Salwa Eid Naser (esiplaanil) ja Shaunae Miller-Uibo.

Foto: Reuters/Scanpix
Doping
1. juuli 2021, 12:31

Miller-Uibo ees maailmameistriks tulnud Naserile määrati pikk võistluskeeld

Tunamullu Doha MMil 400 m jooksus kõigi aegade kolmanda tulemuse 48,14ga maailmameistriks tulnud Salwa Eid Naserile määrati dopingukontrollidesse ilmumata jätmise eest kahe aasta pikkune võistluskeeld. Bahreini sportlane ei saa seega osaleda ka Tokyo olümpiamängudel.

Samuti pole tal võimalik järgmisel aastal Eugene'is MM-tiitlit kaitsta.

Naser jättis 2019. aasta märtsist 2020. aasta jaanuarini kolmel korral dopingukontrolli ilmumata. Talle määrati juunis selle eest ajutine võistluskeeld, mis tühistati neli kuud hiljem, sest Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (World Athletics) distsiplinaarkomitees asja põhjalikumalt uurides selgus dopinguküttide piinlik apsakas: sportlast 2019. aasta 12. aprillil tema koju otsima läinud Enrique Martinez oli õnnetul kombel ajanud segi Naseri korteri ning selle kõrval asunud panipaiga uksed.

Nii leidis distsiplinaarkomitee, et 12. aprillil dopinguproovi andmata jätmine polnud sportlase süü, mistõttu tema neljast rikkumisest sai kolm. Et reeglite järgi nihkus tema esimene patustamine 2019. aasta 12. märtsil kvartali algusesse ehk 1. jaanuarile, jäi alles vaid kaks 12 kuu jooksul tehtud eksimust, 2019. aasta 16. märtsil ja 2020. aasta 24. jaanuaril. Kahe rikkumise eest veel võistluskeeldu ei määrata.

Kergejõustikuliit ja Rahvusvaheline Antidopinguagentuur (WADA) leidsid aga, et Naseri põhjendused pole mõjuvad ning kaebasid otsuse edasi. Spordiarbitraaž rahuldas nende taotluse, vahendab The Guardian.

Naseri võistluskeeld kehtib alates 2021. aasta 30. juunist. Sellest arvatakse maha periood, mil ta kandis ajutist keeldu vahemikus 4. juuni — 14. oktoober ehk pisut rohkem kui neli kuud.

Lisaks tühistatakse kõik 23aastase sprinteri tulemused, mis ta on saavutanud alates 2019. aasta 25. novembrist. Doha MM-kuld jääb talle seega alles.