Mikkel Damsgaard (nr.14) viist Taani juhtima Venemaa vastu

Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
21. juuni 2021, 23:50

Jalgpalli EMi otseblogi | Naabrite raske õhtu: vapper Soome murdus lõpus, Taani purustas Venemaa (2)

Jalgpalli Euroopa meistrivõistlustel said täna selgeks B- ja C-alagrupi lõppkohad. Eesti naabritel Soomel ja Venemaal täna õõmustamiseks põhjust polnud ning vastu tuli võtta kindlad kaotused.

Soojenduseks tulid platsile aga tiimid C-alagrupist, kui kokku läksid juba edasipääsu kindlustanud Holland ning Goran Pandevi lahkumismängu pidanud Põhja-Makedoonia.

Kohtumise algus oli isegi võrdlemisi tasavägine ja makedoonlased sahistasid võrku esimesena, ent värav võeti suluseisule viidates ära. Holland sai vaikselt oma mängu käima ning 24ndal minutil skooris Memphis Depay, kellele oli see teiseks väravaks turniiril. Teisel poolajal olid hollandlased juba veelgi teravamad ning Gini Wijnaldumi kaks tabamust 51sel ja 58ndal minutil kindlustasid Hollandile kindla 3:0 võidu. Wijnaldum on praegu ka Hollandi koondise suurim väravakütt kolme tabamusega.

Teises kohtumises sai Austria olulises kohtumises 1:0 jagu Ukrainast ning saavutas kuue punktiga alagrupis teise koha. Kogu kohtumise domineerivamaks pooleks olnud austerlaste ainsa tabamuse eest hoolitses Christoph Baumgartner 21sel minutil nurgalöögi järgses olukorras.

B-alagrupis rullusid lahti eriti põnevad sündmused, sest juba enne kohtumisi oli teada, et on suur šanss selleks, et kolm meeskonda lõpetavad alagrupi kolme punkti peal. Soome hakkas turniiri ühele suurfavoriidile Belgiale visalt vastu, ent teisel poolajal siiski murduti. Soomlased said hoiatada juba 65ndal minutil, kui Romelu Lukakule vilistati kahtlane suluseis. Seekord päästis kahtlane VARi otsus põhjanaabrid, ent 74ndal minutil said belglased siiski oma, kui pärast Thomas Vermaeleni nurgalöögi järgset pealööki põrkas pall posti ja suurepärase turniiri teinud Soome väravavahi Lukas Hradecky õnnetust põrkest omaväravasse. Seitse minutit hiljem pani Lukaku värav Soomele kabelimatsu ning suure tõenäosusega on põhjanaabrid turniirilt väljas.

Esimeses mängus Christian Erikseni šoki üle elanud ning Soomele kaotanud ja teises kohtumises hoolimata väga tugevast esimsest poolajast Belgiale alla vandunud Taani tegi aga täna tõelise jõudemonstratsiooni Venemaa vastu, kes purustati koguni 4:1. Esimene poolaeg oli võrdlemisi võrdne, ent Mikkel Damsgaardi iluvärav andis taanlastele siiski avapoolajaks eduseisu. Venelaste kaitseliin küpsetas teise poolaja alguses endale veel ühe, kui kaitseliini ja väravavahi kommunikatsiooniprobleemide tõttu pääses Yussuf Poulsen palli tühja väravasse veeretama. Artjom Džjuba penalti andis venelastele korra lootust, ent Andreas Christianseni ja Jaokim Mahele iluväravad lõid Venemaa kindlalt turniirilt auti.

EELINFO:

C-alagrupp, kell 19

Põhja-Makedoonia - Holland

Siit vastasseisust suurt põnevust ei õhku, sest Hollandi jaoks on alagrupi võit juba kindel ning Põhja-Makedoonia on ühegi punktita viimane. Teisalt aga soovivad makedoonlased kindlasti tõestada, et nad polnud siin EMil mingid peksukotid ja selle märgiks tuleks ajalukku kirjutada ka vähemalt punkt. Hollandlastel oleks aga vahva jätkata võidlainel ning seeläbi koguda veelgi enam enesekindlust.

Ukraina - Austria

See on juba tõsine andmine! Mõlema meeskonna puhul arvati juba enne EMi, et neis võib olla üllataja ainest. Nii Austria kui ka Ukraina ise mõtlevad kindlasti veerandfinaalist või isegi poolfinaalist. Ja see pole kuigi utoopiline mõte. Nüüd aga madistatakse alagrupis teise koha nimel. Seni on mõlemal kirjas kolm punkti. Viik viiks alagrupist teisena edasi ukrainlased. 

