Ukraina kangelane Artjom Dovbõk väravaloomise järel.

Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
30. juuni 2021, 00:49

Jalgpalli EMi blogi | Ukraina alistas Rootsi lisaaja viimase minuti väravast, Inglismaa seljatas Saksamaa (18)

Jalgpalli EMil olid teisipäeval kavas viimased kaheksandikfinaalid. Päeva esimeses matšis alistas Inglismaa 2 : 0 Saksamaa, hilisemas kohtumises võitis Ukraina lisaaja lisaminutitel löödud väravast 2 : 1 Rootsi. Kohtumiste täpsema käiguga saab tutvuda allolevas blogis.

Inglismaa ja Saksamaa kohtumise esimene poolaeg erilist silmailu ei pakkunud, sest matš algas väga luuravalt. Parim võimalus kukkus 32. minutil sülle Timo Wernerile, kelle väikese nurga alt tehtud löögi tõrjus inglaste väravavaht Jordan Pickford.

Mängu saatus otsustati viimasel veerandtunnil. 75. minutil mängisid inglased vasakul äärel vabaks Luke Shaw, kes lükkas palli värava ette, kus toksas selle võrku Raheem Sterling. Kuus minutit hiljem oli suurepärane võimalus viigistamiseks 81. minutil, kui kaitsjate eest pääses jooksu Thomas Müller, kes lõi palli mööda.

85. minutil võitsid inglased keskväljal palli ja said neljakesi jooksu kolme kaitsja vastu. Vasakult äärelt andis Jack Graelish tsenderduse, mille lükkas peaga võrku Harry Kane.

Inglismaa on turniiril pidanud neli mängu ja nad pole siiani väravat sisse lasknud. Alagrupis alistasid nad 1 : 0 Horvaatia, viigistasid 0 : 0 Šotimaaga ning 1 : 0 päädis ka matš Tšehhiga.

Ukraina ootamatu kangelane

Rootsi ja Ukraina pakkusid thrilleri. Skoori avas Ukraina, kui Andri Jarmolenko andis 27. minutil parema jala välisküljega läbi meeste passi, mis jõudis Oleksandr Zintšenkoni, kes virutas palli ühe puutega võrku. Rootsi viigistas 43. minutil, kui Alexander Isak söötis mänguvahendi Emil Forsbergile, kes vajutas selle vasakuga 20 meetrilt võrku

Teisel poolajal tabas 55. minutil Ukraina poolelt posti Sidortšuk, minut hiljem kordas sama teisel pool väljakut Forsberg. 69. minutil oli taas lähedal Forsberg, kes võttis kaitsjad ette ning vajutas palli karistusala joonelt latti.

Matš läks siiski lisaajale, mida iseloomustasid mitmed vigastuspausid. 98. minutil lendas Marcus Danielson palli mängimise järel sirge jalaga Artjom Besedinile põlve. Viimase jaoks oli kohtumine läbi ning rootslane sai punase kaardi.

Kohtumine näis minevat penaltiseeriasse, kui Zintšenko andis vasakult äärelt passi ja vahetusest sekkunud Dnipro ründaja Artjom Dovbõk toksas palli peaga sisse. Matši 2 : 1 võitnud Ukraina kohtub veerandfinaalis Inglismaaga.

Inglismaa – Saksamaa 2 : 0 (0 : 0)

75. Raheem Sterling, 85. Harry Kane

Rootsi – Ukraina 1 : 2 (poolaeg 1 : 1, normaalaeg 1 : 1)

43. Emil Forsberg – 27. Oleksandr Zintšenko, 120+1. Artjom Dovbõk

00:35
Läbi! Ukraina võitis mängus 2 : 1
00:32
Dovbik lõi 121. minutil Ukraina võiduvärava!

„Dnipro mees tuli ja tõi selle asja koju!“ karjatas ERRi ülekandes Tiisler. Zintšenko andis vasakult äärelt passi ja Artjom Dovbõk toksas palli peaga sisse. Uskumatu lõpp mängule!

00:30

118. minutil tuli… jep… veel üks vigastus. Bezus oli platsil vaid minuti, kui kukkus valusalt õlale. Mees tundus suurtes valudes, kuid seis ei lubanud tal pikalt põdeda.

00:27

Ukraina suutis palli korduvalt kasti toimetada, kuid parimaks võimaluseks jäi Malinovski 117. minuti kauglöök. Ukrainalt tuli ka vahetus, kui sisse tuli Bezus ja lahkus Sidortšuk.

00:25

Veel üks rõve hetk, kui Karavajev lendas tahtmatult Bergile põlvega pähe. 34aastane ründaja püsis pikalt murul, kuid arstid turgutasid ta püsti ning mees jooksis platsile. Mõnel muul spordialal sellistel mängijatel jätkata ei lubata, kuid vutis seni peapõrutusi tõsiselt ei võeta.

