Federico Chiesa (number 14) viis Itaalia 1 : 0 juhtima

Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
27. juuni 2021, 00:36

Jalgpalli EMi blogi | Hambutu Itaalia vajas Austria alistamiseks lisaaega, Taani küttis Walesile sauna (6)

Laupäeval algasid jalgpalli Euroopa meistrivõistluste kaheksandikfinaalid. Õhtu esimeses matšis purustas Taani 4 : 0 Walesi, teises mängus alistas Itaalia 0 : 0 päädinud normaalaja järel 2 : 1 Austria. Kohtumiste käiguga saab tutvuda allolevas blogis.

Alagrupis skooriga 3 : 0 nii Türgi kui Šveitsi alistanud ning 1 : 0 Walesi seljatanud Itaalia tõusis nende mängudega turniiri üheks suursoosikuks, kuid kaheksandikfinaalis nad erilist muljet ei jätnud.

Avapoolajal suutis Itaalia teha 11 pealelööki Austria ühe vastu, kuid parimaks võimaluseks jäi Ciro Immobile kauglöök, mis raksatas posti. Kuid puhkepausi järel sai Austria väga hästi mängu sisse ning 65. minutil sahistas Marko Arnautovic väravavõrku. Peale pikka juurdlemist nägid videokohtunikud olukorras siiski nappi suluseisu ja Itaalia pääses.

0 : 0 päädinud normaalaja järel tõusid Itaalia kangelasteks vahetusmehed. 95. minutil andis Leonardo Spinazzola läbisöödu Federico Chiesale, kes võttis palli peaga endale ette ja vajutas selle meeste vahelt võrku.

10 minuti hiljem andis Itaalia vasakult äärelt passi värava ette, kus Andrea Belotti kattis palli ja jättis selle Matteo Pessinale, kes lõi nahkkera paarilt meetrilt sisse. 114. minutil lõi Austria ühe tagasi, kui nad mängisid nurgalöögi etteposti, kust vahetusest sekkunud Saša Kalajdžić suunas palli peaga eesnurgast väravasse.

Kuid rohkemaks austerlastel jõudu polnud ja Itaalia võttis raske 2 : 1 võidu. Veerandfinaalis tuleb sinisärkidele vastu Portugali ja Belgia omavahelise matši võitja.

Hästi alustanud Wales lagunes

Taani kaotas EMi alagrupiturniiril esimesed kaks kohtumist, kui nad jäid 0 : 1 alla Soomele ja 1 : 0 eduseisust kaotati 1 : 2 Belgiale. Taanlaste edasipääs selgus viimases voorus, kui nad purustasid 4 : 1 Venemaa.

Ka kaheksandikfinaalis Walesi vastu ei saanud taanlased algul vedama ja pärast pidama. Esimesel kahekümnel minutil valitsesid mängu waleslased, kuid nende kõige ohtlikumateks olukordadeks jäid Gareth Bale'i kaks kauglööki. Kui tema sooritused lendasid mööda, siis 27. minutil sättis Kasper Dolberg palli paremale jalale ning viis Taani kauglöögist juhtima.

Seejärel Wales lagunes. Kui esimesel poolajal ei suutnud Taani vastaste sassis kaitseliini ära kasutada, siis 48. minutil pääses Martin Braithwaite paremal tiival jooksu, suunas palli kasti, kus Neco Williams klaaris selle ebaõnnestunult Kasper Dolbergi jalale. Tänu Yussuf Poulseni vigastusele algkoosseisu pääsenud ründaja lõi jõuga nii enda kui Taani koondise teise värava.

Lõppskoori 4 : 0 vormistasid Joakim Maehle ja Braithwaite, kes skoorisid vastavalt 88. ning 90. minutil. Taani kohtub veerandfinaalis Hollandi ja Tšehhi matši võitjaga.

00:36
Itaalia võitis mängu 2 : 1

Kui esimese 90 minutiga ei löönud tiimid ühtegi väravat, siis lisaajal nähti kolme tabamust. Lõpuks tõid Itaaliale võidu vahetusmehed, kui jala said valgeks Chiesa ja Pessina. Aga selle matši järel vaevalt keegi enam Itaalia turniiri suursoosikuks peab.

Pealelöögid jäid kohtumise lõpuks Itaalia kasuks 26 : 16, sealjuures raamidesse lendas neist vastavalt kuus ja kolm palli.

00:32

Chiesa pääses väravavahiga silmitsi, tõstis temast üle, kuid Austria kaitses puhastas palli väravajoonelt. Napikas.

00:31

Austrial on veel kaks-kolm minutit armuaega. Kas nad suudavad mängu tagasi tulla?

00:28
Austria lõi 114. minutil ühe tagasi!

Punasärgid mängisid nurgalöögi etteposti, kust vahetusest sekkunud Saša Kalajdžić suunas palli peaga eesnurgast sisse. Kui Itaalia on üldiselt tuntud kaitse betoneerimise poolest, siis lisaajal oli Austria tabamus õhus. Lisaks sai läbi Itaalia üle 1100 minuti kestnud seeria, kus nad polnud endale väravat lasknud.

Austria lõi 114. minutil ühe värava tagasi

Foto: Reuters/Scanpix
00:24

Võimalusi kukkus mõlemale poole. Itaalia sai paaril korral kiirrünnakutesse, kuid neid olukordi ei lahendatud. Hea variant oli ka Austria Sabitzeril, kes 111. minutil sai väikese nurga alt paarilt meetrilt löögile, kuid laadis üle ja mööda.

