Daniyar Ismayilov.

Foto: AP / Scanpix
Doping
10. juuli 2021, 14:21

Dopinguprobleemid tõstmises jätkuvad: veel üks Euroopa meister sai Tokyo olümpia eel võistluskeelu (1)

Kevadel Euroopa meistriks kroonitud Türgi tõstja Daniyar Ismayilov võib kuni 73 kg meeste tiitlist ilma jääda, sest andis positiivse dopinguproovi. See tähendab, et ta ei saa võistelda kahe nädala pärast algavatel Tokyo suveolümpiamängudel, sest kannab esialgset võistluskeeldu.

Türgi tõstmisliit ei avaldanud, mis ainet Ismayilovi kehast leiti. Kohalik ajaleht Cumhuriyet teadis kirjutada, et sportlane andis positiivse dopinguproovi enne aprillis Moskvas toimunud EMi, vahendas AP.

Viis aastat tagasi Rio de Janeiros kuni 69 kg meeste seas hõbeda võitnud Ismayilov on juba teine valitsev Euroopa tõstmismeister, kes saab Tokyo olümpiamängude eel dopingusüüdistuse.

Möödunud kuul sattus pahandusse ukrainlane Dmitro Tšumak (-109 kg), kes väidetavalt pakkus teda maikuus testima tulnud dopingukütile altkäemaksu.

Türgi tõstmise juurde naastes, siis see sipleb tervikuna probleemide küüsis nagu õnnetu kärbes ämblikuvõrgus. Nad saavad Tokyo olümpiale saata vaid ühe nais- ja ühe meessportlase, sest neil on olnud liiga palju dopingujuhtumeid.

Endine Türgi tõstmisliidu president Hasan Akkus, kes juhib praegu Euroopa tõstmisliitu, sai eelmisel kuul süüdistuse positiivsete dopinguproovide kinni mätsimises. Väidetavalt käib jutt 17 Türgi sportlase proovist.