Erinevate Saksamaa ajalehtede esikaaned.

Foto: Ekraanitõmmis
Jalgpall
23. juuni 2021, 17:07

Jalgpallist kirjutaja Andres Must peab EMi ajal Õhtulehes päevikut, kus mõtiskleb nii vutiväljakul kui ka selle kõrval toimuva üle

MUST PÄEVIK | Punane ja roheline. Värvid vikerkaarel, värvid Ungari lipul

Kui ma esitan endale küsimuse, kas UEFA-l olnuks võimalus Saksamaa ja Ungari vikerkaaremänguga kaasnenud olukorrast täiesti puhta nahaga pääseda, siis vastus selleks on päris kindlasti eitav. Probleem on selles, et rahvusvahelise organisatsioonina peab UEFA teatava piirini hea seisma kõigi oma liikmete huvide eest, kuid praegusel juhul on häda selles, et UEFA-s pole täit selgust, kes tema liikmeskonna moodustavad.

Juriidiliselt võetuna on asi justkui selge – Euroopa jalgpalliliidu UEFA liikmeteks on Euroopa riikide rahvuslikud alaliidud. Kui aga küsida, keda omakorda need rahvuslikud alaliidud esindavad, siis võime avastada, et eriti just suurturniiride ajal on neil organisatsioonidel jõudu oma jalgpallilistest piiridest väljuda ning pakkuda identiteedituge laiemale ühiskonnaringile. Saksamaa koondis esindab saksa kultuuri, ajalugu ja selle kokkulepitud väärtusi, nagu teeb seda ka Ungari oma. Nii on see rahvusvaheliselt jagatud spordis alati olnud ja jalgpall on osa sellest.

Edasi lugemiseks: