Denzel Dumfries tähistab tabamust, mis tõi tabloole seisu 3 : 2.

Foto: Reiters/Scanpix
Jalgpall
13. juuni 2021, 23:54

Võidud Inglismaale, Austriale ja Hollandile

Jalgpalli EMi blogi | Holland ja Ukraina pakkusid senise EMi põnevaima lahingu! Inglismaa murdis maha Horvaatia (2)

Jalgpalli Euroopa meistrivõistluste mängupäev algas D-alagrupi põnevusheitlusega, kus Inglismaa võitis Raheem Sterlingu 57. minuti tabamusest 1 : 0 Horvaatiat. Hiljem noppisid C-grupis võidud ka Austria ja Holland.

Inglismaa ja Horvaatia vahel kulgesid avaminutid nagu tõeliste tippsatside omavahelistes matšides ikka. Pigem otsiti ja kontrolliti, mis vastasel plaanis. Mõlemad said proovida positsioonirünnakuid, aga riske ei võetud. Kuid ometi jõudsid inglased väravale kiirelt väga lähedale, kui Phil Foden palli vasaku jalaga posti keerutas. Inglased tundusid emotsionaalselt aktiivsemad ja innukamad.

Horvaatide kaitseplaan siiski toimis ning tasapisi tuldi ka ise mängu rohkem sisse ning asjad olid justkui nende kontrolli all. Avapoolajal väravaid ei löödud, kuid teisel kolmveerandtunnil said inglased Wembley staadionil oma tahtmise. 

Kalvin Phillips leidis Horvaatia kaitseliini vahelt üles Sterlingu, kes pääses väravavahiga silmitsi ja skooris. Horvaatia magas sel rünnakul inglaste liikumised maha. Lõpus õnnestus inglastel kindla peale seisu hoida ning Horvaatia üritused mandusid. Sama grupi teises matšis kohtuvad esmaspäeval Šotimaa ja Tšehhi. 

C-alagrupis võitis Austria läbi raskuste 3 : 1 Põhja-Makedooniat. 18. minutil viis Stefan Lainer austerlased väga ilusast tabamusest juhtima, kuid juba kümme minutit hiljem viigsitas Goran Pandev, kes skooris 37 aasta ja 321 päeva vanuselt. Makedoonlased olid punktid pikalt kinni, kuid nende unistused purunesid 78. minutil, mil Michael Gregoritsch realiseris David Alaba suurepärase söödu. Päris lõpu eel vormistas lõppskoori vahetusmees Marko Arnautovic.

C-grupi teises lahingus sai Holland 3 : 2 jagu Ukrainast. Oranžide poolelt tegid kõigepealt skoori Georginio Wijnaldum (52. minut) ja Wout Weghorst (59. minut). Kuigi ukrianlased alustasid mängu energiliselt, siis teise poolaja alguses kustuti mõneks ajaks täielikult.

Ometi piisas Andrii Jarmolenko ühest briljantsest kauglöögist (75. minut), et ukrianlased tagasi mängu tuua. Peagi lükkas Roman Jaremtšuk peaga võrku Ruslan Malinovski suurepärase tsenderduse. See kõik toimus justkui vastu mängu käiku. Favoriit Holland leidis siiski veel jõudu ning 85. minutil skooris peaga Denzel Dumfries. Seega on kolm punkti koos nii Hollandil kui ka Austrial, Ukraina ja Põhja-Makedoonia on nulli peal. 

Tänased tulemused:

kell 16 Inglismaa – Horvaatia (D-grupp, London) 1 : 0
kell 19 Austria – Põhja-Makedoonia (C-grupp, Bukarest) 3 : 1
kell 22 Holland – Ukraina (C-grupp, Amsterdam) 3 : 2

00:21

Õhtu lõpuks veel viimase matši statistikat. Head ööd, homseni!

23:55

Tehtud, Hollandile 3 : 2 võit. Õhtu lõpuks saime senise EMi põnevaima matši!

23:44

85. minut, Holland 3 : 2 peal! Ukraina pidu ei kestnud üldse kaua, sest nüüd lükkas Denzel Dumfries palli peaga võrku. Holland on jälle kinni kolmes punktis, mis veel mõne aja eest tundus samuti üsna kindel.

23:37

79. minut, 2 : 2! Ukraina teenib karistuslöögi, pall lendab karistusalasse, kus seisab Jaremtšuk, kes palli peaga võrku suunab. Täiesti uskumatu, et Holland on suutnud selle matši praeguse seisuga ära anda.

23:34

75. minut, Ukraina lööb ühe tagasi, 2 : 1 Hollandile! Jarmolenko lööb senise turniiri kõige ilusama tabamuse. Mees keerutab palli kaugelt vasaku jalaga ristnurka. See juhtus muidugi vastu mängu käiku, sest Ukraina on olnud teisel poolajal täiesti hädas.

23:18

58. minut, Holland lööb 2 : 0! Oranžid on sõiduvees. Ukraina kaitse magab jälle kõik asjad maha ning Wout Weghorst virutab palli võrku.

