Raheem Sterling skoorimas.

Foto: MATT DUNHAM
Jalgpall
22. juuni 2021, 23:54

Inglismaa alistas Tšehhi, Horvaatia kerkis võiduga Šotimaa üle alagrupi teiseks! (1)

Jalgpalli EMil mängiti täna D-alagrupi matše, kus Inglismaa alistas 1 : 0 Tšehhi ning Horvaatia võitis 3 : 1 Šotimaad.

Tšehhid haarasid näiliselt initisatiivi, kuid inglased olid need, kes said eduseisu, kui Inglismaa asus Raheem Sterlingi tabamusest juhtima. Kuigi ka teisel poolajal proovis Tšehhi mängu kontrollida, siis tabamuseni ei jõutud ja inglased said kirja üheväravalise võidu.

Teises paaris läksid vastamisi Horvaatia ning Šotimaa. Avapoolaeg lõpetati 1 : 1 skooril, kui Nikola Vlasic viis horvaadid ette, kuid Callum McGregor tegi pausiks viigiseisu. Teisel poolajal skoorisid aga Horvaatia poolt Luka Modric ja Ivan Perišic, kelle väravate järel oli Horvaatia ees 3 : 1. Nii kohtumine lõppeski.

Millisena lõppes alagrupp?

Esimesena sai edasi Inglismaa, kes kogus seitse silma. Teise koha sai nelja silmaga Horvaatia, kes kogus sama palju ehk neli punkti Tšehhiga, kuid väravate vahe kaldus horvaatide kasuks ja nii said nemad alagrupis teise koha. Tšehhid olid kolmandad nelja punktiga, Šotimaa jäi neljandana ühe punktiga neljandaks.

Enne mänge:

Inglismaa – Tšehhi

Tšehhidel on all 2 : 0 võit Šotimaa üle ja 1 : 1 viik Horvaatiaga, inglased alistasid hakatuseks 1 : 0 Horvaatia ja tegid siis 0 : 0 viigi oma vanade vimmameeste šotlastega. See tähendab seda, et kui inglased tahavad edasi minna alagrupi võitjatena, tuleks neil Tšehhi igal juhul alistada, sest nende väravate vahe on tšehhidest kehvem.

Samas võib arutada ka selle üle, et ehk ei tahagi inglased gruppi võita, sest see viiks nad kaheksandikfinaalis vastamisi nn surmagrupi ehk F-grupi teise meeskonnaga, kelleks võib lõpuks olla nii Prantsusmaa, Saksamaa kui ka Portugal (või teatud asjaolude kokku langemisel Ungari). Seevastu teine koht viiks nad vastamisi E-grupi teisega. Tõsi, on arvestatatav võimalus, et selleks koondiseks on lõpuks Hispaania.

Inglaste jaoks halvaks uudiseks on see, et kuni 28. juunini (kaasa arvatud) peavad nad hakkama saama kaitsja Ben Chilwelli ja poolkaitsja Mason Mountita. Nimelt kallistasid kubivutti Londoni Chelseas mängivad pallurid pärast mängu Šotimaaga oma šotlasest klubikaaslast Billy Gilmouri, kes andis aga pärast mängu positiivse koroonaproovi. Nii peavad Chilwell ja Mount nädal aega eneseisolatsioonis püsima.

Inglismaa ja Tšehhi kuulusid samasse alagruppi ka viimases EM-valiksarjas. Kui koduplatsil tuuseldas Inglismaa Tšehhit lausa 5 : 0, siis Prahas toimunud meeskondade senises viimases omavahelises mängus 2019. aasta oktoobris võttis omakorda 2 : 1 võidu Tšehhi.

