Christine Mboma.

Foto: Instagram / @christine_mboma
Kergejõustik
3. juuli 2021, 10:52

PAHANDUS: Miller-Uibo kange konkurent jääb OMilt eemale, sest ei kvalifitseeru naiste klassi (9)

Naiste 400 meetri jooksu kullasoosik Christine Mboma ei saa Tokyo olümpiamängudel võistelda, sest tema testosteroonitase on liiga kõrge.

18aastane Namiibiast pärit sprinter jooksis alles kolmapäeval U20 vanuseklassi maailmarekordi, Aafrika rekordi ja täiskasvanute maailma hooaja edetabeli parima aja 48,54.

Mboma areng on olnud müstiline. Veel mullu oli tema isiklikuks rekordiks 51,57, kuid tänavu on ta seda isuga kärpinud: märtsis viis veerandmailer tippmargi 50,97ni, aprillis sai kirja esmalt 49,24 ja seejärel 49,22. Nüüd on rekord veel võimsam, kuid Tokyo olümpiamängudel ta oma vormi realiseerida ei saa.

Nimelt näitasid rahvusvahelise kergejõustikuliidu World Athletics korraldatud uuringud, et Mboma ja tema 18aastase koondisekaaslase Beatrice Masilingi seksuaalses arengus on kõrvalekaldeid ning nende loomulik testosteroonitase on liiga kõrge.

Vastavalt World Athleticsi reeglitele peavad sellised sportlased oma testosteroonitaset ravimitega alandama, kui soovivad võistelda naiste 400, 800 ja 1500 meetri jooksus. Piirmäär on 5 nanomooli liitri kohta, mida on niigi üle kahe korra rohkem kui naistel normaalne.

Seega jääb namiiblannadel Tokyos oma lemmikdistantsil jooksmata, küll aga võivad nad osaleda 200 meetri distantsil, kuhu on samuti kvalifitseerunud.

Namiibia olümpiakomitee (NOK) väljastas uudise peale teate, milles rõhutas, et keegi polnud neidude seisundist teadlik – ei sportlased, nende pereliikmed, treenerid ega ammugi mitte olümpiakomitee.

NOK lisas, et nende arst teeb World Athleticsiga tihedat koostööd selgitamaks välja, milline oleks sprinterite parim käitumine tulevikku silmas pidades.

See on Namiibia koondisele suur löök, sest Mboma jooksis end kolmapäeval kullasoosikuks. Tema tulemusest on aegade jooksul kiiremini lidunud vaid kuus naist, nende hulgas Shaunae Miller-Uibo, kelle hooaja tippmark on 49,08. Valitsev maailmameister Salwa Eid Naser kannab võistluskeeldu, hooaja edetabeli kolmas number on namiiblanna Masilingi.

World Athletics ütleb, et niinimetatud testosteroonireegli eesmärk on kaitsta naiste sporti, kuid organisatsioon Human Right Watch mõistis selle detsembris hukka. Ka ÜRO on ärgitanud kergejõustikujuhtee reeglit muutma.

Reegli ilmselt tuntuim ohver on kahekordne 800 meetri jooksu olümpiavõitja Caster Semenya, kes keeldus ravimitest ja proovis selle asemel hoopis 5000 meetri distantsil Tokyosse kvalifitseeruda, ent edutult. Taustal käib ta Euroopa inimõiguste kohtus enda huve kaitsmas.

Huvitaval kombel on testosteroonireegel mänginud mäkra ka teistele Rio OMil 800 meetri jooksus medalikolmikusse mahtunud naistele, Burundist pärit Francine Niyonsabale ja keenialannale Margaret Wambuile. Nemadki on tablettidest keeldunud.