Shelby Houlihan.

Foto: AFP / Scanpix
Doping
15. juuni 2021, 15:02

Ameerika rekordinaine süüdistab positiivses dopinguproovis burritot (1)

USA keskmaajooksja Shelby Houlihan (28) peab Tokyo olümpiamänge televiisorist vaatama, sest sai positiivse dopinguproovi tõttu nelja-aastase võistluskeelu. Naine eitab pattu ja süüdistab saastunud toitu.

„Olen täiesti löödud, katki, vihane, segaduses ja tunnen, et sport, mida ma armastan, reetis mu,“ kirjutas 1500 ja 5000 meetri jooksu USA rekordinaine sotsiaalmeedias. „Tahan selgelt välja öelda, et ma pole kunagi tarvitanud sooritust parandavaid aineid.“

Houlihan sai jaanuaris teada, et tema 15. detsembril antud dopinguproovist leiti nandrolooni, mis aitab kasvatada lihasmassi. 2019. aastal Doha MMil 1500 meetri distantsil esimesena medalita jäänud naine väidab, et polnud varem sellisest ainest kuulnudki.

„Nüüdseks olen teada saanud, et WADA mõistis ammu, et sealiha söömine võib tingida nandrolooni osas valepositiivse proovi, sest teatud liiki sead toodavad seda suures koguses. Seaorganilihas (rupsis) on nandroloonitase kõige kõrgem,“ osutas Houlihan.

Ta lisas, et jõudis proovile eelnenud nädala toidupäevikut kokku pannes järeldusele, et suure tõenäosusega põhjustas positiivse tulemuse umbes 10 tundi varem söödud burrito, mis päris Beavertonis tema kodu lähedal asunud Mehhiko toidubussist.

„Tegin kõik, et oma süütust tõestada. Tegin valedetektoritesti. Lasin maailma ühel parima toksikoloogil oma juuksekarva analüüsida. WADA nõustus, et aine pole mu kehasse kogunenud, mis juhtuks siis, kui oleksin seda võtnud regulaarselt,“ lisas sportlane nõutult.