KANGELANE: Gianluigi Donnarumma valiti turniiri parimaks jalgpalluriks!

Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
12. juuli 2021, 00:55

ELAGU! Itaalia võitis penaltiseeria järel Inglismaad ja krooniti Euroopa meistriks (43)

Itaalia jalgpallikoondis krooniti teist korda ajaloos Euroopa meistriks. Wembley staadionil peetud finaalis alistati penaltiseeria järel kodumeeskond Inglismaa. Normaal- ja lisaaeg lõppesid 1 : 1 viigiga, penaltiseerias oli Itaalia parem 3 : 2.

Inglismaa alustas matši suurepäraselt ja Luke Shaw viis jalgpalli sünnimaa juba 2. minutil juhtima. Tegemist oli kõigi aegade kiireima EMi finaali tabamusega. Shaw jaoks oli tegemist esimese väravaga koondise särgis.

Inglaste pidu kestis 67. minutini, kui väravaesise segaduse kasutas ära Leonardo Bonucci. 35aastasest elavast legendist sai vanim mees, kes on EMi finaalis skoorinud. 

Taktikaline lahing oli küll põnev, kuid väravani ei suudetud rohkem jõuda. Lisaajal tekkisid inglastel veel omad võimalused, kuid ikkagi mindi 120 minuti järel penaltipunktile. 

Seekord eksiti koguni pooltel penaltidel. Inglismaa poolelt skoorisid kõigepealt Harry Kane ja Harry Maguire, kuid seejärel eksisid järjepanu Marcus Rashford, Jadon Sancho ja Bukayo Saka. Kusjuures Rashford ja Sancho vahetati väljakule alles lisaaja lõpus ehk nad toodigi platsile vaid selleks, et peatreener Gareth Southgate usaldas neile penaltikohustuse. 

Foto: Reuters/Scanpix

Itaaliale vormistasid kuulsusrikka tiitlivõidu Domenico Berardi, Bonucci ja Federico Bernardeschi täpsed 11 meetri karistuslöögid. Eksimuse said kirja Andrea Belotti ja Jorginho. 

Kokku on Itaalia võitnud ajaloos kuus suurturniiri. Nad on neljakordsed maailmameistrid ja kahekordsed Euroopa tšempionid. Euroopa meeskondadest on suurturniiridel edukamad olnud vaid sakslased. Inglismaa mängis esimest korda ajaloos EMi finaalis ning MMi on nad võitnud vaid korra (1966. aastal). 

Itaalia jalgpallikoondis on Roberto Mancini käe all läbinud võimsa edutee. Viimati kaotati 2018. aasta sügisel, kui 0 : 1 alistuti Portugalile. Pärast seda on kirjas vaid võidud ja viigid. Praegu käsil olev võiduseeria algas eelmisel aastal Eesti vastu ning on kestnud juba 15 kohtumist. EMil tehti tuul alla Türgile, Šveitsile, Walesile, Austriale, Belgiale, Hispaaniale ja Inglismaale. 

Triumf on seda magusam, et enne Mancini palkamist jäi Itaalia eemale 2018. aasta MM-finaalturniirilt ning üle maailma levisid jutud kuulsa vutiriigi hääbumisest. Mancini arvas aga teisti ning tuli, nägi ja võitis. Järjepanu ollakse kaotuseta 34 kohtumist.

Roberto Mancini ja Leonardo Bonucci.

Foto: Reuters/Scanpix
01:18
01:16

Turniiri parim mängija on Donnarumma!

00:55

Saka eksib, Itaalia on Euroopa meister! Oli vahva jalgpalliõhtu! Jalgpall ei lähe koju!!

00:54

Lõbus! Pickford tõrjub Jorginho penalti. 3 : 2 Itaalia peal

00:52

Sancho eksib! Itaalia 3 : 2 peal, lööma asub Jorginho

00:52

Bernardeschi lööb keskele, Itaalia 3 : 2 peal

00:51

Rashford teeb enne lööki totaka pausi ja virutab lõpuks palli posti. Endiselt 2 : 2 viik

00:50

Bonucci realiseerib, 2 : 2 viik

00:49

Maguire virutab palli ristnurka! 2 : 1 Inglismaa peal

00:48

Belotti eksib, Pickford tõrjub! Penaltid endiselt 1 : 1 viigis!

00:47

Kane realiseerib, penaltid 1 : 1 viigis

00:47

Itaalia alustab: Berardi lööb palli võrku, 1 : 0 Itaaliale

00:40
Lisaaeg läbi, 1 : 1

Normaalajast ei piisanud. Lisaajast polnud ka abi. Seega võtame appi penaltid, et välja selgitada Euroopa parim jalgpallikoondis aastal 2021!

00:31

Lisaaja teine poolaeg kulgeb Inglismaa surve all. Pall on valgesärkide käes. Normaalaja teisel poolajal oli kõik vastupidi.

00:26

Mõnus ja võitluslik lisaaeg. Poolvõimalusi tekib mõlema värava all, aga midagi liiga hullu pole juhtunud. 109 minutit mängitud.

00:19

Lisaaja esimene pool on läbi. Poolte vahetus ja kütame edasi!

Foto: Reuters/Scanpix
00:12

99. minutil toob Inglismaa peale Grealishi, välja läheb Mount. Tervaid jalgu ründesse juurde. Väsimatu Sterlingi jalad on niikuinii juba seal ootamas.

00:10

Veel veidi skeemitamist: Verratti välja, Locatelli sisse. Lisaajal on näha, et vähemalt mängitakse jalgpalli. Vahel on kombeks lisaajal hakata kollektiivselt penalteid ootama, kuid täna vähemalt proovitakse veidi rünnata. Eriti Inglismaa poolelt.

00:03

Itaalia alustab lisaaega vahetusega. Insigne välja, Belotti sisse!

00:02

Kehv lugu on see, et Chiesa sai vigastada… Mees tegi ässa mängu!

Loe rohkem