Andrew Robertson (vasakul) ja Kalvin Phillips.

Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
18. juuni 2021, 23:49

Jalgpalli EMi blogi | 115. Inglismaa ja Šotimaa vahelises mängus jäeti väravad löömata (5)

Jalgpalli Euroopa meistrivõistlustel peeti täna kolm mängu. Rootsi alistas D-alagrupis tulemusega 1 : 0 Slovakkia, Horvaatia ja Tšehhi tegid E-alagrupis 1 : 1 viigi ning Inglismaa ja Šotimaa jätsid samuti E-alagrupis väravad löömata. Enne kohtumisi kommenteeris vastasseise jalgpallikommentaator Toomas Vara isiklikult!

Rootsi - Slovakkia 1 : 0

Avapoolaeg oli küllaltki võimalustevaene. Vast kõige pettunum oli slovakkide kapten Marek Hamsik, kes jõudis paar korda rootslaste karistusalasse, kuid ei suutnud nende puurilukku Robin Olsenit proovile panna. Teisel kolmveerandtunnil sekkus üha rohkem mängu Rootsi ründaja Alexander Isak, kes võttis järjest Slovakkia kaitsjaid ette ning tekitas nende väljakupoolel paksu pahandust. Lõpuks teenis 21aastane Real Sociedadi mängija penalti, mille realiseeris Emil Forsberg.

Alagrupis Hispaaniaga viigistanud Rootsi on nüüd E-alagrupi liider, olles kahe matšiga kogunud neli silma. Slovakkia on hetkel kolme punktiga teisel kohal – avamängus alistasid nad 2 : 1 Poola. Homme mängivad poolakad Hispaaniaga.

Toomas Vara mängueelne kommentaar: „Rootsi oli esimeses mängus pettumus. See, et neile viit-kuut väravat ei löödud, jääb Hispaania ründajate süüks, mitte Rootsi kaitsjate teeneks.

Slovakkia võitis Poolat tegelikult kohtuniku abiga. Ei tea kas olen kõige tähelepanelikum, aga üllataval kombel pole tehtud juttu sellest, et Krychowiaki esimene kollane oli äärmiselt pehmelt antud ja tänu sellele said slovakid hiljem pikalt arvulises enamuses mängida.

Selle võrra tuleb mäng Rootsi vastu raskem, aga pakun, et svenssonid kaotavad. Slovakkide kasuks räägib see, et nende väravas seisab üks selle turniiri kõige kõvematest puurivahtidest Martin Dubravka (mängib klubijalgpalli Newcastle Unitedis – toim). 2 : 1 Slovakkiale.“

Horvaatia – Tšehhi 1 : 1

Tšehhid alustasid mängu paremini, kuid mängus neil selget väravavõimalust luua ei õnnestunud. Umbes kümme minutit enne poolaja lõppu teeniti mõnevõrra ootamatult penalti: horvaatide keskkaitsja Dejan Lovren lõi õhuvõitluse käigus küünarnukiga Patrik Schicki nina veriseks. Vea aitas seejuures tuvastada videoabikohtunik ehk VAR.

Schick oli 11 meetri karistuslöögil kindel ning sai kirja oma turniiri kolmanda kolli, millega on ta väravalööjate tabelis esikohal.

Horvaadid võtsid end teiseks poolajaks kokku ning panid esimesest minutis vastastele surve peale. See tasus end ära: Ivan Perisic viigistas kauni väravaga. 2018. aasta MMi finalistil oli ka hea võimalus võit ning kolm punkti võtta, ent heast positsioonist löögile saanud Nikola Vlasic saatis palli üle värava.

Horvaatia kaotas avavoorus Inglismaale 0 : 1, Tšehhi alistas 2 : 0 Šotimaa.

Toomas Vara mängueelne kommentaar: „Inglased näitasid, et Horvaatia kogenud keskväli Modric-Brozovic-Kovacic on võimalik nooruse uljuse, st. tegelikult kiiruse ja tehnikaga üle mängida. Tšehhidel nii palju kvaliteeti pole, aga kui suudavad ära kasutada vananeva Luka Modrici laiskuse kaitsetöö tegemisel, ja kui väravavaht Tomas Vaclik teeb samasuguse supermängu nagu Šotimaa vastu, siis sellel mängus selget favoriiti pole.

Turniiri eel oli tšehhide suhtes väga skeptiline, täna pakun, et nad pole nõrgemad kui Horvaatia. Vabalt võib jääda 1 : 1 viiki.“

Inglismaa – Šotimaa 0 : 0

Esimesel poolajal oli parim võimalus inglastel: John Stonesi peaga sooritatud löök tabas posti. Šotlastel oli samuti paar head šanssi, ent mõlemad tiimid mängisid kaitses üsnagi kindlalt ning suutsid ohtlikumad olukorrad ära hoida.

See-eest teisel poolajal oli mäng palju lahtisem, nii šotlased kui ka inglased ründasid pidevalt suurte jõududega. Sellele vaatamata väravani ei jõutud ning igipõlised rivaalid ja naaberriigid leppisid 115. omavahelises mängus viiki.

D-alagrupis on kahe mänguvooru järel liidrikohal Tšehhi, kel on koos neli punkti. Inglismaal on sama arv silmi kogutud ja on teine, Horvaatia on ühe punktiga kolmas ja Šotimaa samuti ühe silmaga neljas.

Inglismaa sa avavoorus 1 : 0 jagu Horvaatiast, Šotimaa kaotas 0 : 2 Tšehhile.

Toomas Vara enne matši: „Inglismaal on selle EMi eel ja ajal tõmmatud paralleele 1996. aasta koduse turniiriga, kuhu nad samuti suurte ootustega läksid. Üks sarnasus on väga konkreetne: ka seekord on alagrupi teises mängus vaja alistada igipõlised vastased šotlased.

Tookord saadi sellega vanal Wembleyl 2 : 0 hakkama, seekord on staadion uuem, aga arvan, et võimalused tulemust korrata on vähemalt sama suured kui 25 aastat ja 3 päeva tagasi. Kusjuures vahepealsete aastate jooksul on minu arvates toimunud suur paradigma nihe – uuel noorte mängumeeste põlvkonnal, kes üles kasvanud sotsiaalmeedia igapäevase surve all, näikse olevat veidi vähem stressi ja nad ei lase end ülearu palju mõjutada Briti tavameedias toimuvast möllust.

Inglismaa oli esimeses mängus horvaatide vastu väga kindel. Skoor 1 : 0 on petlik, tegelikult pingutati täpselt nii palju kui vaja. Loodan, et Ben Chilwell mängib. See teeks kodumeeskonna veel paremaks.

Ainuke lootusekiir Šoti fännide jaoks on Kieran Tierney paranemine. See mees koos Andrew Robertsoniga võib teha nende mängu vasakul äärel oluliselt teravamaks kui nad seda Tšehhide vastu olid. Ja kui Che Adams alustab kohe esimesest minutist, siis on nende rünnakud igal juhul ohtlikumad. Šotlaste kaotus Tšehhi vastu tuli tegelikult ju Patrick Schicki kahest meisterlikust individuaalsest sooritusest, mängu kokkuvõttes oli kaotajatel ju häid võimalusi rohkem kui võitjatel.

Nii et saab olema emotsionaalselt laetud, aga siiski inglaste 2 : 0 võiduga lõppev meeleolukas õhtu.“

23:48

Läbi! Väravateta viik!

23:48

Pall oli šotlaste karistusalas lahtine! Lõpuks lõi McGinn selle klaariks. Trahvikastis oli oma üheksa Šotimaa mängijat vähemalt.

23:46

Kohtunik andis vaid kaks minutit lisaaega.

23:33

76. minut: Šotimaa vahetab: mängu Stuart Armstrong, pingile Billy Gilmour. Hetk varem oli Inglismaa võtnud pingile Kane'i ja platsile toonud Marcus Rashfordi.

23:31

Shaw pääseb kena söödumängu järel šotlaste karistusalasse, ent tema löök ebaõnnestub. Ilmselt tulnuks hoopis selles olukorras otsida tiimikaaslast.

23:21

63. minut: Inglismaa teeb mängu esimese vahetuse: sisse Jack Grealish, välja Phil Foden.

23:20

Šotlastel järjekordne ohtlik moment, Reece James pidi väravajoone lähedalt palli peaga klaarima.

23:18

Mäng on viimaste minutitega muutunud väga lahtiseks. Mõlemad tiimid lähevad rünnakutele suurte jõududega ning värav on õhus.

23:14

57. minut: Che Adamsil tekkis suurepärane võimalus: ründaja jõudis inglaste karistusalasse, ent ei suutnud otsustada, mida palliga teha. Lõpuks lõi ta peale, kuid selleks ajaks oli mitu Inglismaa mängijat talle ette jõundud.

23:12

Seejuures leidis Jamesi hea sööduga Harry Kane, kes tõestas end hiljuti lõppenud klubihooajal tõeliselt mitmekülgse ründajana.

23:11

Äärekaitsja Reece James sai proovida karistusala lähedalt. Löök lendas väravast napilt üle.

23:04

Alanud on teine poolaeg. Inglased on seda märksa aktiivsemalt alustanud.

22:46

Poolaeg! Kohtunik üleminuteid ei andnud. Post, paar ohtlikku momenti ja mõned suluseisud. Polnud just kõige sündmusterohkemad kolmveerand tundi.

22:44

43. minut: võib vast öelda, et šotlased alustasid kohtumist särtsakamalt, ent on nüüdseks vajunud rohkem oma väljakupoolele ning ilmselt ootavad poolajavile rohkem kui inglased.

22:35

Sterling sai karistusalasse palli, ent Manchester City mees ei suutnud seda kontrollida.

22:31

30. minut: Pickfordilt supertõrje!

22:31

29. minut: Kane sai umbes kuuelt meetrilt napilt pea vahele, ent löök läks napilt mööda. Taas oli ka suluseis, ent sel korral väga napilt.

22:19

17. minut: Foden sai söödu kaitsjate selja taha ning tema löök lendas seejärel umbes meetri jagu tagumisest postist mööda. Kuid suluseisulipp oli samuti üleval.

22:15

Kuid kui see hetk välja jätta, siis on Šotimaa olnud ohtlikum meeskond. Inglased on küll rohkem palli vallanud, ent šotlastel on olnud päris mitu poolvõimalust.

22:14

Keskkaitsja kerkis kõige kõrgemale ning sai nurgalöögist tulnud pallile pea vahele. Mõned sentimeetrid jäid väravast puudu.

Loe rohkem