Matteo Pessina viis 39. minutil Itaalia Walesi vastu juhtima.

Foto: Reuters / Scanpix
Jalgpall
20. juuni 2021, 20:53

Jalgpalli EMi blogi | Varumeestega Itaalia alistas Walesi, kuid mõlemad saavad edasi (1)

Jalgpalli EMil sai täna A-alagrupis kõik selgeks. Põhimeestele puhkust andnud Itaalia alistas Roomas 1 : 0 Walesi ning Šveits Bakuus 3 : 1 Türgi.

Kuivõrd Itaalia oli juba kahe mänguga grupivõidu kindlustanud, jättis Roberto Mancini kaheksa meest eelmise kohtumise algrivistusest seekord pingile. Wales seevastu läks selgelt tagalat kindlustama, sest lisas neljasesse kaitseliini tänaseks ka kolmanda keskkaitsja.

Mäng kulges Itaalia domineerimisel ning väravavõrk sahises 39. minutil, kui Atalanta poolkaitsja Matteo Pessina avanes hästi ette tsooni ja pani jala Marco Verratti paremalt äärelt tulnud madalale karistuslöögile edukalt vahele.

Palliga mänguga niigi hädas olnud Walesi jaoks läks asi eriti hapuks 55. minutil, kui keskkaitsja Ethan Ampadu astus keskväljal Federico Bernardeschile korkidega hüppeliigesse ning sai otse punase kaardi. Seejärel muutus kohtumine võrdlemisi tuimaks, sest Wales vajus veel madalamale ära ning Itaalialgi polnud kuhugi kiiret.

Tõsi, vähemuses Walesil avanes 75. minutil suurepärane šanss viigiväravaks, sest itaallased unustasid ühe trahvilöögi järel Gareth Bale'i kastis täiesti üksi, kuid superstaari ülepuusalöök vihises üle Itaalia värava. 89. minutil tegi põneva lükke Itaalia treener Mancini, kui vahetas ilma sunnita väravavahti ja saatis mõneks minutiks Gianluigi Donnarumma asemel postide vahele 34aastase Torino kindamehe Salvatore Sirigu.

Samal ajal Bakuus toimunud kohtumises võttis Šveits Türgilt kiiresti tuju ära, kui asus Haris Seferovici ja Xherdan Shaqiri iluväravatest 26. minutiks 2 : 0 juhtima. Irfan Kahveci vastas 62. minutil samuti kauni kauglöögiga ristnurka, kuid peagi lõi Shaqiri oma teise ja tagas Šveitsile 3 : 1 võidu. Niisiis kaotas Türgi kõik kolm mängu, aga sai täna vähemalt värava kirja.

Šveits kogus küll Walesiga võrdselt punkte, kuid kehvem väravate vahe jättis nad kolmandaks ja nüüd peavad nad pöidlaid hoidma, et mahuks nelja parema kolmanda koha meeskonna sekka.

Itaalia kohtub kaheksandikfinaalis C-grupi teise koha omanikuga, kelleks on kas Ukraina või Austria. Walesi ootab aga B-grupi teine, kelleks võib olla nii Belgia, Venemaa, Soome kui ka Taani.

Standings provided by SofaScore LiveScore
21:50

Itaalia peatrener Roberto Mancini ITV Sportile: „Oleme rõõmsad, oleme rõõmsad. Aga pärast alagrupifaasi algab uus võistlus. Kutid on väga targad. Nad tahavad võita igat mängu. Neil on hea mentaliteet. Vahetasime algrivistuses kaheksa meest, aga mängisime väga hästi. Wales on hea võistkond, oli väga keeruline võita, aga arvan, et väärisime seda.“

21:32

Natuke mängujärgseid muljeid kah.

Walesi kapten Gareth Bale ITV Sportile: „Teadsime, et mäng tuleb alguses peale ütlemata keeruline. Oli palju kaitsmist, palju jooksmist ja seal (viide platsile – toim) on nüüd üksjagu väga väsinud kehasid. Olen kuttide üle mõistagi uhke. Tahtsime proovida ja tulemust teha, aga vahet pole, sest saime grupis niikuinii teise koha. Peame nüüd taastuma. Lapime mehed kokku ja teeme seda uuesti.“

21:27

Türgi tegi ikka erakordselt masendava turniiri. 0 punkti, väravate vahe -7. Euroopa meistrivõistluste ajalugu tunneb ainult nelja kehvemat sooritust.