Wout Weghorst.

Foto: AP/Scanpix
23:15

Esialgu tundub, et Hollandi kaitsetaktika on lihtne: palli hoida ja pidevalt rünnata. Ukrainal on väga raske.

23:12

52. minut, Holland lööb 1 : 0! Kõigepealt murtakse paremalt äärelt läbi, kuid Buštšan tõrjub terava tsenderduse Wijnaldumile jala peale. Kapten virutab palli ühe puutega ristnurka. Nüüd tegid ukrainlased kaitses mitu eksimust järjest. Tõenäoliselt hakkab Ukraina peagi riske võtma ja pole kahtlustki, et Holland läheb hea meelega kiiretesse kontratesse. Lootust on, et asi läheb veel lahtisemaks!

22:51

Esimesel poolajal väravaid ei löödud. Paar tähelepanekut:

-Ukraina väravavaht Heorhi Buštšan tegi kaks supertõrjet.

-Denzel Dumfries luhtas kaks supervõimalust.

-Ukraina mäng on omamoodi kummaline. Mingis mõttes ollakse särtsakad ja tublid, aga veider vaadata, kuidas kaitsefaasis väga kompaktselt seistes antakse ikkagi Hollandile päris palju ruumi. Pidevalt unustatakse keegi hollandlane kuskile vabaks. 

-Holland on selgelt parem tiim, aga kui siin näiteks nullile jäädakse, siis on see ründajate enesekindlusel paras hoop.

-Kuigi Ukraina on rohkem hädas, siis nende vasturünnakud on päris paljulubavad. Eriti ässalt mängib paremal äärel Jarmolenko.

-Õhus on mingi kummaline ärevus. Ukraina kaitseliinis puudub kohati kooskõla, samamoodi on Holland kohati ehk liiga kaootiline. Mäng on justkui hollandlaste käes, aga ometi polnud kaugel, et Ukraina nõelaks valusalt.

Foto: AP/Scanpix
22:20

Mõlemad tiimid elasid oma alguse tuhina üle ning asi muutus veerand tunni järel tunduvalt tasakaalukamaks ja rahulikumaks. Mõlemad justkui otsivad oma õiget mängu ja kombivad vastast.

22:12
22:11

Kuigi Ukraina algus oli justkui paljulubav, siis peagi pani Holland sisse teise käigu. Nüüd paistab, et Ukrainal on kaitsefaasis korralikke probleeme. Pidevalt kaotatakse oranžis särgis mehed ära ning tekivad ohtlikud olukorrad. Kõik viitab vähemalt sellele, et peaksime nägema väravaid.

Denzel Dumfriesi võimalus.

Foto: Reuters/Scanpix
22:06

Ukraina alustab teravalt. Jarmolenko murrab mitu korda läbi parema ääre ja jagab häid ning tugevaid sööte. Tempo on neil särtsakas. Igal juhul paistab, et matš saab hoogsa alguse, sest kuuendal minutil pääseb hoopis hollandlane Denzel Dumfries lähedalt vabalt löögile, kuid puurilukk särab tõrjega.

21:58

Läksime! Holland on tagasi suurturniiril ja väge täis. Aga nende viimase aja vorm on olnud heitlik. Ukraina on neile igal juhul igati asjalik vastane. Mõlemad tiimid lähevad võitu jahtima ja kui mõelda võimalikust alagrupi esikohast, siis tänased kolm punkti kuluks väga ära. Näis, mis väljakul lahti rullub!

Hollandi kaitseliinist jäävad eemale kaks superstaari. Vigil van Dijk ei sõitnud vigastuse tõttu EMile kaasagi, lisaks ravib praegu traumat ka Matthijs de Ligt.

21:25

Hollandi ja Ukraina koosseisud:

20:56

Austria saab oma kolm punkti kirja. Nüüd hakkame põnevusega ootama, mida teevad samas alagrupis Holland ja Ukraina, kes võtavad mõõtu kell 22.

20:48

3 : 1! Viimasel minutil skoorib ka Marko Arnautovic. Mäng tehtud.

20:38

2 : 1 Austriale! Põhja-Makedoonia unistus võib ikkagi kustuda. David Alaba annab 78. minutil imelise söödu värava ette, kust Michael Gregoritsch palli võrku lükkab. 

Goran Pandev.

Foto: AFP/Scanpix
20:28

Uskumatu vana!

20:17

Tund mängitud, seis 1 : 1. Igati tuline ettevõtmine! Õhus on korralik pinge ning Austria püüab kuidagi mängu päästa. Põhja-Makedoonia etteastest õhkub aga lõunamaist emotsionaalsust. Vahel minnakse käsipidi kokku, aga seni veel viisakalt. Ezgjan Alioski peab veidi tänama õnne, et ei saanud 52. minutil punast kaarti, vaid kohtunik näitas talle kollast. Viga oli robustne. 

Foto: Reuters/Scanpix
Loe rohkem