Ott Tänak Safari rallil

Foto: Red Bull Content Pool
WRC
27. juuni 2021, 14:15

BLOGI | Ogier võitis Safari ralli, Tänak punktikatse (66)

Keenias sõidetud legendaarse Safari ralli lõpetas esikohal Toyota piloot Sebastien Ogier. Ott Tänak võitis punktikatse ning astus kokkuvõttes poodiumi kõige madalamale astmele.

Reedese päeva esimeses pooles sõitsid rajalt välja nii Elfyn Evans kui Dani Sordo, vedrustusega sattus probleemide küüsi Sebastien Ogier. Päeva viimasel katsel jäi Kalle Rovanperä keset teed liiva kinni ja katkestas. Päeva lõpuks hoidis esikohta Neuville, kellele järgnesid Takamoto Katsuta ja Tänak.

Laupäeval jälitas Tänak teisel kohal sõitnud jaapanlast, kuid päeva viimane kiiruskatse lõi kaardid sassi. Kui esimesed mehed läbisid kuiva raja, siis viimaste pilootide masinad jäid paduvihma kätte. Tänakul oli nähtavusega väga suured probleemid, sest tema poolel puhur ei töötanud ja klaas oli seest udune. Klaasi puhastamiseks teel seisma jäänud eestlane kaotas kiiruskatse parimale üle kahe minuti ja kukkus kokkuvõttes neljandaks.

Pühapäeva hommik sai saatuslikuks rallit ligi minutiga juhtinud Neuville'le, kes lõhkus Hyundai vedrustuse ja katkestas. Nii võtsid kaksikvõidu Toyota piloodid Ogier ja Katsuta, kellest viimane jõudis poodiumile esmakordselt.

Tänak noppis punktikatsel Rovanperä ja Evansi ees maksimaalsed silmad ning lõpetas ralli kolmandal kohal. MM-sarja kokkuvõttes juhib Ogier Evansi ees 34 silmaga, Neuville jääb liidrist maha 56 ja Tänak 64 punktiga.

Safari ralli kuulus viimati MM-sarja aastal 2002, mil võitjaks krooniti Fordiga kihutanud Colin McRae. Järgmine WRC-etapp toimub juuli keskel Eestis.

Safari MM-ralli kümme parimat:

MM-sarja üldseis peale Keenia etappi:

1. Sebastien Ogier (Toyota) 133

2. Elfyn Evans (Toyota) 99

3. Thierry Neuville (Hyundai) 77

4. Ott Tänak (Hyundai) 69

5. Takamoto Katsuta (Toyota) 66

6. Kalle Rovanperä (Toyota) 56

7. Gus Greensmith (M-Sport) 34

8. Dani Sordo (Hyundai) 31

9. Adrien Fourmaux (M-Sport) 30

Tootjate arvestus:

Toyota 273

Hyundai 214

M-Sport 109

19:11

Seega uuenenud üldarvestus:

19:09

Natuke pärast rallit selgus, et Fourmaux sai 10sekundilise karistuse ning langes üldarvestuses 0,1 sekundiga Greensmithi taha:

14:18

Punktikatse tulemused:

Safari ralli 10 parimat:

14:12

Safari ralli võitja Ogier kaotas punktikatsel Tänakule 8,9 sekundiga, mis andis neljanda koha punktid. Kuid prantslane oli nädalavahetuse suur võitja. Tema lähimad konkurendid Evans ja Neuville teenisid vastavalt 4 ja 0 punkti, Ogier 27.

„Imeline oli siin olla. Siinne toetus oli vägev ja riik ilus. Reedeste problemide järel tuli väga hea nädalavahetus. Õnnitlen ka Takat, teda polnud lihtne püüda. Hea päev tervele tiimile,“ rõõmustas Ogier.

14:09

Katsuta punktikatse silmadele ei sõitnud, vaid kindlustas ettevaatliku lähenemisega üldarvestuse teist kohta. Kaotust Tänakule kogunes täpselt 22 sekundit, kuid mees sai suure aplausi. Katsutal oli finišijoont ületades mõnus moosivarga nägu ees.

„Tunne on päris hea. Oli väga pikk nädalavahetus, kus kõigil oli probleeme, aga jäime ellu. Tänud tiimile,“ ütles esmakordselt poodiumile jõudnud Katsuta.

14:05

Tänak läks ajaga 6.06,4 punktikatse liidriks, edu Rovanperä ees oli 0,7 sekundit. Eestlane jõudis alates veebruarist taas poodiumile. „Tundub, et vahepeal oli õnnetu aeg. Minu lähenemine oli 50-60% peal sõitmine, proovisin sõita nii sujuvalt kui võimalik. Kahjuks see ei toiminud. Nüüd lähme tagasi Eestisse, kus peaks olema lõbusam,“ vaatas ta tulevikku.

14:00

Adrien Fourmaux võib olla üks õnnelikumaid mehi. 26aastane prantslane võttis Safari rallil karjääri esimese kiiruskatse võidu, samuti on kokkuvõtte neljas koht tema parim tulemus. Punktikatsel kaotas ta Rovanperäle 11,6 sekundit. „Ausalt öeldes pean tiimi täname selle võimaluse eest. Veatu nädalavahetus, masin oli hea. Järgmisel aastal vajutan rohkem. Aga see oli täiuslik päev,“ säras Fourmaux.

13:53

Greensmith esikolmikule konkurentsi ei pakkunud, kui tal kogunes soomlasele kaotust suisa 16,8 sekundit. „Tahtsin sõita targalt ja leida pidamist. Üldiselt oli hea nädalavahetus,“ sõnas viienda koha teeninud britt. Samal positsioonil lõpetas M-Spordi piloot tänavu ka Portugali etapil.

13:51

Terve pühapäeva rehve säästnud Kalle Rovanperä paugutas uue põhja 6.07,1. „Arvestades rehve, siis meie aeg polnud paha. Oli väga libe,“ rääkis ta punktikatsest. „Kuid üldkokkuvõttes raske nädalavahetus. See polnud see, kuidas tahtsin jaanipäeva nädalavahetust veeta.“

13:47

Elfyn Evans tuli finišisse lausa 9,2 sekundit kiiremini kui Sordo. Kas aeg 6.08,3 toob talle punktikatse võidu? Ühe silma saab ta igatahes üldkokkuvõtte 10. koha eest.

„Ilmselgelt loodame punkte teenida. Paar kurvi läksid pikaks, aga raske hinnata,“ tunnistas Evans, et läbimine polnud ideaalne, aga samas ta andis endast kõik.

13:43

Lorenzo Bertelli kaotas liidrile 21,1 sekundiga. Kokkuvõttes jääb ta esimesena punktideta, kuid ta on vast rahul sellegagi, et ralli lõpetas. „See oli õppetund ja uskumatu kogemus. Kahju, et reedel oli masinaga probleem, aga muus osas oli auto suurepärane. Imeline nädalavahetus,“ lausus Ford Fiesta WRC masinat roolinud Bertelli.

13:40

Kiiruskatse esimene osa on päris viisakas, kuid teises pooles sõidetakse päris pehmes liivas. Eelviimane kurv näeb juba selline välja, et keegi võib väga vabalt sinna kinni jääda. Sordolt aeg 6.17,5. Hispaanlane tunnistas, et ei saanud intervjueerija küsimusest aru, kuid see ei takistanud pikka sõnavõttu. „See polnud meile hea nädalavahetus. Kaotasime reedel kõik võimalused Thierryl oli võimalus võita, aga… See on ralli. Tiimil on raske seis, aga tuleme tugevamalt tagasi,“ võttis ta enda ja Hyundai seisu kokku.

13:33

Carl Tundo ja Karan Patal jäid Raile alla, kuid nemadki on ralliga rahul. Üle pika aja on etapp taas nende kodumaal ning mõlemad teenisid WRC-punkte. Kuid nüüd hakkavad tulema mehed, kes kandideerivad punktikatse silmadele.

13:30

Onkar Rai jõudis finišisse ajaga 7.10,7. Mees võitis WRC3 arvestuse ja kokkuvõtes võtab 33aastane sõitja vähemalt seitsmenda koha punktid. Siiski polnud tema ralli pilvitu, sest tema vend Tejveer tegi tänavu Safari rallil raske avarii ja viidi haiglasse „Imeline. Loodan, et ta vaatas,“ saatis ta tervisi. „Oli väga raske sõita, aga rõõm on tagasi olla.“

13:23

Aga nii palju meediatsooni juttudest. Esimene masin on rajal ja teistele vajutab aja ette Volkswagen Polo R5 masinaga sõitev Onkar Rai. Esimesel läbimisel sõideti 10,56 kilomeetrisest katsest umbes pool, ülejäänud teedega said piloodid tutvuda ning legendi värskendada.

13:21

Andrea Adamo tunnistas, et nende masina vedrustusega on mingi jama. „Autod on tegelikult sama spetsifikatsiooniga, millega lõpetasime eelmisel aastal ja sõitsime toona näiteks Sardiinias ja Türgis (sarnased ränkrasked teed - toim). Seal polnud meil kunagi probleeme. Ma ei otsi vabandusi, neid asju ei tohiks juhtuda. Me ei tohi minna paanikasse, vaid peame mõistma, mis on valesti. Kui selline asi juhtub üks-kaks korda, siis oleks see äkki juhus, aga kolmas kord on märk, et teeme midagi valesti. Meil on samad jupid nagu eelmisel aastal. Meie kiirus on paranenud, äkki sellest tuleb neile suurem surve. Ma ei tea, ma pole insener, aga peame leidma lahendused,“ rääkis Hyundai tiimipealik.

13:15

Punktikatse stardijärjestust: Rai, Patel, Tundo (kõik kolm Keenia kohalikud sõitjad, Sordo, Bertelli, Evans, Rovanperä, Greensmith, Fourmaux, Tänak, Katsuta ja Ogier

12:07

Katsuta kaotas esimeses vaheajapunktis Ogier'le 2, teises 5,5 ning finišis 8,3 sekundit. Jaapanlane ilmselgelt pingutas, sest ta käis ühes kurvis väljas. Eeldatavasti libises jaapanlasel ralli esikoht näppude vahelt, aga Katsuta jaoks oleks ka teine koht väga-väga suur saavutus.

17. kiiruskatse tulemused (allikas ewrc-results):

Seis punktikatse eel:

12:02

Ogier lubas sellel kiiruskatsel suruda ja seitsmekordne maailmameister pidas sõna. Prantslane vajutas uue liidriaja 7.35,0. Millega vastab Katsuta?

11:57

Tänak kaotas kiirusekatsel liidrile 4,8 sekundiga. Kokkuvõttes on saarlase seis üpris kindel, sest liidritest on ta maas minutiga ning M-Spordi piloodid jäävad omakorda temast maha poole minutiga.

Loe rohkem