Robert Lewandowski (paremal) tähistab Hispaania võrku löödud väravat.

Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
19. juuni 2021, 23:53

Jalgpalli EMi blogi | Hispaania jätkab võiduta, Saksamaa lõi Portugalil puuri täis, Ungari vormistas suurüllatuse (6)

Jalgpalli EMil toimus laupäeval kolm mängu. Esmalt tegid F-alagrupis 1 : 1 viigi Ungari ja valitsev maailmameister Prantsusmaa, seejärel alistas Saksamaa 4 : 2 Portugali. E-alagrupis jagasid 1 : 1 viigiga punktid võrdselt ära Poola ja Hispaania.

Prantsusmaa – Ungari 1 : 1 (45. Attila Fiola – 66. Antoine Griezmann)

Prantsusmaa võttis küll mängu kiirelt nö enda kätte, kuid väravani ei suudetud esimesel poolajal jõuda. Võimalusi küll tekkis, aga ungarlased kaitsesid vägevalt. Hoopis madjarid olid need, kes avapoolaja viimastel hetkedel kiirest vasturünnakust skoorisid. Ilusa kombinatsiooni lõpetas osava ning täpse löögiga Attila Fiola.

Teine poolaeg jätkus sarnaselt, kuid 66. minutil ei saanud ungarlased kõigepealt hakkama Kylian Mbappe teravusega. Maailma üks paremaid jalgpallureid murdis madjarite karistusalasse, kust lükkas palli värava ette. Seal oli juba Antoine Griezmann, kes nahkkera võrku saatis. Lõpus tekkisid omad võimalused võitu jahtida mõlemal tiimil, kuid seis jäi viiki. Tegemist on suurüllatusega, sest Prantsusmaad peeti turniiri eel suurfavoriidiks võidule, Ungari puhul räägiti aga EMi ühest nõrgemast satsist.

F-alagrupis on nüüd prantslastel kahest mängust neli punkti, Ungari on kahe matšiga ühe silma peal.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Mängu eelvaade:

Avamängus oli Prantsusmaa alistanud tulemusega 1 : 0 Saksamaa. Skoor võinuks olla ka suurem, ent videoabikohtunik ehk VAR aitas tuvastada kahe tabamuse järel suluseisu. Valitsevad maailmameistrid lähevad tänasele Budapestis toimuvale mängule vastu suurte favoriitidena, ent sellele vaatamata ei kavatse nad Ungarit alahinnata.

„Tuleb raske mäng. Meie vastased mängivad turniiril püsimajäämise nimel. Nad on võrreldes Saksamaaga väga erinev meeskond, ent nad on väga ohtlikud ja motiveeritud, seega peame mängima efektiivselt, leidma nende nõrkusi ning olla kaitses kindlad,“ sõnas Prantsusmaa keskkaitsja Raphael Varane UEFA kodulehel.

„Nad on võitluslik ja töökas meeskond ja mängivad väga organiseeritult. Arvan, et see, et neil on itaallasest peatreener, selgitab seda. Nad on koduväljakul ning eeldan, et nad mängivad sama pühendunult kui Portugali vastu. Kui võidame, siis oleme [alagrupiturniirilt] edasi pääsenud. See on meie esimene eesmärk,“ lisas Prantsusmaa peatreener Didier Deschamps.

Ungari vajab tõepoolest igal juhul võitu, et hellitada lootusi kaheksandikfinaali pääsemiseks. Avamängus läksid nad Portugali vastu teisel poolajal juhtima, ent VAR tühistas nende värava suluseisu tõttu. Lõpuks tuli vastu võtta 0 : 3 kaotus. Ungarlaste peatreener Marco Rossi tunnistas, et Prantsusmaa vastu ei saa neil kerge olema.

„See on suureks motivatsiooniks. Mängime maailmameistritega, selgete favoriitidega, kellel on [Kylian] Mbappe näol mängija, kes on lihtsalt teisest maailmast. Meid ootab ees pea võimatu ülesanne, kuid anname endast parima,“ lausus Rossi.

Portugal – Saksamaa 2 : 4 (15. Cristiano Ronaldo, 67. Diogo Jota – 35. (omavärav) Ruben Dias, 39. (omavärav) Raphael Guerreiro, 51. Kai Havertz, 60. Robin Gosens)

Saksamaa vajas võitu ja võttis selle ka ära. Aga see ei olnud kummaltki tiimilt liiga veenev etteaste. Kaitses käriseb liiga palju. Siiski on sakslastel kõik võimalused alagrupist edasi minna, miks mitte ka võitjana. Viimases voorus tuleb alistada Ungari. Nii Portugalil kui ka Saksamaal on nüüd koos kolm punkti. Prantsusmaal on neli, Ungaril üks. Viimases voorus lähevad surmagrupis kokku Saksamaa-Ungari ja Prantsusmaa-Portugal. Pinge on kõrge ning pole üldse võimatu, et Ungari üllatab uuesti.

