Elisabeth Pihela.

Foto: Robin Roots
Kergejõustik
18. juuli 2021, 18:11

Viktor Morozov sai kolmik- ja Elizabeth Pihela kõrgushüppes pronksi

GALERII | Eesti võitis EMilt kaks medalit! Pihela: kui treenerit kallistasin, tuli pisar silma! (12)

Neljapäeval algas Tallinnas Kadrioru staadionil alla 20aastaste kergejõustiku-EM, kus osales ka 38liikmeline Eesti koondis. Esimesel päeval hoolitses eestlastest parima tulemuste eest poolfinaali murdnud sprinter Ats Kivimets. Teisel päeval lõpetas seitsmevõistleja Pippi Lotta Enok etteaste viiendana, kõrgushüppaja Elisabeth Pihela jõudis finaali ja Uku Renek Kronbergs 800 meetris poolfinaali. Kolmandal päeval murdsid lõppvõistlusele nii kaugushüppaja Anna Panenko kui ka kolmikhüppaja Viktor Morozov. 12 parema hulka jõudis ka kuulitõukaja Berit Saar. Viimasel päeval panid vägeva punkti kõrgushüppaja Pihela ja kolmikhüppaja Morozov, kes võitsid pronksmedali.

Neljas võistluspäev

Naiste kõrgushüppe finaalvõistlus on hoogsalt käivitunud. Elisabeth Pihela ületas oma algkõrguse 1.75 esimesel katsel. Kõrgusel 1.79 tekkis tal esimene tõrge. Kaks katset on 17aastasel sportlasel veel. Pihela ületas 1.79 teisel katsel. Kahjuks 1.83 esimesel katsel ei alistunud, kuid teisel katsel sai ta sellest kõrgusest jagu.

Elisabeth Pihela.

Foto: Robin Roots

Pihela ületab esimesel katsel kõrguse 1.86, mis on tema välirekord, sees on ta sama kõrgele hüpanud. See on kõva sõna medalilahingusse sekkumisel. Praegu on Sven Andresoo õpilane kolmas ja koht esikaheksas on juba kindlustatud.

Latt seatakse kõrgusele 1.88 ja konkurentsis on viis sportlast. Pihela hoiab pronksist kinni! Esimesel katsel kõrgus 1.88 Pihelale ei alistunud, kahjuks ka teisel ega kolmandal katsel mitte. Samas ajab ka sakslanna Johanna Göring lati maha ning 17aastane eestlanna on võitnud pronksmedali.

„Võib-olla olen sellest kunagi unistanud,“ rääkis Pihela poodiumile jõudmisest. „Aga siia ma nii suure eesmärgiga ei tulnud. Ei teagi, kust see tuli. Medali võitmine ei ole mulle veel kohale jõudnud.“

Juuni lõpus niitis viirushaigus Pihela jalust. Ta võttis antibiootikume ja oli nädal aega treeningutest eemal. „Organism tegi ilmselt restardi,“ mõtiskles tallinlanna. „Vedas, et sain täna 1.86st esimesel katsel üle. Medal oli kirss tordil.“

Pihela esimeste õnnitlejate hulgas olid nii tema põhitreener Sven Andresoo kui ka esimene juhendaja ning praegune hea abiline Heiko Väät. „Kui treenerit kallistasin, tuli pisar silma,“ tunnistas piiga.

Kuldmedal kuulub hollandlannale Britt Weermanile, kes ületas kõrguse 1.88. Hõbemedali napsas 1.86 alistanud venelanna Natalja Spiridonova.

Viktor Morozov.

Foto: Robin Roots

Viktor Morozov alustas kolmikhüppe lõppvõistlust hästi ja sai esimesel katsel kirja 15.60 (tuul +2,7 m/s). Teisel katsel ületas Kohtla-Järvelt pärit noormees 16 meetri piiri - tulemus 16.14 (tuul +3,0 m/s) tõstis ta teiseks. Juhib rootslane Gabriel Wallmark alla 20aastaste maailma tippmargiga 16.39!

Kolmandal katsel maandub Morozov jälle 16 meetri kandis, paraku tõuseb aga kohtuniku punane lipp. Neljandal katsel astub Morozov samuti üle. Viiendas voorus möödub Eesti kolmikhüppajast bulgaarlane Dimitar Tashev, kes saab kirja 16.18. Morozov hüppab viiendal katsel 15.84 ja on kolmas.

Viimase katsega midagi ei muutunud ja Morozov võidab pronksi. Kuld kuulub Wallmarkile (16.39) ja hõbe Tashevile (16.18).

„Kui aus olla, siis enne võistlust teadsin, et võin 16 meetrit hüpata. Eesti alla 18aastaste meistrivõistlustel oli mul mitu pikka katset, aga kahjuks astusin need napilt üle,“ lausus Kohtla-Järvelt pärit 17aastane aastane sportlane, kes harjutab Aleksandr Hvorõhhi näpunäidete järgi.

