SELFI JALGPALLIKUNINGAGA: Viktor Orban (keskel) poseeris Budapesti staadionil ka fännidega. Ungari koondis pakkus rahvale vinge 1 : 1 viigi Prantsusmaaga. Orban aga naudib taustal poliitilist krediiti, mida vutimeeste südi esitus talle toob.

Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
24. juuni 2021, 09:52

Propagandamasin, mida rahvas armastab. Miks kulutas Orban jalgpalli hüvanguks kaks miljardit eurot? (6)

Ungari jalgpallist rääkides ei saa kuidagi üle ega ümber riigi suurest juhist ehk Viktor Orbanist. Mees, kes esimest korda oli peaminister aastatel 1998-2002, saavutas 2010. aastal Ungaris harvanähtavalt suure võimu, mida ta pole seniajani käest lasknud. Toona algas ka Ungari jalgpalli metamorfoos.

Eelmise sajandi keskpaigaga võrreldavat koondist on neil küll väga keeruline üles ehitada, aga igal juhul teeb Orban kõik endast oleneva, et madjarid jõuaks tipu lähedale. Laupäevane 1 : 1 viik EMil Prantsusmaaga ning sellele järgnenud võitluslik 2 : 2 tasamatš Saksamaaga olid kindlasti palsamiks peaministri hingele. Ligi 60 000 inimest Budapesti staadionil, suur osa rahvast teleka ees... See kõik on ungarlasi ühendav nähtus ning tegelikult ei pane joovastuses fännid ehk isegi tähele, kuidas Orban taaskord toimuvast poliitilist krediiti lõikab. 

Edasi lugemiseks: