Kevadel lõppenud meistrite liiga hooajal lülitas Pariisi Saint-Germain konkurentsist mulluse tšempioni Müncheni Bayerni tänu sellele, et lõi neile võõrsil kolm väravat.

Foto: SIPA/Scanpix
Jalgpall
24. juuni 2021, 17:11

AMETLIK: UEFA loobub enam kui pool sajandit kehtinud reeglist

Euroopa jalgpalli katuseorganisatsioon UEFA kinnitas, et Euroopa sarjades loobutakse võõrsil löödud väravate reeglist, mis oli meistrite liigas kehtinud alates 1965. aastast

UEFA andis teada, et reegel kaob tulevasest klubihooajast kõikidest nende sarjadest (nii meeste, naiste kui ka noorte arvestuses), kaasa arvatud kvalifikatsiooniringidest.

„Võõrsil löödud väravate reeglit kasutati selleks, et selgitada võitja siis, kui meeskonnad mängivad omavahel kaks korda — kodus ja võõrsil — ja löövad sama palju väravaid. Sellisel juhul pääses edasi tiim, kes lõi võõral platsil rohkem väravaid. Olukorras, kus võõrsil löödud väravatega ei olnud võimalik võitjat selgitada, lisandus teisele matšile lisaaeg ning seejärel vajadusel penaltiseeria,“ vahendas UEFA teadaannet portaal Goal.

UEFA presidendi Aleksander Ceferini sõnul otsutati reeglist loobuda sellepärast, et meeskonnad söanda selle tõttu ründavalt mängida.

„Võõrsil löödud väravate reegel on olnud UEFA sarjades tähtsal kohal alates 1965. aastast, mil see kasutusele võeti. Kuid nüüd on paljud treenerid, fännid ja muud jalgpalliga seotud inimesed seadnud selle õigluse kahtluse alla ning eelistanud sellest loobumist.

„Reegel töötab praegu vastupidiselt oma eesmärgile. Kodumeeskonnad ei mängi enam ründavalt, eriti esimeses matšis, sest nad kardavad, et neile lüüakse värav, mis annaks vastastele olulise eelise. Need, kes on reeglit kritiseerinud, peavad seda ka ebaausaks. Eriti lisaajal, kus kodumeeskond peab lööma [edasipääsuks] kaks väravat, kui vastastiim on korra sihile jõundud.

„Võib öelda, et koduväljaku eelis pole tänapäeval enam niivõrd märkimisväärne kui varem,“ lisas Ceferin.

Näiteks viimatisel meistrite liiga hooajal langesid võõrsil löödud väravate reeglite tõttu sarjast välja Torino Juventus ja Müncheni Bayern.