Mika Myllylä leiti oma kodust surnuna 2011. aasta 5. juulil. Ta oli siis 41aastane.

Foto: AFP / Scanpix
Talisport
3. juuli 2021, 12:12

Myllylä sõber avaldas, millest pisarais Mika talle viimastel elupäevadel kõneles (2)

5. juulil möödub kümme aastat päevast, mil leiti Soome suusalegendi Mika Myllylä kodust tema surnukeha. Ta elas vaid 41aastaseks, 42. sünnipäevast jäi napilt puudu. Politsei välistas enesetapu ja teatas põhjuseks õnnetuse.

Myllylä uhket sportlaskarjääri varjutab 2001. aastal Lahti MMil puhkenud dopinguskandaal, mille tulemusena said tema pluss viis Soome suusatajat võistluskeelu. Ta proovis veel pärast keelu kandmist tippsporti naasta, ent edutult. Myllylä tegi spordiga lõpparve 2005. aasta kevadel ning langes tasapisi allakäigutrepile.

Aastal 2007 purunes Myllyläte abielu, mis tõukas Mika veelgi sügavamale alkoholikuradi käte vahele. Muuhulgas jäi ta viimastel eluaastatel korduvalt vahele purjuspäi autojuhtimisega.

Ilta-Sanomat kirjutas Myllylä surma-aastapäeva puhul artikli, mille tarbeks intervjueeris ka suusataja sõpra Jukka-Pekka Ojalat. Myllylä ja Ojala suhtlesid lõpuni välja ning Ojala avaldas nüüd ajakirjandusele, millest mehed Myllylä viimastel elupäevadel vestlesid.

„Rääkisin Mikaga telefonitsi paar päeva enne tema surma,“ meenutas Ojala. „Mika jutustas mulle pisarsilmi, kui palju ta igatseb vanu aegu. Ta rääkis ka unistustest. Et ta igatseb unistusi. Teda kuulates sain viimaks aru, milline on tema lugu. See oli liigutav moment. Unustamatu.“

Ojala ütles sedagi, et lahutus abikaasa Suvist oli Mikale kõva hoop. „See oli osa sellest, mis viis ta enneaegse surmani,“ märkis sõber.

Soome koondise endine peatreener Pekka Vähäsöyrinki, kes oli samuti Myllyläga lähedane, lisas, et Mika ei taastunudki lahutusest.

Myllylä eksabikaasa Suvi ei soovinud minevikku meenutada ja ütles Ilta-Sanomatile viisakalt ära. Küll aga ütles ta aastal 2019 antud teleintervjuus, et Mika kasutas eluteele sattunud raskusi ettekäändena allamäge viskuda.