00:21

Austria pole alla andnud. Vahetusest sekkunud Schaub vajutas 106. minutil palli ette nurka, kuid Donnarumma tõrjus selle ühe käega. Itaalia kollkipper näitas selle paraadtõrjega klassi. Azzurri tegi ka oma viimase vahetuse, kui Insignet asendas Cristante, mis on selgelt kaitsele mõtlev liigutus.

00:16

Paistab, et suurem võtab jõuga oma. Itaalial oli pingilt tuua Chiesa ja Pessina, kes tegid praeguse seisuga mängu ära. Kuid Austrial on veel lisaja teine pool ehk 15 minutit armuaega. Foda tegi ka kaks vahetust, kui murule jooksid Louis Schaub ja Michael Gregoritsch.

00:15
Matteo Pessina lõi 105. minutil 2 : 0!

Itaalia andis vasakult äärelt palli värava ette, kus Belotti kattis palli ja jättis selle Pessinale, kes lõi paarilt meetrilt nahkkera võrku. Bachmannil selles olukorras polnud midagi teha.

Matteo Pessina löömas 2 : 0 väravat.

Foto: AP/Scanpix
00:13
Bachmann tõi palli ristnurgast ära

 Insigne virutas karistuslöögi 30 meetrilt ristnurga suunas, aga Bachmann tõrjus.

00:05
Federico Chiesa viis Itaalia 95. minutil juhtima!

Kui minut varem ei suutnud Chiesa olukorda lahendada, siis nüüd sai ta läbisöödu Spinazzolalt, võttis palli peaga endale ette ja vajutas selle meeste vahelt võrku. Austria kaitse magas kastis ja Itaalia suutis selle lõpuks ära karistada.

Foto: Reuters/Scanpix
00:02

Lisaaja neljandal minutil mängis Belotti palli Chiesale, kelle soorituse Bachmann püüdis. Üle pika aja Itaalialt konkreetne lahendus, mis lõppes pealelöögiga.

23:58

Lisaaeg algas. Kui järgneva poole tunniga võitjat ei selgu, siis otsustavad edasipääseja penaltid.

23:55
Itaalia ja Austria mängu normaalaeg päädis 0 : 0

Jorginho võeti karistusala nurga lähistel veaga maha. Insigne keerutas trahvilöögi tagaposti, kuid palli klaaris Leiner. See jäi ka normaalaja viimaseks võimaluseks.

Normaalajal tegi Itaalia 18 pealelööki, millest raamidesse jõudis vaid kaks. Austria vastavad numbrid olid 9 ja üks. Kuid Itaalia oli teisel poolajal täiesti liimist lahti ja viimasel paarikümnel minutil oli Austria parem meeskond. Kas Itaalia noored mängijad põlesid läbi?

23:48

90. minutit tiksus täis, kui Austria tegi esimese vahetuse. Välja tuli krampidega võidelnud Christoph Baumgartner, teda asendas Schalke poolkaitsja Alessandro Schöpf. Kohtunikud andsid mängule juurde viis lisaminutit, kui selle aja jooksul väravaid ei lööda, siis ootab meid lisaaeg.

23:47

Itaalia jõudis viimastel minutitel aina enam Austria trahvikasti, kuid pealelöögile ei jõutud. Ostutavatele söötudele jõudis sageli vahele Martin Hinteregger, kes teeb seni suurepärast matši. Samuti võib kiita tema kaitsepartner Dragovici, kes on seni olnud ülivõimas õhus ja Alabat, kes on olnud absoluutselt igal pool. Austria kaitselt sisuliselt veatu esitus.

23:42

Spinazzola riputas palli 83. minutil kasti, kus Berardi üritas lüüa kääre. Kuid Sassuolo äär ei tabanud mänguvahendit. See jäi ka tema viimaseks pallipuuteks, sest ta võeti koos Immobilega välja. Murule jooksid Torino tipuründaja Belotti ja Juventuse äär Chiesa. Itaalia on teinud neli vahetust, Austria mitte ühtegi. Näitab ilmekalt, kes on praeguse seisuga rahul.

23:37

Austrialt väga sümpaatne teine poolaeg. Rünnakul suudavad nad vajadusel rahulikult keerutada ja siis teravalt kiirrünnakutega nõelata. Kuid peamine on see, et nad jõuavad väga kiiresti kaitsesse tagasi, millega nullitakse Itaalia võimalused juba eos.

23:34
Austria soovis 76. minutil penaltit, kuid videokohtunikud tuvastasid suluseisu...

Pessina võttis karistusalas austerlase maha. Kuigi viimased soovisid penaltit, siis videokohtunikud vaatasid olukorra üle ning tuvastasid suluseisu. Kui seal poleks olnud sulgu, siis üsna 50-50 värk, kas oleks tulnud 11 meetri karistuslöök.

23:30

Locatellil kulus vaid paar minutit, kui ta sai 18 meetril palli, saatis vastase kohvile ja keerutas paremaga... Kuid löök läks mööda. Pool minutit hiljem leidis Immobile sööduga Insigine, kes soovis palli keerutada tahaposti, kuid temagi raiskas.

23:25

Itaalialt kaks vahetust. Locatelli ja Pessina tulid sisse, Verratti ja Barella läksid puhkama.

Loe rohkem