Mängu eelvaade:

Portugallased alustasid finaalturniiri hästi, avamängus alistati Ungari 3 : 0. Kui seda võis võtta kui kohustuslikku võitu, siis nüüd on valitsevatel Euroopa meistritel vastas märksa tugevam vastane, neljakordne maailmameister Saksamaa. Avamängus kaks väravat löönud ja mitu rekordit purustanud Cristiano Ronaldo pole veel karjääri jooksul sakslaste vastu skoori teinud, täna avaneb tal selleks uus võimalus.

Portugali peatreener Fernando Santos: „Ma ei karda Saksamaad absoluutselt. Arvan, et kaks meeskonda peavad üksteisest lugu, sest nii meie kui ka nemad teame, et oleme mõlemad tugevad tiimid, kes suudavad mängu otsustada. Arvata, et Portugal on Saksamaal [Münchenis] sakslaste vastu favoriidid, on absurdne. Kui mängijad peaksid seda arvama, siis ei suudaks me isegi viiki saavutada!“

Saksamaa kaotas avamängu Prantsusmaale 0 : 1. Lõpuks tuli tänada õnne, et prantslastele vaid ühe väravaga alla jäädi, ent täna loodetakse Portugali vastu kindlasti võitu. Arvatavasti jätaks ka viik neile kõik võimalused alles, ent kaotust ei saa nad kindlasti lubada. Koondise peatreener Joachim Löw kiitis enne matši Portugali ründajaid:

„Portugalil pole rünnakul ainult Cristiano Ronaldo, vaid neli või viis suurepärast mängijat. Nad suudavad suuri mänge otsustada. Nad on tehniliselt tugevad ja kohanemisvõimelised. Nendega toime tulla on raske, sest neilt on niivõrd raske palli ära võtta.“

Hispaania – Poola 1 : 1 (25. Alvaro Morata – 54. Robert Lewandowski)

Hispaania valdas kõvasti palli, kuid liiga palju ohtlikke võimalusi ei tekitatud. Kuni viimaks andis Gerard Moreno hea söödu värava ette, kust Alvaro Morata palli lihtsa vaevaga sisse lükkas. Teisel poolajal leidsid aga poolakad viimaks hea tsenderdusega oma ründetuusa Robert Lewandowski, kes stiilselt nahkkera peaga nurka virutas. 58. minutil oli hispaanlastel suurepärane võimalus uuesti juhtima minna, kuid Moreno lõi penalti posti. See oli juba viies eksitud penalti sel turniiril, sisse on löödud vaid neli tükki.

E-alagrupi seis on väga intrigeeriv: Rootsil on neli, Slovakkial kolm, Hispaanial kaks ja Poolal üks punkt. Viimases voorus kohtuvad Rootsi-Poola ja Hispaania-Slovakkia.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Mängu eelvaade:

Kumbki meeskond tahab mängu tingimata võita. Hispaania raiskas avamängus Rootsi vastu mitu head võimalust ja pidi lõpuks väravateta viigiga leppima. Poola kaotas aga skooriga 1 : 2 Slovakkiale.

Hispaania ründaja Pablo Sarabia kaitses enne mängu tiimikaaslast Alvaro Moratat, kes jäi rootslaste vastu kuivale.

„Me kõik vastutame tuju ja värvate eest. Me kaitseme ja ründame koos. Morata töökus on imetlusväärne. Ta on suurepärane mängija. Seda näitab ka statistika: väravad ja mängud.“

Poola koondise peatreener Paulo Sousa kinnitas, et meeskond läheb Hispaania vastu võidu järele.

„Olen enne mängu optimistlik, sest mu mängijates on kvaliteeti, mis paneb mind uskuma, et suudame seda. Muidugi oleme raskes olukorras, kuid mõnikord sünnivadki sellistest situatsioonidest head asjad. Meie eesmärk on nende pallivaldamist võimalikult palju vähendada. Kuid meie meeskonnas on kvaliteeti ning näitame seda ka Hispaania vastu.“

00:07
23:55

Kõik, Hispaania jätkab võiduta, täna 1 : 1 viik Poolaga!

Standings provided by SofaScore LiveScore
23:34

Vahetusest sekkus väljakule kõigi aegade noorim mees, kes on mänginud EM-finaalturniiril. Nimeks on tal Kacper Kozlowski, vanust 17 aastat ja 246 päeva. Ta lõi üle Jude Bellinghami äsja tehtud rekordi.