Morozov uskus, et tulemus 16.14 annab talle kõrge koha, kuid medali võitmises ta päris kindel polnud. „Teadsin, et Inglise ja Prantsuse poiss võivad tulemust parandada. Praegu olen muidugi väga õnnelik,“ rääkis oma isalt, Eesti 60 meetri jooksu eksrekordiomanikult Andrei Morozovilt kergejõustikupisiku saanud andekas nooruk.

Pisut jäi tulevikulootuse hing siiski kripeldama. Ta tahtis täita alla 20aastaste MMi normi 15.60, ent kõikide pikkade hüpete ajal puhus lubatust natuke tugevam taganttuul. „Mul on 8. augustini veel aega,“ lausus ta.

Naiste kaugushüppe lõppvõistlusel sai Anna Panenko esimesel katsel kirja 5.90 ja teisel 5.93 ning ta on kaheksandal kohal. Kolmandal katsel oli Eesti koondise pesamuna tulemus 5.81 ja nii teenib 15aastane sportlane kokkuvõttes 10. koha. Kuldmedali võitis rootslanna Maja Askag isikliku rekordiga 6.80. Tema triumfeeris ka kolmikhüppes.

Mykolas Alekna.

Foto: Robin Roots

Meeste kettaheite võitis kahekordse olümpiavõitja Virgilijus Alekna poeg Mykolas Alekna, kes lennutas 1,75kilose ketta täpselt 68 meetri kaugusele. Teiseks tuli sakslane Magnus Zimmermann 61.55 ja kolmandaks valgevenelane Vladislav Putško 61.06ga.

Viimane võistluspäev on juba alanud. Eesti neidude 4 x 100 meetri teatenelik püstitas Eesti alla 20aastaste rekordi 45,95, parandades senist tippmarki 85 sajandikuga. Kokkuvõttes andis see aeg kümnenda koha.

Kümnevõistleja Tony Ats Tamm jooksis 110 m tõkkeid ajaga 15,47 ja püstitas kettaheites isikliku rekordi 42.95. Ta on seitsme alaga kogunud 5138 punkti. Teivashüppes ületas Tamm kõrguse 4.40 ja kaheksa alaga on tal 5869 punkti. Odaviskes oli tema tulemus 51.49 ja 1500 meetri jooksus 4.49,22. Tamm kogus 7103 punkti, mis andis talle 13. koha. Kuldmedali noppis belglane Jente Hauttekeete alla 20aastaste maailma hooaja tippmargiga 8150 punkti.

Eestlaste vaatevinklist toimuvad aga kõik eriti olulised etteasted pärast lõunat. Suure huviga ootame kolme lõppvõistlust, kus on esindatud ka meie kergejõustiklased: naiste kõrgushüppes teeb kaasa Elisabeth Pihela, naiste kaugushüppes Anna Panenko ja meeste kolmikhüppes Viktor Morozov.

Kindlasti kibeleb nii mõnegi huvilise huulil küsimus, kas keegi kolmest eespool nimetatud tulevikulootusest võiks medalilahingusse sekkuda. Teoreetiliselt on parimad võimalused Morozovil ja täieliku õnnestumise korral ka Pihelal. Täna õhtul oleme juba targemad, seniks pöidlad pihku!

Kolmas võistluspäev, õhtune programm

Uku Renek Kronbergs läbis 800 meetri poolfinaali ajaga 1.54,80 ja lõpetas etteaste 14. kohaga. „Kaks päeva järjest sellisel tasemel on veel raske joosta,“ rääkis Ille Kuke õpilane, kes sai kirja oma senise karjääri teise tulemuse.

Uku Renek Kronbergs.

Foto: Robin Roots

Eilses eeljooksus sooritas Kronbergs vägeva arenguhüppe, parandades isiklikku tippmarki peaaegu viie sekundiga - 1.50,91 on Eesti alla 18aastaste rekord. „Ulme, ma ei tea, kust see tuli,“ laiutas 16aastane sportlane käsi. „Samas tempo sobis mulle.“

Erinevalt hoolealusest polnud treener Kukk sugugi üllatunud. „Oleme tööd teinud,“ osutas juhendaja edasimineku tagamaadele. „Ta kuulab hästi ja teeb kõike. Vahel vaidleme ka, nagu teismelistega ikka.“

Kronbergs sündis Tallinnas, seejärel elas kaheksa aastat Rakveres ja nüüd on olnud juba kuus aastat Tartus. „Ma treenin neli-viis korda nädalas, aga harjutamine on raske, trennid on intensiivsed,“ lausus tulevikumees ning lisas, et jätkab tasa ja targu.