20:52

A-alagrupis on kõik! Varumeestega Itaalia võidab Walesi 1 : 0 ja kruiisib kindlalt grupivõitjana kaheksandikfinaali. Šveits alistas Bakuus 3 : 1 Türgi ja tõusis ka nelja punkti peale, kuid jääb kehvema väravate vahe tõttu grupis kolmandaks ja peab lootma, et ülejäänud nelikutes lõppevad asjad neile soodsalt.

20:47

89. minut. Tohoh, Itaalia vahetab väravavahti! 34aastane Torino väravavaht Salvatore Sirigu tuleb mõneks minutiks Donnarumma asemel postide vahele. Tegemist polnud sunnitud lükke, vaid millegi muuga.

20:42

Viis minutit + lisa minna Roomas. Wales on ikka päris madalale vajunud, aga seis jätkuvalt 1 : 0 Itaaliale. Praeguse seisuga pääsevad mõlemad otse edasi, sest Walesil on Šveitsist parem väravate vahe.

20:34

75. minut. Superšanss! Bale pääseb karistuslöögiolukorras trahvikastist täiesti vabalt löögile, aga tema ülepuusalöök lendab kõrgelt üle Itaalia värava. Uskumatu, kui vabaks Walesi staar jäeti…

20:29

Ethan Ampadu pääses oma punasega ka statistikaraamatusse, sest on aegade noorim otse punase kaardi saaja EMil. Ta on täna 20 aastat ja 279 päeva vana.

20:26

Bakuus sajab väravaid! Shaqiri lõi 68. minutil oma teise ja Šveits juhib 3 : 1.

20:22

65. minut. Itaalia teine oli lähedal! Belotti sai kontrarünnaku tulemusena viie meetri pealt löögile, kuid Ward tõrjus nurgalöögiks.

20:20

Hea uudis Walesile: Türgi on ühe tagasi löönud! Värava autoriks Irfan Kahveci ja minutiks 62.

20:17

Ethan Ampadu ei saanud üldse aru, mille eest talle punane anti.

Foto: Reuters / Scanpix
20:15

55. minut. Wales jääb vähemusse, sest Ethan Ampadu astus keskväljal Bernardeschile korkidega hüppeliigesse ning sai otse punase kaardi. Peakohtunik Hategan ei kõhelnud sekundikski. Nüüd läheb neil selle mängu kontekstis ikkagi paganama raskeks… Näis, kas see läheb neile maksma ka alagrupi teise koha.

20:11

53. minut. Bernardeschi virutas umbes 25 meetrilt vasaku jalaga madala karistuslöögi posti! Walesil vedas.

20:04

Sõge statistika: Itaalia jõudis tänase mängu 35. minutil selleni, et neile pole 1000 minutit väravat löödud! Nüüdseks on see arv juba pisut suurem.

20:02

Teised poolajad on alanud!

19:52

Wales oli Itaalia vastu avapoolajal selles mõttes päris hädas, et palliga ei tulnud neil suurt midagi välja. See püsis nende käes 40% ajast, kuid nad suutsid teha vaid kaks pealelööki.

19:50

Türgi ja Šveitsi mängus käib statistika põhjal korralik andmine. Türklased tegid avapoolajal 11, šveitslased 9 pealelööki. Palli valdasid pisut rohkem Türgi mehed (54%). Mõlemad teenisid neli nurgalööki.

19:48

Vaheaeg! Itaalia juhib 1 : 0, Šveits 2 : 0.

19:48

24aastane Matteo Pessina on nüüd seitsme koondisemänguga löönud kolm väravat – pole paha!

Matteo Pessina (sinine nr 12) avanes hästi ette tsooni ja suunas palli siseküljega võrku.

Foto: Reuters / Scanpix
Loe rohkem