23:30

Sevillas jääb matši lõpouni 20 minutit. Tabloo näitab endiselt 1 : 1 ja kõik on lahtine. Selle seisuga püsiks Poola unistus edasipääsuks reaalsena.

23:29

Üsna uskumatu on kogu selle turniiri penaltide statistika. Viiel korral on eksitud. Sisse on löödud vaid neli…

23:17

58. minut, Hispaanial supervõimalus! Videokohtunike abiga määratakse penalti, mille Gerard Moreno posti virutab. Seis püsib 1 : 1!

23:15

54. minut, Lewandowski lööb 1 : 1! Lõpuks tuleb maailma parima ründaja suunas normaalne tsenderdus ja Lewandowski lükkab palli peaga kindlalt võrku. Poola unistus edasipääsust on elus!

Robert Lewandowski.

Foto: AFP/Scanpix
23:04

Vaheajal puhul statistikat ka:

22:45

42. minutil läks asi päris kuumaks Hispaania värava all. Kõigepealt käis pall postis, seejärel virutas Lewandowski selle vastu väravahti. Supervõimalus. Suures plaanis on Poola kenasti mängus sees. Muidugi on neil raske, aga seis pole sugugi lootusetu. Suudetakse Hispaania vastu rünnata küll.

Ja üks faktike Morata kohta: temast sai 11. hispaanlane, kes on löönud koondises enam kui 20 väravat. Äss!

22:28

25. minutil läheb Hispaania 1 : 0 juhtima! Morata skooris, aga kõigepealt kerkis äärekohtuniku lipp. Videokohtunik vaatas asja üle ja otsustas, et polnud mingit suluseisu. Poola peab nüüd hakkama skoorima, muidu on see turniir läbi ka.

Alvaro Morata (vasakul)

Foto: Reuters/Scanpix
22:24

Mingit suurt spektaaklit pole kumbki tiim veel püsti pannud. Hispaania kõigutab rohkem palli. Tempo on siiski väga rahulik. Seni aga vaatame korraks tagasi veel eelmisele matšile:

22:11

Kümme minutit mängitud. Mateusz Klich lõi vahepeal napilt üle, suurt muud põnevat pole toimunud. Väikse üllatusena võib ehk välja tuua, et Poola valdab päris palju palli.

22:03

Pall on kenasti mängu pandud. Mõlemad tiimid vajavad võitu, eriti Poola!

21:54
Algkoosseisud

Hispaani vs. Poola!

21:03

Vaade Ungari jalgpallile ja poliitikale. Need kaks käivad hõimuvendade juures kenasti käsikäes. Viktor Orbanil on ülikeeruline saada Ungari kuningaks, aga igal juhul on ta omamoodi jalgpallikuningas. Ja see võib olla täitsa piisav.

21:00

Kaootilise mängu lõpuvile on igal juhul kõlanud. Statistikat:

20:45

Kogu see väravate sadu tekitab siiski hulga küsimusi. Saksamaa on muidugi kõva, sest Portugal on kõva. Teisalt on Portugali jaoks paras katastroof, et enda selja tagant korjatakse välja neli palli! Niimoodi ei mängi ju tipptiimid. Isegi, kui vastaseks on teine tipptiim.

Kas Saksamaa mängib nagu potentsiaalne Euroopa meister? Pigem mitte. Hetk tagasi oli lähedal portugallaste kolmas koll. Midagi nende mängus ju täna toimib, aga asi on tasakaalust väljas. See ei ole ju kuulus ordnung.

F-alagrupi seis on igal juhul ülipõnev, sest täna nägime, kuidas haavatav on isegi Prantsusmaa. Ja ka Portugal ja Saksamaa haavavad teineteist.

Mängu lõpuni jääb kümme minutit.

20:27

67. minut, Portugal lööb 4 : 2! Ronaldo söödab, Jota peksab selle võrku. Kas läheb ikkagi mänguks?

20:21

60. minut, 4 : 1 Saksamaale! Kimmich tsenderdab, Gosens lööb palli peaga võrku. See hakkab meenutama juba vana head Saksamaad. Lihtsad ja loogilised lahendused. Efektiivsed lahendused!

20:19

51. minut ja seekord skoorib Kai Havertz, 3 : 1 Saksamaale! Chelsea'i äss realiseerib Gosensi hea söödu. Stiilne rünnak. Seekordki polnud kaugel omavärav, aga siiski läheb tabamus Havertzi nimele.

Kai Havertz

Foto: Reuters/Scanpix
Loe rohkem