Viktor Morozov sai kolmikhüppe kvalifikatsiooni avakatsel kirja isiklikku rekordit tähistava 15.46. Seejuures tõukas ta paku tagant. Automaatselt viiks lõppvõistlusele 15.55. Teisel katsel tõukas Morozov jälle kaugelt paku tagant ja piirdus 15.32ga. Kolmandal katsel hüppas ta 15.14 ning jõudis kuuendana lõppvõistlusele.

„Ei ole päris see tulemus, mida tahtsin,“ rääkis Morozov. „Soovisin hüpata 15.60, mis on U20 MMi norm. Samas olen rahul, et suutsin avakatsel 20-25 sentimeetrit paku tagant tõugates hüpata 15.46. See näitab, et mul on korralik varu.“

Homse lõppvõistluse poole kiikas Morozov lootusrikkalt. „Vaatame, kuidas läheb. Ma ei karda. Rootslane hüppas täna üle 16 meetri, see on vägev, aga võib-olla homme ta ei ole nii hea ja mina suudan parema tulemuse teha kui täna.“

Meeste 110 m tõkkejooksu finaali võitis Prantsusmaa sportlane Sasha Zhoya uut võistluste rekordit tähistava 13,05ga. Eeljooksus oli ta saanud lubatust tugevama taganttuule toel kirja 12,98.

„See on minu esimene medal rahvusvaheliselt võistluselt, seega ei saaks olla rohkem õnnelik. Kuid on veel asju, mille kallal saaks vaeva näha. Mu start oli tavapärasega võrreldes üsna aeglane,“ lausus 19aastane Zhoya pärast jooksu.

Sasha Zhoya.

Foto: Robin Roots

Naiste 100 m tõkkejooksu finaali võitis šveitslanna Ditaji Kambundji 13,03ga. Hõbe ja pronks läks Poolasse: teine oli Weronika Barcz 13,42ga ja kolmas Marika Majewska 13,46ga.

Berit Saar jäi naiste kuulitõuke lõppvõistlusel viimaseks. 12. koha tõi Ants Kiisa õpilasele tulemus 13.41. Kuldmedali võitis türklanna Pinar Akyol, kes lennutas neljakilose raudmuna 16 meetri ja 80 sentimeetri kaugusele. Hõbemedali teenis hollandlanna Alida van Daalen (16.56) ja pronksi Saksamaa esindaja Nina Chioma Ndubuisi (15.71).

Berit Saar.

Foto: Robin Roots

Naiste vasaraheites triumfeeris soomlanna Silja Kosonen, kes püstitas EMi rekordi 71.06. Teiseks tuli prantslanna Rose Loga (67.70) ja kolmandaks valgevenelanna Maryola Bukel (63.25). Olgu siinkohal märgitud, et Soome sai juba teise kulla. Eile võidutses seitsmevõistluses Saga Vanninen.

Naiste 3000 meetri takistusjooksus läks võitja selgitamiseks vaja fotofinišit: kulla napsas sakslanna Olivia Gürth, kes edestas teiseks jäänud ungarlannat Greta Vargat ainult kahe sajandikuga, nende tulemused olid vastavalt 9.59,15 ja 9.59,17. Pronks kuulus türklannale Sevval Özdoganile (10.07,84).

Naiste 200 meetri jooksu võitis Iirimaa esindaja Rhasidat Adeleke Euroopa alla 20aastaste hooaja tippmargiga 22,90. Mäletatavasti triumfeeris tema ka 100 meetri jooksus. Teiseks tuli hollandlanna Minke Bisschops 23,55 ja kolmandaks inglanna Success Eduan 23,62ga.

Naiste teivashüppes krooniti Euroopa meistriks sakslanna Sarah Vogel, kes ületas kõrguse 4.30. Hõbemedal kuulub prantslannale Emma Brentelile (4.20) ja pronks austerlannale Lisa Gruberile (4.15).

Meeste 1500 meetri jooksu esikolmik: 1. Cian McPhillips (Iirimaa) 3.46,55, 2. Rick van Riel (Holland) 3.46,69, 3. Henry Mcluckie (Suurbritannia) 3.47,15. Naiste 800 meetri jooksu esikolmik: 1. Audrey Werro (Šveits) 2.03,12, 2. Svetlana Žulžõk (Ukraina) 2.04,02, 3. Valentina Rosamilia (Šveits) 2.04,08.

Kümnevõistluse kõrgushüpe käib, paraku pole uudised kõige meeldivamad. Kaugushüppes nulli saanud Rasmus Roosleht jättis etteaste pooleli ja Tony Ats Tamm piirdus tulemusega 1.82. Tamme isiklik rekord on 1.98. Nelja ala järel juhib belglane Jente Hauttekeete 3483 punktiga, Tamm on 2910 silmaga 14. kohal.

Kümnevõistluse esimene päev on lõppenud. 400 meetri jooksu võitis tšehh František Doubek, kelle aeg oli 48,48. Tamm läbis staadioniringi 52,36ga, mis andis 15. koha. Pärast viite ala juhib 4341 punktiga Hauttekeete. Tammel on 3619 silma ning ta alustab teist päeva 14. kohalt.