Horvaatia – Šotimaa

2018. aasta MMi hõbedameeskond Horvaatia on toonase turniiri hale vari. Siiski on kõik jätkuvalt nende endi kätes: võit Šotimaa üle viiks nad kindlasti edasi. Täpselt samas seisus on aga ka Šotimaa, mis lubab teoreetiliselt väga kõva andmist. Samal ajal närivad ukrainlased ja soomlased küüsi, et see mäng lõppeks viigiliselt, sest siis suureneks nende lootused mahtuda alagrupiturniiri nelja parema kolmanda koha meeskonna sekka, kes saavad turniiri kaheksandikfinaalis jätkata.

Horvaatia peatreener Zlatko Dalić tõdes mängu eel, et šotlastele annab kõvasti juurde asjaolu, et matš toimub nende koduväljakul Glasgow's. „Sellisel turniiril annab võit meeskonnale positiivset atmosfääri, kuid meil seda ei ole. 2018. aasta MMil oli see olemas, kuid praegu olema püsivalt punases tsoonis ja ei ole saanud rütmi sisse,“ kurtis Dalić.

Tema ametivend Šotimaaa koondise juures Steve Clarke hoiatas aga kodumaa fänne, et Horvaatia vastu midagi lihtsalt ei tule, sest nende keskväljakul tegutsevad ikkagi maailma absoluutsete tippmängijate sekka kuuluvad Luka Modrić ja Mateo Kovačić. „Et oleks lootust sellise klassiga vastast võita, peavad kõik 11 mängijat tegema platsil maksimaalse soorituse,“ rõhutas Clarke.

Koondised kohtusid omavahel viimati 2014. aasta MM-valiksarjas ning siis saatis edu šotlasi: võõrsil said nad Horvaatiast jagu tulemusega 1 : 0 ja kodus tulemusega 2 : 0.

Standings provided by SofaScore LiveScore
23:53

Alagrupiseis:

1. Inglismaa

2. Horvaatia

3. Tšehhi

4. Šotimaa

23:52

Ja kõlab lõpuvile ka kohtumises, kus Horvaatia võidab 3 : 1 Šotimaad!

23:52

Inglismaa on alistanud Tšehhi 1 :0 !

23:38

Mängida veel ligi kümme minutit.

23:37

Ja mis see tähendab - Horvaatia kerkib sellega tšehhidest ettepoole ja nad võtavad hetkel ise alagrupi teise koha!

23:36

Kui Inglismaa ja Tšehhi veel rohkem skoorinud pole, siis Horvaatia läheb 3 : 1 ette!

23:22

Aga tabeliseis ei muutu: Inglismaa saab esimesena edasi ja Tšehhi on teine, Horvaatia kolmas.

23:21

Teises mängus: MODRIC! Saab karistusalakasti taha hea söödu ja mees kõmmutab ära! Ilus värav! Horvaatia ees 2 : 1 Šotimaa vastu!

23:19

Tšehhi on nüüd alustanud palju kindlamalt ja mäng on nende käes.

23:04

Teised poolajad on alanud!

22:48

Inglismaa võidab poolaja Tšehhi vastu 1 : 0, Horvaatia ja Šotimaa avavaatus lõppeb 1 : 1.

22:44

Šotimaa kõmmutas karistuskasti tagant Horvaatiale! Seal mängus on nüüd seis 1 : 1!

22:36

Samas pallivaldamine on 57% - 43% Inglismaa kasuks.

22:34

30 minutit juba mängitud matše, Tšehhi on Inglismaa vastu pigem rohkem iniatsiatiivi haaranud.

22:20

Horvaatia värav ei muutnud hetkeseisu üldse, nad on endiselt kolmandal kohal. Tšehhi väravatevahe on +1 Horvaatial 0.

22:18

Horvaatia on omakorda Vlašici väravast ka 1 : 0 ees!

22:16

Inglismaa on nüüd jooksva tabeli järgi esimene ja Tšehhi teine. Horvaatia on kolmas ja Šotimaa neljandal kohal.

22:15

Hea söödu saab värava puhul vasakult poolt tahaposti Sterling, kes lööb peaga ära!

22:13

Inglismaa läheb 1 : 0 Tšehhi vastu juhtima!

22:01

Mängud on alanud!

Loe rohkem