Belgia mängijad väravat tähistamas.

Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
27. juuni 2021, 23:55

Jalgpalli EMi blogi | Hazardi iluvärav lülitas tiitlikaitsja konkurentsist (7)

Jalgpalli EMil peeti pühapäeval kaks kaheksandikfinaali: kolm suve tagasi MMilt pronksi võitnud Belgia tulemusega 1 : 0 tiitlikaitsja Portugali ning Tšehhi skooriga 2 : 0 Hollandi.

Holland — Tšehhi 0 : 2

Avapoolaeg oli küll tasavägine, ent võimalustevaene. Kahe meeskonna peale suudeti vaid ühe korra raamidesse lüüa ja sedagi rikošetist.

Teisel poolajal tekkis tšehhidel paar head võimalust, kuid 38aastane puurilukk Maarten Stekelenburg tegi head tööd. Määravaks sai hollandlaste keskkaitsja Matthijs de Ligti 55. minutil saadud punane kaart, mille andis kohtunik pärast olukorra VARiga üle vaatamist. Juventuse staar proovis takistada Patrik Schickil väravavahiga silmitsi pääsemast ning lõi palli käega eemale.

68. minutil viis Tšehhi juhtima Tomaš Holeš ning enam polnud 31kraadises Budapestis Hollandist neile vastast. Üheksa minutit enne normaalaega duubeldas eduseisu Schick, kes sai enda neljanda värava sel turniiril.

Tšehhi kohtub kaheksa parema seas Taaniga, kes alistas laupäeval tulemusega 4 : 0 Walesi. Veerandfinaal toimub 3. juulil Bakuu olümpiastaadionil Eesti aja järgi kell 19.

Enne mängu:

Hollandlased said alagrupist edasi mängleva kergusega, võites kõik kolm mängu. Samas pole neid veel tõsiselt proovile pandud: kui Ukraina vastu tulid kolm punkti võrdlemisi raskelt, siis Austria ja Põhja-Makedoonia alistamine neile raskusi ei tekitanud.

Tšehhid alustasid alagruppi hästi, alistades Šotimaa 2 : 0. Horvaatiaga tehti 1 : 1 viik ning inglastele jäädi 0 : 1 alla. Alagrupist mindi edasi kolmandatena. Hollandi kaitsjatel tasub kindlasti silm peal hoida Tšehhi ründajal Patrik Schickil, kes on löönud turniiril kõik kolm tšehhide väravat.

Belgia — Portugal

Matši algus kulges küllaltki võrdselt, mõlemal tiimil oli ohtlikke poolvõimalusi. Nii Cristiano Ronaldo kui ka Romelu Lukaku olid tasemel ning tekitasid vastavalt Belgia ja Portugali kaitsjatele paksu pahandust.

Lõpuks piisas belglastele vaid ühest võimalusest, et juhtima pääseda. Thorgan Hazard sai palli umbes 20 meetril, tegi paar puudet ning saatis selle tugeva löögiga värava tagumisse nurka. Sooritus oli niivõrd meisterlik, et portugallaste puurilukk Rui Patricio jõudis vaevu sellele reageerida.

Teisel poolajal oli Portugal ootuspäraselt märksa ründavam, kuid väga palju ohtlikke olukordi neil luua ei õnnestunud. Samas saadi kaitses suurepäraselt hakkama, vaatamata sellele, et belglased lülitusid kontrarünnakutele väga suurte jõududega.

Mõned minutid enne lõppu tabas Portugali äärekaitsja Raphael Guerreiro posti. Pärast seda avanes neil veel paar head löögikohta, ent nii Bruno Fernandes kui ka Joao Felix ei suutnud neid šansse realiseerida.

Belgia läheb veerandfinaalis vastamisi Itaaliaga, kes alistas laupäeval lisaaja järel tulemusega 2 : 1 Austria. Kohtumine peetakse 2. juulil Münchenis Eesti aja järgi kell 22.

Enne mängu:

Belgia jättis B-alagrupis väga veenva mulje. Turniiri alustati 3 : 0 võiduga, seejärel saadi 2 : 1 jagu Taanist ning 2 : 0 Soomest.

Portugali teekond on olnud märksa keerulisem, surmagrupist saadi edasi tänu pisikesele õnnele. Avamängus võttis neil väravaarve avamiseks 84 minutit, kuid lõpuks löödi ungarlaste puuri kolm palli. Saksamaa vastu mindi juhtima, ent lõpuks võeti vastu 2 : 4 kaotus ning valitseva maailmameistri Prantsusmaaga tegi Portugal 2 : 2 viigi. Alagrupist mindi edasi kolmandana prantslaste ja sakslaste järel.

Samas on Portugalil aegade paremaid mängijaid Cristiano Ronaldo, kes võib mängu ühe hetkega otsustada. Ründaja on viie tabamusega turniiri suurim väravakütt.

23:55
1 : 0

Läbi! Belgia edeneb veerandfinaali!

23:54

Suurepärane rünnak Portugalilt, ent Joao Felix lööb napilt väravast mööda. Neli üleminutit on täis tiksunud.

23:51

Bruno Fernandes virutab 25 meetril selgelt üle värava.

23:49

Kohtunik annab viis üleminutit.

23:47

Eden Hazard paistab olevat reie tagumist lihast vigastanud. Madridi Reali mees tuleb pingile, platsile lidub Carrasco.

23:46

Portugal pressib kõvasti. Neil on vaja väravat!

23:44

Karistuslöök Patriciole ohtu ei kujuta. Väravalöök.

23:44

84. minut: Belgia lülitus pärast seda, kui pall nende värava posti tabas, ülikiirelt vasturünnakule, mis päädis umbes 25 meetrilt karistuslöögi teenimisega.

23:43

Portugal lööb posti!

23:31

70. minut: Portugal vahetab: välja Jota, sisse Andre Silva. Veerand tundi varem tegid nad kaks vahetust: välja Joao Moutinho ja Bernardo Silva, sisse Joao Felix ja Bruno Fernandes.

23:12

Portugal on olnud selgelt ründavam teisel poolajal, mis on mõistetav, kuid nende kaitseliin on selle tõttu muutunud palju haavatavamaks.

23:09

Belgia on sunnitud tegema vahetuse: hüppeliigest väänanud de Bruyne läheb välja, teda asendab Dries Mertens.

23:08

Alanud on teine poolaeg.

22:53
22:51

Poolaeg!

22:43
1 : 0

42. minut: VÄRAV!!! Milline kauglöök Thorgan Hazardilt. Tugev ja täpne, otse tagumisse nurka. Patriciol polnud mingit võimalust.

22:41

Kummalgi meeskonnal on olnud ohtlikke poolvõimalusi, mis on tekkinud peamiselt vasturünnakutest. Suured staarid Ronaldo ja Lukaku tekitavad vastavalt Belgia ja Portugali kaitsjatele paksu pahandust. Kokkuvõttes võib vast öelda, et on olnud võrdsete lahing.

22:26

Ronaldolt teravama nurga alt karistuslöök, umbes 25 meetri pealt. Tugev pall lendab üsna keskele, Courtois tõrjub väravaesisele, belglased suudavad lõpuks klaarida.

22:25
22:24

Portugal on saanud kena söödumängu käima. Ronaldo jõudis palliga ka karistusalasse, ent võttis hoo maha ja söötis tagasi meeskonnakaaslasele.

Loe rohkem