Tony Ats Tamm pärast kõrgushüpet.

Foto: Robin Roots

Kolmas võistluspäev, hommikune programm

Kolmas võistluspäev on alanud. Kümnevõistlejate esimeses 100 meetri jooksus sai Rasmus Roosleht ajaga 11,63 viienda koha. Rootslane Jacob Thelander võidutses 11,09ga. Kolmandas jooksus sai Tony Ats Tamm kirja 11,22, võitis tšehh František Doubek 10,94ga.

Pärast esimest ala juhibki Doubek 874 punktiga. Tamm on 812 silmaga kaheksandal ja Roosleht 725 punktiga 19. kohal. Üldse on stardis 20 kümnevõistlejat. Isikliku rekordi graafikule kaotab Tamm 40 punktiga, kuid Roosleht on oma tippmargist kuue silmaga ees.

Tony Ats Tamm.

Foto: Robin Roots

Kümnevõistluse kaugushüppest on teatada kurb uudis: Roosleht sai nulli, Tammel on pärast kaht katset kirjas 6.85. Kolmandal katsel püstitas Tamm isikliku rekordi 6.91. Kahe ala järel juhib kümnevõistlust kaugushüppe 7.67ga võitnud sakslane Till Steinforth, kellel on 1844 punkti. Tamm on 1604 silmaga 13. kohal.

Kümnevõistluse kuulitõukes oli Roosleht 15.19ga neljas ja Tamm sai 12.92ga 15. koha. Alavõidu teenis hispaanlane Jose San Pastor tulemusega 16.19. Pärast kolme ala juhib belglane Jente Hauttekeete 2596 punktiga. Tamm on kogunud 2263 silma, mis annab 14. koha. Kaugushüppes nulli saanud Rooslehel on 1526 punkti.

Anna Panenko.

Foto: Stanislav Moshkov

Naiste kaugushüppe kvalifikatsioonis püstitas Eesti koondise pesamuna, 15aastane Anna Panenko esimesel katsel isikliku rekordi 6.21. Liisa-Maria Lusti sai kirja 5.74. Teisel katsel hüppas Lusti oma hooaja tippmargi 6.08. Panenko jõudis kaheksandana lõppvõistlusele, Lusti lõpetas etteaste 14. kohaga.

Mõistagi oli Panenko tulemusega väga rahul. „Pärast kolmikhüpet otsustasin, et kaugushüppes pean kindlasti edasi saama,“ rääkis Kohtla-Järvelt pärit Aleksandr Hvorõhhi õpilane. „Häälestasin end heale tulemusele. Kolmikhüppes olid mul probleemid hoojooksuga, ei saanud pakule pihta. Täna riskisin ja kõik õnnestus.“

Naiste kuulitõuke kvalifikatsioonis püstitas Berit Saar isikliku rekordi 14.30 ja pääses 12ndana lõppvõistlusele. Gertu Küttmann sai kirja 13.99 ja lõpetas etteaste 15. kohaga. Kvalifikatsiooni parim oli türklanna Pinar Akyol, kelle tulemus oli 16.97. Tema oli ka ainus, kes alistas kvalifikatsiooninormi 15.60.

17aastane Saar tõukas ühtlasi esimest korda ka üle 14 meetri — senine tippmark neljakilose kuuliga oli 13.92. Eestlanna oli oma tulemuse üle õnnelik. „Olen väga rahul, et suutsin end realiseerida EMil, mis on suur tiitlivõistlus. Tegelikult olen ise konkurentidest noorem, see [lõppvõistlusele pääsemine] on minu jaoks väga suur saavutus,“ lausus Ants Kiisa hoolealune, kes saaks kaasa teha veel ka U18 vanuseklassis.

Berit Saar.

Foto: Robin Roots

Kodupubliku ees võistlemise üle oli tal hea meel. „Väga tore oli: kõik on kodune ja tuttav, publik ümberringi elas kaasa, olen väga rahul.“

Finaal algab juba täna õhtul kell 16.40. Varem pole noor kuulitõukaja suurel areenil kaks korda päevas võistelnud. „See on nii uudne kogemus. Vaatan, mis tuleb, ja naudin võistlust täiel rinnal,“ sõnas Saar.

Lisaks kuulitõukele tegeleb ta ka kettaheitega, kus tuli juuni lõpus täiskasvanute Eesti meistrivõistlustel pronksile. „Tavaliselt meeldib mulle rohkem see, mis paremini välja tuleb. Praegu on mul kuulitõuge natuke parem,“ selgitas sportlane.

17. — 22. augustini toimub Keenias Nairobis U20 MM. Seal on kuulitõuke normiks 14.60. Saar usub, et selline tulemus on jõukohane.