00:22

Ukraina värav oli kahel korral õhus. Teise lisaaja alguses kukkus Rootsi kaitsja Helander oma kastis perseli, pall jäi korraks valveta, aga Tsigankovki ei suutnud püsti jääda. 110. minutil pääses väravavahiga silmitsi Dovbik, kui ründaja vajutas latti. Lisaks oli olukorras napp sulg.

00:16

Jarmolenko andis puhkepausi ajal kaptenipaela Zintšenkole ja lonkas riietusruumi. Teda asendas Dnipro äss Dovbik. Lisaaja lõpuni ehk võimaliku penaltiseeriani 15 minutit.

00:14
Veerand tundi koledat jalgpalli

Lisaaja esimese 15+ minuti jooksul mänguks ei läinudki. Esimestel minutitel segasid rütmi rohked vahetused, seejärel said järjest viga Besedin, Krafth, Krivtsov ja Jarmolenko ning paar minutit vaadati VARi. Uhuh.

00:12

Forsberg sai 105. minutil kastis löögile, kuid põrutas üle. Samas olukorras väänas Krivtso süütult jalga ja lonkas platsilt minema. Kohtumine jätkus kümme kümne vastu, kuid siis sai viga Jarmolenko. Hull matš.

00:08

Mehi langes nagu loogu. Zintšenko tsenderdus lendas Krafthile näkku ja mees vajus selili. Peale pikka pausi sai rootslane pildi ette. Normaalses olukorras võetaks ta välja, kuid niigi vähemuses pallival Rootsil on kõik vahetused tehtud.

00:04
Rootsi jäi 98. minutil vähemusse

Marcus Danielson lendas palli mängimise järel sirge jalaga Besedinile põlve. Kohtunik Orsato andis esialgu kollase, kuid olukorda sekkus VAR, kes palus asja ekraanilt üle vaadata ning rootslane saadeti dušši alla.

Hoop oli nii robustne, et Besedin enam jalule ei saanud. Nägi välja selline pauk, et sealt võib tulla päris-päris pikk mängupaus. Tänases mängus asendas teda Tsigankov. Vähemusse jäänud Rootsi tõi platsile keskkaitsja Filip Helanderi.

23:59

94. minutil tegi Ukraina veel ühe vahetuse, kui väga vaevatud Stepanenkp vahetas välja Makarenko. Jumal teab, miks peatreener Andri Ševtšenko neid vahetusi korraga ära ei teinud.

Kaks minutit hiljem oli Rootsi loots Andersson hoopis teise lähenemisega, kui puhkama said Isak, Larsson ning Kulusevski, murule lippasid Marcus Berg, Robin Quaison ja Victor Claesson.

23:53

Ukraina vahetas lisaaja alguseks Jaremtšuki välja ja tõi sisse Besedini. Loodetavasti väike puhkepaus mõjus meestele hästi ning lisaajal läheb taas tulevärgiks…

23:50
Rootsi ja Ukraina kohtumise normaalaeg lõppes 1 : 1

Teise poolaja esimesed 25 minutit käis väga äge uhamine, kui Ukraina tabas korra ja Rootsi kahel korral väravaraame. Kuid seejärel tiimid ilmselgelt väsisid ja muutusid ettevaatlikuks. Kahjuks ei julgenud kumbki peatreener ka värskeid jalgu platsile tuua, sest Rootsi tegi normaalajal kaks ja Ukraina ühe vahetuse.

Statistika:

23:46

Kulusevski pääses 90. minutil kaitseliini taha jooksu, kuid ühe puutega uhamise asemel hakkas ta palli sättima ning ukrainlane Zabarni venitas end löögile ette.

23:42

Forsberg sai oma nime taas statistikasse, kui lõi kogemata ukrainlasele käega näkku, mille eest kohtunik Orsato näitas talle kollast kaarti. Rootsi poolel on kollane all ka Kulusevskil, Ukraina ainus hoiatusega mees on Jarmolenko.

23:40

Rootsi vahetas välja mõlemad äärekaitsjad, kui Janne Andersson saatis väljateenitud puhkusele Augustinssoni ja Lustigi, platsile silkasid Bengtsson ning Krafth.

23:34

Forsbergi lattilöögi järel mäng rahunes, kui mõlemad koondised söötsid kordamööda palli, kuid tervusi luua ei suudetud. Mõlema satsi puhul jäi mulje, et mitmed mehed on juba päris väsinud, sealjuures 80. minutiks olid tiimid kokku teinud vaid ühe vahetuse.

23:25
Forsberg lõi latti!

Emil Forsberg võttis kaitsjad ette ning keerutas 69. minutil karistusala joonelt latti. Buštšan oli mängust väljas, aga Leipzigi poolkaitsjal polnud taaskord õnne. Rootslase tänane saldo: värav, latt ja post.

23:23

Kulusevski keerutas 66. minutil lati alla, kuid Buštšan tõi palli ühe käega ära. Järgnenud nurgalöögi järel sai kiirrünnakusse hoopis Ukraina, kuid Jarmolenko löök potsatas Olsenile sülle. Ukraina ründaja jalad tundusid olevat juba üsna töntsid.

Loe rohkem