Nõnda tähistasid inglased oma neljandat väravat.

Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
3. juuli 2021, 23:51

Jalgpalli EMi blogi | Inglismaa purustas Ukraina ning pääses poolfinaali

Jalgpalli Euroopa meistrivõistlustel selgus täna teine poolfinaalpaar — Taani ja Inglismaa. Taanlased alistasid Bakuus skooriga 2 : 1 Tšehhi ning inglased purustasid Roomas tulemuseg 4 : 0 Ukraina.

Inglismaa — Ukraina 4 : 0

Inglased pääsesid kohtumist neljandal minutil juhtima, kui Raheem Sterlingi läbisööt leidis väravaesisel Harry Kane'i. Meeskonna kapten üks-ühele olukorras ei eksinud ning saatis palli võrku.

Inglismaa domineeris tervet esimest poolaega, kuid rohkem sihile ei jõudnud ning Ukraina püsis mängus. Teise kolmveerandtunni esimesel minutil lõi inglaste teise standardolukorra järel peaga Harry Maguire, mõned hetked hiljem sai Kane kirja oma teise värava. Lõppseisu vormistas 63. minutil Jordan Henderson.

Enne mängu:

Inglismaa pole jätkuvalt lubanud endale sel EMil lüüa ühtki väravat. Alagrupis alistati 1 : 0 Tšehhi ja Horvaatia ning triigiti 0 : 0 naabritega Šotimaalt. Kaheksandikfinaalis lõpetati 2 : 0 võiduga Joachim Löwi ametiaeg Saksamaa koondise peatreenerina.

Ukraina turniir algas palju vaevalisemalt, sest alagrupist pressiti läbi kolmanda koha ja vaid võiduga Põhja-Makedoonia üle. Kaheksandikfinaalis murti kümnemeheline Rootsi lisaaja üleminutitel ning edeneti skooriga 2 : 1 tänasesse õhtusse.

Inglismaa koondise peatreener Gareth Southgate: „Oleme ukrainlaste mänge palju vaadanud, eriti aasta eest. Nägime, kui osavalt nad kasutavad palli, et nende ründajad on ohtlikud ja mõistagi on nad uskumatult hingestatud.“

Ukraina ründaja Artjom Dovbõk, kes pääses juhuse tahtel üldse koosseisu, kuid lõi Rootsi vastu võiduvärava: „Inglismaa pole mitte ainult Euroopa, vaid kogu maailma tugevaim võistkond. Neil on parimad mängijad parimast liigast. Inglismaa-suguseid tiime suudame võita vaid siis, kui hoiame kokku ja võitleme, seega jätame endast kõik palliplatsile.“

Taani — Tšehhi 2 : 1

Taani asus matši viiendal minutil juhtima, kui nurgalöögi järel sai pallile pea vahele Thomas Delaney ning saatis selle maapõrkest puuriluku selja taha. Seejärel haaras initsiatiivi Tšehhi, ent taanlased olid väga ohtlikud kiirrünnakutel. 42. minutil õnnestus nende eduseisu suurendada Kasper Dolbergil, kes saatis Joakim Mähle kauni välisküljega löödud tsenderdusest tulnud palli lati alla.

Teise poolaja alguses lõi Patrik Schick oma turniiri viienda värava ning vähendas kaotusseisu 1 : 2-le. Kuigi tšehhid olid teisel poolajal parem meeskond, siis viigini nad siiski ei jõudnud.

Enne mängu:

Võib öelda, et nii Tšehhi kui ka Taani jõudsid kaheksa parema sekka vastu ootusi. Tõsi, taanlasi võis enne turniiri sinna ennustada, kuid pärast avamängu pigem enam mitte. Küllap jalgpallisõbrad mäletavad väga hästi, et taanlaste superstaari Christian Erikseni süda seiskus mängus Soome vastu ning mitu tundi hiljem jätkunud matši võitis Soome oma ainsast pealelöögist 1 : 0.

Ometi piisas Taanile vaid 4 : 1 võidust Venemaa vastu, et kindlustada alagrupis kolme punktiga teine koht ja pääseda 16 sekka. Kaheksandikfinaaliks oli hoog sees ja seal purustati 4 : 0 Wales.

Tšehhi kogus D-alagrupis neli punkti ja pääses Inglismaa ning Horvaatia järel edasi kolmandana. Kaheksandikfinaalis õnnestus neil maha murda kümnekesi jäänud Holland tulemusega 2 : 0.

Taani kapten Simon Kjaer päev enne mängu: „Me pole veel lõpetanud ja ründame homme sama suhtumise ja isuga [nagu Walesi vastu]. Kuldmedal on praegu kaugel, aga võidunälg on suur.“

Tšehhi peatreener Jaroslav Šilhavý: „Teame, et Taani on võimeline mängu ajal muretult taktikalist asetust muutma. Oleme seda õppinud ja usun, et meie mängijad suudavad sellega kohaneda.“

Poolfinaalid ja finaal:

Jalgpalli EMi viimased kolm mängu toimuvad Londonis Wembley staadionil. 6. juulil Eesti aja järgi kell 22 kohtuvad esimeses poolfinaalis Itaalia ja Hispaania, järgmisel päeval lähevad samal kellaajal vastamisi Inglismaa ja Taani.

Finaal toimub 11. juulil ning algab samuti kell 22.

23:50

Läbi! Kohtunik ei andnudki üleminuteid.

23:47

Normaalaja lõpuni veel kolm minutit. Ukrainlased pole vahepeal inglaste väravat ohustada suutnud.

23:40

Üks huvitav statistiline näitaja: Inglismaa pole sel turniiril lasknud enda puuri lüüa veel ühtegi palli. Praegu käib neil EMi viies mäng.

23:39

Muide, 31aastase Hendersoni värav oli tema koondisekarjääri esimene. Mänge on tal kirjas 62.

23:38

73. minut: mängutempo on aeglustunud, Inglismaa vormistab ilmselt võidu rahulikult ära.

23:30

Inglismaa tegi pärast neljandat väravat kolm vahetust: välja Shaw, Sterling ja Phillips, sisse Trippier, Rashford ja Bellingham. Ukraina tegi ühe vahetuse: sisse Makarenko, välja Sidortšuk.

23:29
23:29

Henderson jõudis esimesena nurgalöögist tulnud palliga ning saatis selle värava nurka.

23:27
4 : 0

VÄRAV! 4 : 0! Henderson saab tabamuse kirja!

23:16

Shaw' tsenderdus leidis Kane'i, kes saatis palli kerge vaevaga peaga väravasse.

23:15
3 : 0

VÄRAV! Harry Kane viib inglased 3 : 0 ette!

23:09

Nüüd läheb ukrainlastel raskeks.

23:09

Maguire sai karistuslöögi järel pallile pea vahele ning väravavaht ei jõudnud sellele reageeridagi.

23:08
2 : 0

VÄRAV! Juba! 2 : 0 Inglismaale! Harry Maguire!

23:06

Kohe algab teine poolaeg. Siia veel esimese kolmveerandtunni statistikat:

22:51

Poolaeg!

22:48

Kohtunik annab avapoolajale tervelt kolm üleminutit.

22:48

Peagi saavad mängijad minna poolajapausile. Eks näis, kas meeskonnad midagi muudavad. Ukraina pole kindlasti veel mängust väljas.

22:47
22:45

Inglismaa fännidel oli pärast Kane'i väravat muidugi rõõmustamiseks põhjust:

Loe rohkem