„Olen ikka mõelnud. Tean, et see on mul sees ja olen selleks võimeline. Tulemus tuleb õigel ajal saavutada,“ lisas ta. Normi on võimalik püüda veel 8. augustini.

Artur Djatšuk.

Foto: Marko Mumm/EKJL

Meeste 10 000 meetri käimise võitis hispaanlane Paul McGrath ajaga 42.32,19, hõbeda sai türklane Mert Kahraman (42.37,83) ja pronksi venelane Dmitri Gramatškov (42.39,25). 16aastane Eesti esindaja Artur Djatšuk püstitas isikliku rekordi 48.20,62, mis andis 27. koha.

Meeste kettaheite kvalifikatsiooni avakatsel püstitas Hannes Remmelgas isikliku rekordi 51.36, mis andis talle A-grupis üheksanda koha. Leedulasest kahekordse olümpiavõitja Virgilijus Alekna poeg Mykolas Alekna täitis kvalifikatsiooninormi, lennutades ketta 61 meetri ja 55 sentimeetri kaugusele.

Naiste odaviske kvalifikatsioonis piirdus Katre Marit Liiv kvalifikatsiooni A-grupis tulemusega 43.28 ja jäi viimaseks.

Teine võistluspäev, õhtune programm

Seitsmevõistleja Enok jooksis 800 meetrit vapralt ja lõpetas etteaste isikliku rekordiga 2.21,66. 18aastane sportlane püstitas kokkuvõttes oma tippmargi 5634 punkti ning tuli viiendaks. Võitis soomlanna Saga Vanninen 6271 punktiga. Hõbeda napsas hollandlanna Sofie Dokter 5878 ja pronksi sakslanna Marie Dehning 5778 punktiga.

Pippi Lotta Enok.

Foto: Stanislav Moškov

„Mõtlesin, et nii tore oleks võita medal,“ rääkis poodiumist 144 punkti kaugusele jäänud Liivi Eeriku õpilane Enok pärast etteastet. „Aga läks nii, nagu läks. Võib-olla saan tulevikus medalimaitse suhu.“

Teist päeva analüüsides oli Enok vastakate tunnete küüsis. „See oli korralik võistlus, kuid palju jäi sisse,“ arutles ta. „Arvestades tingimusi, tuleb rahul olla. Odavise on mu trumpala, kuid täna kadus hoojooksul rütmitaju ära. Ehmatasin ära, õnneks suutsin end lõpuks kokku võtta.“

Augustis võistleb Enok Keenias alla 20aastaste MMil ning suvel lõpus siirdub USAsse tudeerima ja harjutama. „Arutasin seda treeneriga,“ selgitas piiga, miks ta valis Oklahoma ülikooli. „Mõtlesin, et kui tema mu ideed toetab, siis lähen kindlasti sinna. Ja ta toetas. Koju saab alati tagasi tulla. Kui selline uks on avatud, tuleb võimalust kasutada.“

Ann Marii Kivikas.

Foto: Stanislav Moškov

Naiste 200 meetri eeljooksus püstitas Ann Marii Kivikas hooaja tippmargi 24,34, mis andis talle 20. koha. Kiireimat aega näitas Iirimaa esindaja Rhasidat Adeleke, kes läbis distantsi 23,20ga. Meeste samal alal piirdus Oliver Kruuspan 22,25ga ning lõpetas etteaste 21. kohaga.

Meeste 100 meetri jooksus triumfeeris Suurbritanna esindaja Toby Makoyawo, kes läbis staadionisirge Euroopa alla 20aastaste hooaja tippmargiga 10,25. Hõbemedali napsas Prantsusmaa välejalg Jeff Erius 10,27 ja pronksi itaallane Matteo Melluzzo 10,31ga.

Naiste 100 meetri jooksu võitis 11,34ga Iirimaa esindaja Rhasidat Adeleke. Teiseks tuli serblanna Ivana Ilic, kelle aeg oli 11,42, ja kolmandaks 11,44ga inglanna Joy Eze.

Naiste 400 meetri jooksus krooniti Euroopa meistriks poolatar Kornelia Lesiewicz, kelle võiduaeg oli 52,46, hõbeda sai inglanna Mary John 53,06 ja pronksi venelanna Veronika Arhipova 53,41ga.

Meeste samal alal riisus koore inglane Edward Faulds, kes püstitas alla 20aastaste Euroopa hooaja tippmargi 45,72. Teiseks tuli itaallane Lorenzo Benati (46,27) ja kolmandaks norralane Håvard Bentdal Ingvaldsen (46,70).

Naiste kolmikhüppes maitses võidurõõmu rootslanna Maja Askag, kelle tulemus 14.05 on alla 20aastaste Euroopa hooaja tippmark. Hõbe riputatakse venelanna Valeria Volovlikova ja pronks lätlanna Darja Sopova kaela, nende tulemus oli vastavalt 13.65 ja 13.62.

