Peame kokku hoidma ja lootma, et Christian saab terveks ja tal pole midagi viga. Peate mõistma, et hea sõbraga juhtunust üle saamine võtab aega.“

Näiteks keskkaitsjast kapten Simon Kjaer, kes tormas esimeste seas Erikseni juurde ja veendus, et sõber pole keelt alla neelanud, ei suutnudki matši lõpuni mängida vaid palus 63. minutil vahetust. Kjaer oli ka üks neist, kes lohutas raskel hetkel platsi ääres Erikseni kallimat.

Kasper Schmeichel (rohelises) ja Simon Kjaer hoolitsesid raskel ajal Christian Erikseni kallima eest.

Foto: AFP / Scanpix

„Juhtunu mõjutas Simonit nii sügavalt, et ta kahtles, kas suudab kohtumist jätkata. Ta proovis, kuid pidi pooleli jätma,“ sõnas Hjulmand mängujärgsel pressikonverentsil.

Treener lisas, et koondis saab järgmistel päevadel professionaalset abi.

Ka soomlased tunnistasid, et tulemusel polnud mingit tähtsust. „Täna oleme kõik võitjad. Vähemalt seni, kuni ta on ikka meiega,“ sõnas Soome väravavaht Lukas Hradecky.

Ta lisas: „Saime haiglast positiivseid sõnumeid. Tänan arste ja parameedikuid nende töö eest. See on see, mis täna loeb.“

Soome koondise kapten Tim Sparv säutsus Twitteris: „See päev on olnud üks tohutu emotsioonide karussell. Meie mõtted on Christian Erikseni ja tema lähedastega sel keerulisel ajal. Jalgpall on nii tähtsusetu, kui midagi sellist juhtub. Elu on hinnaline. Hoolitsege üksteise eest.“