Christian Eriksen.

Foto: AP / Scanpix
Jalgpall
13. juuni 2021, 10:49

Erikseni endine kardioloog kinnitas, et aastal 2019 polnud taanlasel mingeid südameprobleeme (4)

Eile jalgpalliplatsil kokku kukkunud Christian Erikseni (29) endine kardioloog Sanjay Sharma kinnitas väljaandele Mail on Sunday, et taanlase testid olid vahemikus 2013–19 igati korras.

Doktor Sharma kontrollis Erikseni tervist iga aasta, kui mees mängis Inglismaal Tottenham Hotspuris. Arst tunnistas, et eile juhtunu pani ta muretsema, kas tal jäi midagi kahe silma vahele.

„Aga vaatasin kõik testitulemused üle ja kõik tundus perfektne,“ sõnas Sharma Briti väljaandele. „Alates päevas, mil ta liitus Tottenhamiga, oli minu töö teda jälgida. Tegime igal aastal teste. Seega aastani 2019 oli kõik kindlasti korras, polnud mingeid ilmselgeid viiteid südameprobleemile.“

Mõistagi ei saa Sharma välistada, et Erikseni südamega juhtus midagi pärast seda, kui ta 2020. aasta jaanuaris Tottenhamist Milano Interisse liikus, kuid itaallased kontrollivad mängijate tervist samamoodi.

Ametlikku infot, mis Erikseniga juhtus, pole. Teada on see, et meedikud elustasid teda ja kasutasid ka defibrillaatorit ehk elustamisaparaati. Selle info põhjal pakkus Sharma, et taanlast tabas esmane südame seiskumine, mille põhjustas rütmist välja minek.

Ta selgitas, et südamemassaaž tagab vere ja seeläbi hapniku liikumise elutähtsatesse organitesse ajal, kui süda ise ei suuda pumbata. Defibrillaatorit kasutatakse südame taaskäivitamiseks. Mitteametlikel andmetel oli Erikseni süda seiskunud umbes viis minutit.

„Iga minutiga, mil süda ei löö, väheneb ellujäämise tõenäosus umbes seitse protsenti, kui südamemassaaž pole korralik,“ märkis doktor Sharma. „Inimene, kelle süda hakkab viie-kuue minuti järel taas lööma, on tavaliselt nii kehvas seisus, et teda tuleb ventileerida kõritoru abil. Aga pidagem meeles, Eriksen on väga noor ja heas vormis mees. Teda ei saa võrrelda toidupoe juures kokku kukkunud vanuritega. Tema vereringe on fantastiline.“

Inglismaa riiklikus terviseameti (NHS) kardioloogiaspetsialist Scott Murray ütles Daily Mailile, et ilmselt on Erikseni profikarjäär lõppenud, sest itaallased suhtuvad südameprobleemidesse väga tõsiselt.

„Itaallased keelavad inimestel sportimise, kui neil on tuvastatud märkimisväärseid südameprobleeme. See on seaduses kirjas,“ märkis doktor Murray. „Nad on üle 20 aasta niiviisi talitanud ja vähendanud südame seiskumisest tingitud spordisurmasid kolme protsendi pealt vähem kui ühe protsendini.“