Meeste kaugushüppes vormistas sakslane Oliver Koletzko võidu viimasel katsel, kui ta hüppas 7.98. Hõbemedali sai prantslane Bryan Mucret 7.93 ja pronksi tema kaasmaalane Erwan Konate 7.91ga.

Naiste kettaheite esikolmik: 1. Violetta Ignatjeva (neutraalne sportlane) 58.65, 2. Alida van Daalen (Holland) 55.63, 3. Alina Nikitsenka (Valgevene) 55.04.

Õhtune programm algas Prantsusmaa tõkkesprinteri Sasha Zhoya vinge etteastega. Ta läbis poolfinaalis 110 meetri pikkuse võistlusmaa ajaga 12,98, mis on sajandiku võrra kiirem sooritus kui maailmarekord.

Paraku puhus lubatust pisut tugevam taganttuul, ehk 2,4 meetrit/sekundis.

Sasha Zhoya.

Foto: TREVOR COLLENS/AFP

Teine võistluspäev, hommikune programm

Seitsmevõistlejate teine võistluspäev on alanud ja Enok sai kaugushüppe avakatsel kirja 6.00, mis on väga korralik tulemus. Püsib lootus, et 18aastane sportlane jõuab päeva lõpuks kuue parema hulka.

Pippi Lotta Enok.

Foto: Stanislav Moškov

Enok astus teisel ja kolmandal katsel üle ning tema lõpptulemuseks jäi 6.00. Liivi Eeriku hoolealune on viie alaga kogunud 4142 punkti ja ta edestab isikliku rekordi (5515) graafikut 106 silmaga. Liidrikohal jätkab soomlanna Saga Vanninen, kes hüppas 6.34 kaugust ja on viie alaga kasseerinud 4707 punkti.

Kuues ala ehk odavise on alanud. Enok piirdus avakatsel tulemusega 34.77. Sellele on vaja kõvasti meetreid juurde. Paraku viskas piiga teisel katsel oda sektorist välja. Nüüd on tal pinged peal. Vaatame, kuidas siiani hästi võistelnud sportlane keerulisest olukorrast välja tuleb.

Enok näitas, et temas on tippsportlase ainest. Kolmandal katsel kõmmutab ta oda 41 meetri ja 22 sentimeetri kaugusele. Pärast kuut ala on neiul 4833 punkti ja ta edestab isikliku rekordi graafikut 76 silmaga. Ees ootab ränk 800 meetri jooks.

Nüüd on ka seitsmevõistluse teise grupi odavise lõppenud ja paremusjärjestus selge. Kullakursil liigub kindlalt soomlanna Saga Vanninen, kellel on 5509 punkti. Teisel kohal jätkab hollandlanna Sofie Dokter 5114 ja kolmandal kohal sakslanna Marie Dehning 4968 silmaga. Enok on 4833 punktiga seitsmes, esikuuiku koht on 11 silma kaugusel.

Meeste 800 meetri eeljooksus serveeris ilusa üllatuse Uku Renek Kronbergs, kes jõudis poolfinaali. 16aastane sportlane parandas isiklikku rekordit koguni viie sekundiga ja läbis kaks staadioniringi ajaga 1.50,91. Kronbergs püstitas ka Eesti alla 18aastaste rekordi.

Uku Renek Kronbergs.

Foto: Stanislav Moškov

Naiste 100 meetri tõkkejooksu eeljooksus piirdus Anna Maria Millend ajaga 14,04, mis andis 25. koha. Seega jäi 17aastane sportlane esimesena poolfinaali ukse taha. Tema isiklik rekord on 13,95. Eeljooksu kiireim oli Šveitsi esindaja Ditaji Kambundji, kes läbis võistlusmaa 13,09ga.

Anna Maria Millend.

Foto: Stanislav Moškov

Naiste 1500 meetri jooksus läbis Anete Randmaa eelvõistlusel distantsi ajaga 4.46,00, mis andis talle 24. koha. Parima tulemuse sai kirja Norra esindaja Sara Busic, kelle tulemus oli 4.21,15.

Anete Randma.

Foto: Stanislav Moškov

Naiste kõrgushüppe kvalifikatsioon on alanud. Eestit esindavad alla 18aastaste rekordi omanik Elisabeth Pihela ja Karmen Bruus, kelle hooaja tippmargid on vastavalt 1.83 ja 1.80. Kvalifikatsiooninorm on 1.88.

Bruus alustas kõrgusest 1.65 ja alistas selle avakatsel. Pihela valis algkõrguseks 1.70. Bruus ületas ka 1.70 esimesel katsel, sama tegi Pihela. Kvalifikatsioonis on eriti oluline kõrgusi ületada esimesel katsel. Kui normitäitjaid pole piisavalt, pääseb edasi ka nõrgema tulemusega ja siis võivad just ebaõnnestunud katsed saatuslikuks saada.

