Nicolo Barella (vasakul) viis Itaalia 31. minutil Belgia vastu 1 : 0 juhtima.

Foto: AFP / Scanpix
Jalgpall
2. juuli 2021, 23:57

Jalgpalli EMi blogi | Belgia kuldne põlvkond jääb taas tühjade pihkudega, Itaalia kohtub poolfinaalis Hispaaniaga

Jalgpalli EMi esimeses poolfinaalis kohtuvad Hispaania ja Itaalia. Hispaania alistas 1 : 1 lõppenud normaal- ja lisaaja järel penaltiseerias 3 : 1 Šveitsi, Itaalia tegi 2 : 1 ära Belgiale ja pikendas oma kaotuseta seeria 32 mänguni.

Šveitsi ja Hispaania mängu iseloom oli algusest peale selline, et hispaanlased valdasid meeletult palli ning täna neljase kaitseliini kasuks otsustanud šveitslased keskendusid kaitsmisele ja vasturünnakutele.

Hispaania pääses küll juba 8. minutil Denis Zakaria omaväravast (rikošett Jordi Alba löögist) juhtima, kuid ei suutnud seejärel eriti Yann Sommeri puuri ohustada. Normaalaeg oligi tõtt-öelda üpris võimalustevaene, kuid Šveitsil õnnestus 68. minutil Hispaania kaitsjate kingitus ära kasutada – palli lõi väravasse Xherdan Shaqiri.

77. minutil läks Šveitsi jaoks asi hapuks, sest keskpoolkaitsja Remo Freuler teenis Gerard Morenole tehtud vea eest punase kaardi. Kui normaalaja viimased minutid õnnestus Šveitsil veel võrdlemisi muretult vastu pidada, siis lisaajal läks tohutuks kannatamiseks.

Ometi ei suutnud Hispaania marulist survet võiduväravaks vormistada. Nad tegid küll 30 lisaminuti jooksul 16 pealelööki šveitslaste nulli vastu, kuid kord vedas alt löök, kord seisis Sommer seinana ees. Nii veniski mäng penaltiseeriani.

Seal näitasid külmemat närvi hispaanlased, kes realiseerisid viiest löögis kolm ja võitsid seeria 3 : 1.

Kolm tundi hiljem Münchenis alanud matšis haaras ohjad Itaalia, kuid Belgia näitas oma ohtlikkust kiiretes üleminekutes kaitsest rünnakule. Kui Leonardo Bonucci 13. minuti värava tühistas VAR, siis 31. minutil sai Itaalia oma tahtmise kätte. Nicolo Barella säilitas trahvikastis hästi palli, mängis end kolme belglase vahelt osavalt löögile ja viis Itaalia 1 : 0 juhtima.

13 minutit hiljem võttis Lorenzo Insigne keskjoone juurest palli, purjetas sellega Belgia karistusalani ja keerutas selle Thibaut Courtois'le püüdmatult tagumisse nurka – 2 : 0. Minut-kaks hiljem sai Belgia õlekõrre, kui Romelu Lukaku realiseeris Jeremy Doku teenitud penalti.

Teisel poolajal rohkem väravaid ei nähtud. Belgia proovis kõigest väest selleni jõuda, kuid Itaalial näis asi päris hästi kontrolli all olevat. Nad lükkasid jätkuvalt enesekindlalt söötu ja jõudsid ise ohtlike momentideni. Tõsi, ka Belgial oli häid variante viigistamiseks, kuid alati jäi midagi puudu. Nüüd pole muud, kui kojusõit. Viis aastat tagasi toimunud EMil lõpetas belglaste teekonna veerandfinaalis Wales.

Itaalia pole nüüd 32 mängu järjest kaotusekibedust tundnud. Kui siiani võis osutada, et neil pole eriti tõsiseid kondiproove olnud, siis Belgia seda kahtlemata oli.

00:10

Tänud kõigile, kes jälgisid meie blogi. Head ööd!

23:56

Ongi kõik! Itaalia võidab 2 : 1 ja Belgia sõidab koju. Kuldne põlvkond jääb taas tühjade pihkudega!

23:51

89. minut. Belgia saab ohtlikust kohast trahvilöögi. Kevin De Bruyne esimene katse takerdus liiga vara vastu jooksnud Berardisse, teine katse lõppeb kohtuniku vilega Itaalia kasuks. Väravavaht Donnarumma sai vist viga, kuigi korduse põhjal tundus, et kokkupõrge oli rohkem Chiellini kui belglase Witseliga.

Jäänud on veel kolm minutit armuaega.

23:44

Leonardo Spinazzola turniir lõppes ilmselt nii.

Foto: AFP / SCANPIX
23:43

84. minut. Doku murrab vasakult äärelt osavalt keskele, kuid lööb poole meetri jagu üle ristnurga. Ilus soolo, aga kokkuvõttes kasutu.

23:41

Tundub, et Itaalia on viimaseks kümmekonnaks minutiks pisut sügavamale kaitsesse vajunud, Belgia seevastu hakkab kohe ülevalt vastast survestama, et pall võimalikult kiiresti kätte saada. Neile on iga sekund kulla hinnaga.

23:38

Mäng on nüüd mitu minutit seisnud, pisarais Spinazzola viiakse kanderaamil minema.

23:36

77. minut. Järjekordne langeja: Spinazzola tõmbab joostes tagareie ära ja tundub, et temagi mäng on mängitud.

23:34

Belgial on 15 minutit + lisad armuaega. Hakkab kiireks kiskuma.

23:33

Õnnetu lugu: äsja platsile tulnud Nacer Chadli vigastas varem mainitud ohtlikku tsenderduse andmise käigus põlve ja on sunnitud mõne minuti järel pingile naasma.

Itaalia teeb samuti 75. minutil vahetusi.

23:30

70. minut. Belgia toob Mertensi ja Chadli näol platsile värskeid jalgu. Uued mehed on kohe aktsioonis, aga Lukakul jäi imevähe puudu, et paarilt meetrilt peaga löögile pääseda.

23:25

66. minut. Itaalia kolmas oli lähedal. Spinazzola sai hea tõste kasti, kuid suunas palli ühe puutega pisut mööda.

23:21

61. minut. Doku algatab keskväljalt Belgia kontra, mis lõppeb Lukaku lähilöögiga, kuid Spinazzola blokeeris. Belgia näitas taas oma ohtlikkust olukorras, kus Itaalia liinid on rünnakulainel.

23:19

60. minutit mängitud. Itaallased lükkavad palli muljetavaldava enesekindlusega. Tundub, et Belgia hõredalt mehitatud keskväli annab selleks ka hea võimaluse. Praegu näib asi Itaalia kontrolli all olevat.

23:15

Kümme minutit kulunud. Belgia pole peale ühe nurgalöögi ja Doku kasti murdmise suutnud midagi toota.

23:04

Teine poolaeg algas! Kumbki meeskond pole vahetusi teinud. Näis, mida peatreenerid vaheajal välja mõtlesid. Belgia tundus esimesel poolajal panustavat rohkem kiirete üleminekutele kaitsest rünnakule ja Itaalia valdas rohkem palli. Aga võimalik, et Belgia ei teinud seda tahtlikult, vaid Itaalia sundis neid selleks.

23:01
22:52

Nii noor mees nagu 19aastane Jeremy Doku pole EMil ammu penaltit teeninud.

22:51
22:50

Itaalia valdas 56% avapoolajast palli ja tegi kaheksa pealelööki. Belglased pääsesid peale uhama viis korda. Raamide vahele löögid 3 : 2 Belgiale.

Loe rohkem