Saksamaast jagu saanud Prantsusmaa kirjutas tabelisse kolm punkti.

Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
15. juuni 2021, 23:58

Jalgpalli EMi blogi: surmagrupp alustas! Võidud Portugalile ja Prantsusmaale (1)

Esmaspäeval sai jalgpalli Euroopa meistrivõistlustel kaasa elada kahele mängule, kui pall pandi mängu nn surmagrupis. Esimeses matšis alistas tiitlikaitsja Portugal 3 : 0 Ungari, alagrupimängude viimases lahingus sai Prantsusmaa 1 : 0 jagu Saksamaast.

Portugal alustas Ungari vastu aktiivselt, kui juba 5. minutil pääses löögile Diogo Jota, kuid Ungari väravavaht Péter Gulácsi vastas hea tõrjega. Seejärel said 67 000pealise kodupubliku toetust nautinud madjarid aga kenasti mängu sisse ning kuigi Portugal valdas palli, siis üleliia ohtlikuks nad enam tükil ajal ei muutunud. Tõsi, 43. minutil pääses superstaar Cristiano Ronaldo mõne meetri kauguselt väravast vabalt löögile, kuid saatis nahkmuna Budapesti taevalaotusesse.

Teisel poolajal näis vahepeal, et ungarlased võivad vasturünnakute pealt Portugalile paksu pahandust teha ning 80. minutil pääseski putku Ungari vahetusmees Szabolcs Schön, kes saatis palli ka Portugali puuri, kuid fikseeriti suluseis.

See oli Portugalile nähtavasti viimaseks äratuskellaks ning lõpuks võeti jõuga ikkagi oma. 84. minutil võttis Raphael Guerreiro löök Willi Orbáni jalast rikošeti ja veeres väravasse, kolm minutit hiljem realiseeris Ronaldo penalti ning kohtumise teisel üleminutil tõmmati Ungari kaitse sootuks ribadeks ja Ronaldo veeretas rünnaku lõpetuseks palli tühja väravasse. 3 : 0.

Valitseval maailmameistril Prantsusmaal piisas Saksamaa vastu 1 : 0 võiduks Mats Hummelsi 20. minuti omaväravast. Sakslased valdasid küll rohkem palli, kuid Prantsusmaa mängis nagu kolm aastat tagasi MMil, ehk asjad hoiti kaitses korras, nii et lõpuks suutis Saksamaa nende postide vahele saata vaid ühe pealelöögi. Parima võimaluse sai 54. minutil Serge Gnabry, kuid tema otse õhust teele saadetud purakas lendas napilt üle värava.

Prantslased said seevastu teisel poolajal kahel korral palli ka Saksamaa puuriluku Manuel Neueri selja taha, kuid mõlemal puhul fikseeriti Kylian Mbappele suluseis ja tabamused tühistati.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Kolmapäeval tehakse EMil algust teise vooru mängudega, kui B-alagrupis kohtuvad kell 16 Soome ja Venemaa ning A-alagrupis kell 19 Türgi ja Wales ning kell 22 Itaalia ja Šveits.

F-grupi mängudega jätkatakse laupäeval, kui teises voorus kohtuvad Prantsusmaa ja Ungari ning Saksamaa ja Portugal.

23:55

Ja kõik! Turniiri suurfavoriit Prantsusmaa hoiab kaitses asjad kontrolli all ning võtab Mats Hummelsi esimese poolaja omaväravast 1 : 0 võidu.

23:48

90 minutit on täis tiksunud, 6 minutit antakse juurde.

23:45

88. minutil karistuslöök Saksamaale. Sedapuhku jätab Kroos löömise au Leroy Sanele, kuid temagi lajatab palli tribüünile.

23:43

85. minutil näitab Prantsusmaa maailmameistrite klassi, kui Pogba sööt leiab Mbappe, kes annab omakorda ristsöödu Karim Benzemale, kellel pole probleemi pall võrku saata. Ent Mbappe oli söötu saades suluseisus ja ei loe seegi ilus asi.

23:36

Mbappe pääseb 77. minutil hirmsat kiirust näidates Saksamaa karistusalasse ja mees tõmmatakse Hummelsi poolt lõpuks ka pikali, kuid ju oli kõik siiski määrustega kooskõlas, sest penaltit Prantsusmaa sellest olukorrast ei saa.

Kylian Mbappe.

Foto: Reuters/Scanpix
23:30

20 minutit lõpuni ja Saksamaa hakkab vinti juurde keerama. Väljakule Timo Werner ja Leroy Sane, puhkama Serge Gnabry ja Kai Havertz.

23:24

66. minutil saadab Kylian Mbappe suurepärase individuaalse soorituse lõpetuseks palli posti kaudu Neueri selja taha, kuid fikseeritakse suluseis. Oleks olnud kõva kandidaat turniiri TOP 3 väravate sekka.

23:17

Saksamaa on saanud sisse päris hea hoo ja rütmi. See päädib sellega, et väravat otsiv Robin Gosens sõidab hirmsa hooga sisse prantslaste äärekaitsjale Benjamin Pavardile. Pauk oli kõva, kuid tundub, et Pavard saab siiski jätkata.

23:11

54. minutil Saksamaa parim võimalus! Serge Gnabry pääseb löögile, kuid otse õhust teele saadetud purakas lendab napilt üle värava.

23:10

Tribüünil on muuseas koha sisse võtnud ka sakslaste järgmine peatreener Hansi Flick, kes vaatab asja murelikult. 52. minutil on lähedal prantslaste teine värav, kuid üksi läbi pääsenud Adrien Rabiot jääb natuke terava nurga alla ja saadab palli posti kaudu üle otsajoone.

23:02

Teine poolaeg on alanud!

23:02

Kes oli avapoolajal Prantusmaa boss? Muidugi N'Golo Kante!

22:53

Esimese poolaja statistika osutab, et mäng oli pigem sakslaste käes. Aga statistika ei loe, loeb see, et Prantsusmaa praegu juhib.

Foto: flashscore.com
22:46

Esimene poolaeg on lõppenud, Prantsusmaa juhib 1 : 0.

22:40

Prantslased tahaks, et Kimmich saaks teise kollase kaardi, sest sakslane tabab kõrge jalaga Hernandezit näkku. Viga tuleb, kaarti siiski mitte.

22:38

Ilkay Gündogan saab karistusala seest proovida, kuid uhab mööda. Hea mäng kahe väga hea meeskonna poolt, midagi pole öelda!

22:36

36. minutil näitab oma kiirust ja võimsust Mbappe, kuid viimasel hetkel saavad sakslased olukorra nurgalöögiks lahendada. Kuid see on koht, mida peavad sel turniiril kartma kõik Prantsusmaa vastu mängivad meeskonnad.

22:29

Nii see Hummelsi omavärav sündis:

Foto: Reuters/Scanpix
22:27

Kroosi üritus nr 2 läheb seekord üle müüri, kuid selgelt ka üle värava. Kuid prantslased ei saa endale lohakaks muutumist lubada, karistus on kiire tulema.

22:26

Uus karistuslöök Saksamaale. Sakslased on väravale väga hästi reageerinud.

Loe rohkem