Karmen Bruus.

Foto: Stanislav Moškov

Pihela ületas ka kõrguse 1.74 avakatsel, Bruus ajas lati maha. Teisel katsel saab ka Bruus kõrgusest 1.74 jagu. Esimene katse kõrgusel 1.78 paraku tal ebaõnnestus. Pihela ületas 1.78 esimesel katsel. Bruus ajas kõrgusel 1.78 lati ka teisel katsel maha. 16aastane Bruus ei saa ka kolmandal katsel kõrgusest 1.78 üle ja nii jääb 16aastase sportlase laeks 1.74.

Pihela ületas 1.81 teisel katsel ja astus suure sammu finaalvõistluse poole. Pihela püstitas oma hooaja tippmargi 1.84 ja nüüd peaks finaalipääs olema täitsa kindel. Nii ongi! Hurraa!

„Palav, väga raske on sellises kuumuses võistelda,“ rääkis Sven Andresoo õpilane ja tunnistas, et kerge sisepinge ei lasknud öösel korralikult magada. „Palavus muudab pea uimaseks ja lihased pehmeks. Palju tuli pingutada, et finaali saada.“

Pühapäeval toimuva finaali poole kiikas Pihela lootusrikkalt. „Oleks tore, kui suudaks üle kahe aasta oma välitippmarki parandada,“ avaldas 17aastane sportlane eesmärgi. Meenutagem, et tunamullu ületas ta kõrguse 1.85 ja tänavu veebruaris 1.86.

Juuni lõpus kimbutas Pihelat viirushaigus. Ta pidi nädal aega antibiootikume võtma ja puhkama. „Nüüd on vorm parem kui enne haigust,“ rõhutas Eesti meistrivõistlustel 1.79ga piirdunud tallinlanna.

Elisabeth Pihela.

Foto: Stanislav Moškov

Meeste 110 meetri tõkkejooksu eelvõistlusel sai Romet Vahter 14,70ga 32. koha. Parima tulemusega jõudis poolfinaali Prantsusmaa tulevikulootus Sasha Zhoya, kelle aeg oli 13,52.

Meeste 400 meetri tõkkejooksus läbis Mait Filipozzi distantsi isikliku rekordiga 54,48 ja sai 15. koha. Naiste samal alal püstitas Hege-Lee Pielberg samuti isikliku tippmargi 62,72, mis andis talle 25. koha.

Naiste vasaraheite kvalifikatsioonis piirdus Gertu Küttmann tulemusega 53.08 ja lõpetas etteaste 30. kohaga. Eelvõistlusel näitas pikimat vasarakaart soomlanna Silja Kosonen, kelle tulemus oli 68.75.

Gertu Küttmann.

Foto: Stanislav Moškov

Esimese päeva õhtune programm

Kivimets sprintis poolfinaalis väärikalt ja läbis võistlusmaa ajaga 10,70 ning lõpetas 23. kohaga. „Eeljooksus oli start väga hea, aga nüüd natuke koperdasin,“ arutles Andrei Nazarovi õpilane, kellel jäi isiklikust rekordist puudu vaid kolm sajandikku. „Osalesin esimest korda nii suurel võistlusel. Pidasin vastu. Ütleks, et mul läks täitsa hästi.“

Tiitlivõistluste debütant sai tulevikuks innustust. „Tahan juba sellel hooajal joosta 10,60 algusse,“ lausus ta. „Parandan kõik oma vead ära ja usun, et see on võimalik.“

Pärast Audentese spordigümnaasiumi lõpetamist jätkab Kivimets suure tõenäosusega õpinguid ja treeninguid USAs. „Olen hakanud vaikselt nende variantidega tegelema. Kui on võimalik, siis lähen Ameerikasse, sest seal on kõik parem,“ mõtiskles ta.

Seitsmevõistluse kolmas ala ehk kuulitõuge on alanud. Enok sai avakatsel kirja 10.50. Tema isiklik rekord on 11.30 ja sinnakanti oleks ka täna vaja neljakilone raudmuna tõugata. Teisel katsel saab piiga 15 sentimeetrit juurde - 10.65. Loodame, et viimasel tuleb veel lisa. Paraku kolmas katse ebaõnnestus.

Enok on kolme ala järel 12. kohal, isikliku rekordi graafikut edestab ta 87 punktiga, piiga on kasseerinud 2382 silma. Liidrina jätkab soomlanna Saga Vanninen, kellel on 2850 punkti. Meie põhjanaaber tõukas kuuli 14.90.

Enok lõpetas avapäeva hiilgavat, püstitades 200 meetri jooksus isikliku rekordi 24,75. Ta kogus nelja alaga 3292 punkti, tõusis seitsmendaks ja edestab isikliku rekordi graafikut 121 silmaga. Liidrina jätkab soomlanna Vanninen, kes sprintis 200 meetrit 24,85ga ja kasseeris lõpuks 3751 punkti.