B-alagrup, kell 22

Soome - Belgia

Belgia jaoks on edasipääs kindel, kuid alagrupi võitmine mitte. Seega tasuks neil mängida vähemalt viigi peale. Viik võib sobida ka Soomele, kui näiteks Taani peaks samal ajal jagu saama Venemaast. Igal juhul pole soomlastel täna mitte midagi kaotada, sest vastas on FIFA edetabeli esikoha koondis. Pingevabaduse pealt võivad Teemu Pukki ja co ehk väikese ime korda saata, kuid realistiks jäädes on Belgia neist ikka kõvasti üle.

Venemaa - Taani

Venemaa sai Soomelt võidu kätte ja võimalused edasi pääseda on igati adekvaatsed. Selleks tuleks täna lihtsalt võita. Aga vastane on siiski maailma edetabeli kümnes tiim ehk Taani, kes on sel turniiril näidanud küll head jalgpalli, kuid jäädud siiski punktita. Pigem peaks Taani olema Venemaast tugevam, kuid tuleb tõdeda, et siin alagrupis on täna väga keeruline midagi ennustada.

23:49

LÄBI! Taani purustab Venemaa 4:1 ja Belgia on 2:0 üle Taanist. Belgia võidab alagrupi täispunktidega, teised meeskonnad teenivad kõik kolm punkti, ent värvate vahega on teine Taani, kolmas Soome ja neljas Venemaa.

23:43

Täiesti uskumatud minutid taanlaste esituses!

23:40

Lukaku lööb 81sel minutil seisuks 2:0 ja nüüd on Soomel ka kolmandana üsna raske edasi minna

23:39

Ja Taani on venelasi lausa purustamas! 82sel minutil lööb Maehle 4:1 ja Venemaa mannetu turniir saab ka mannetu lõpu…

23:37

Ja šokiga turniiri alustanud Taani on vist edasi pääsemas! 79ndal minutil paugutab Christiansen taanlased 3:1 ette ja praeguse seisuga minnakse alagrupist teisena edasi!

23:34

Aga siiski jääb Soome 74ndal minutil kaotusseisu, kui Thomas Vermaelen pääseb nurgajärgse olukorra järel löögile, pall lendab posti ja sealt Lukas Hradecky kaudu väravasse. Omavärav väga hea mängu teinud Soome väravavahile…

23:29

Hea meel, et Soome jäi ellu, aga no kui see on suluseis, siis…

23:27

Teises kohtumises teenib Venemaa penalti ja Džjuba skoorib seisuks 1:2! Ka Venemaa lootus elab veel!

23:26

Soome murdus! 65ndal minutil annab de Bruyne suurepärase söödu Lukakule, kes lööb palli soomlaste võrku…AGA EI! Kuigi kordusest ei näi kuidagi, et Lukaku on suluseisus, siis VAR otsustab siiski, et värav ei loe. Selle olukorra üle vaieldakse veel kaua!

23:19

62sel minutil saab Soome esimese pealelöögi raami, kui löögile pääsem Kamara.

23:17

Venemaa on hävimas Taani vastu! 58ndal minutil küpsetatakse endale uskumatu pirukas. Masendav valesööt tagasi otse Poulseni jalale lubab Taanil 2:0 juhtima minna.

22:49

Soome lõpetab poolaja korraliku ehmatusega, kui Eden Hazard tõmmatakse karistusalas maha. Penaltit aga ei järgne ning Soome on pidaud avapoolaja vastu! Teises mängus juhib Taani avapoolaja järel 1:0 Venemaa vastu. Kui seisud jääksid nii, siis võidaks alagrupi Belgia 7 punktiga, Soome oleks 4 punktiga teine, Taani 3 punktiga kolmas ja Venemaa samade punktidega neljas.

22:39

Taaaniiiiiii!!!!! 37ndal minutil keerutab Damsgard tõelise mammu venelaste ristnurka!

22:33

Pool tundi mängitud ja Soome seisab praegu maailma edetabeli liidri vastu päris hästi. Taani ja Venemaa mäng on üsna võrdne, ent venelastel on veidi paremad võimalused olnud

22:22

Päris paljud loodavad täna Belgia edu..

22:16

Mõlemad mängud on alanud pigem rahulikult, aga alles veerand tundi on madiststud.

22:04

Mängud algasid!

21:54

Meenutuseks video sellest, kuidas Soome koondis sai oma hüüdnimeks „öökullid“. Kusjuures see sündis just mängus Belgia vastu.

21:21

Venemaal võib alagrupist edasipääsemiseks piisata viigist, Taani peab kindlasti võitma!

21:19

Belgia lubas aidata Taani alagrupi teisele kohale ning algkoosseisust on näha, et belglased Soome vastu allahindlusi ei tee. Põhjanaabritel läheb raskeks.

Loe rohkem