Pärast edukat avapäeva säras Enok nagu südasuvine päike. Ometi tunnistas piiga, et võistluseelsel õhtul ja ööl tiirutasid peas vastakad mõtted. „Eile oli mul nii suur närv ja ebakindlus sees,“ rääkis ta. „Ma ei teadnud, mida oodata. Samas mõtlesin positiivselt ja häälestasin end headele tulemustele.“

Enok ei saanud öösel korralikult magada. „Ärkasin mitu korda üles ja vaatasin, kas saan juba soojendusele minna,“ märkis ta. Ja lisas muheldes: „Aga kell oli alles viis.“

Enok jooksis 100 meetrit tõkkeid 14,61ga, püstitas kõrgushüppes isikliku rekordi 1.75, tõukas kuuli 10.65 ja sprintis 200 meetrit isikliku tippmargiga 24,75. „Varu jäi tõkkejooksus ja kuulitõukes,“ arutles ta. „Kuumus on kaalu alla võtnud. Kõrgushüppes tuli see kasuks, aga tõkkejooksus oli võimsus kadunud. Samas jaksasin 200 meetris pingutada. Eks see on kokkuvõtmise asi.“

Homme ootavad Enokit ees kolm rasket ala: kaugushüpe, odavise ja 800 meetri jooks. „Tahan kohe jäävanni ja füsioterapeudi juurde minna,“ lausus ta ning läks puhkama.

Nii rõõmustas Pippi Lotta Enok, kui ta püstitas kõrgushüppes isikliku rekordi 1.75.

Foto: Stanislav Moškov

Meeste kuulitõukes krooniti Euroopa meistriks Kosovo esindaja Muhamet Ramadani, kes püstitas isikliku rekordi 19.92. Teiseks tuli valgevenelane Ilja Missouski (19.49) ja kolmandaks sakslane Claudio Stössel (19.43).

Naiste kolmikhüppes ei saanud Eesti koondise pesamuna, 15aastane Anna Panenko hoojooksu kuidagi paika. Ta tõukas kogu aeg paku tagant ja nii jäi kvalifikatsioonis tema laeks tulemus 12.71, mis andis 16. koha. Edasipääsemiseks oli vaja hüpata 12.95, tütarlapse isiklik rekord on 13.01.

Anna Panenko.

Foto: Stanislav Moškov

Meeste odaviskes sai Steven Sepp 61.94ga 21. koha. Lõppvõistlusele ehk 12 parema hulka viis tulemus 66.12. Kvalifikatsioonis näitas kõige pikemat odakaart ukrainlane Artur Felfner, kes püstitas alla 20aastaste maailma hooaja tippmargi - 77.49!

Steven Sepp.

Foto: Stanislav Moškov

Meeste kaugushüppes püstitas Romet Vahter isikliku rekordi 7.14, mis andis 19. koha. Huvitav, et tema parim tulemus selgus videokohtuniku otsuse põhjal! Lõppvõistlusele viis veel tulemus 7.30. Pikima hüppe sooritas kvalifikatsioonis prantslane Erwan Konate, kes sai kirja 7.74.

Romet Vahter.

Foto: Stanislav Moškov

Naiste 800 meetri jooksus pidi Merili Tiik leppima viimase ehk 25. kohaga. Ta läbis kaks staadioniringi ajaga 2.21,24. Eelvõistlusel oli kiireim šveitslanna Valentina Rosamilia, kelle tulemus oli 2.05,42.

Merili Tiik (3).

Foto: Stanislav Moškov

Meeste kõrgushüppes ületas Albert Belinson 2.00 ja lõpetas etteaste 21. kohaga. Tema isiklik rekord on kolme sentimeetri võrra parem. Naiste kettaheites sai Kelly Heinpõld kirja 41.24 ning jäi A-grupis viimaseks. Kokkuvõttes oli ta 23. ja edestas üht konkurenti.

Albert Belinson.

Foto: Stanislav Moškov

Hommikune programm

Meesjuunioride 100 meetri eeljooksus tegi ilusa etteaste Ats Kivimets, kes läbis võistlusmaa 0,9-meetrises vastutuules 10,79ga ja murdis 20. ajaga poolfinaali. „Tulingi siia plaaniga edasi pääseda ja isiklik tippmark püstitada. Tahan jõuda nii kaugele kui võimalik,“ rääkis ta.

Kivimets on kergejõustikuga tõsisemalt tegelnud ainult kolm aastat. „Põhikooli ajal tegin Nissis Ants Kiisa juhendamisel trenni mõne korra kuus. Siis kandideerisin Audentesesse ja sain õnneks sisse. Algul harjutasin seal Valter Espe grupis, tema tegi mulle väga hea põhja. Novembrikuust olen treeninud Andrei Nazarovi rühmas,“ ütles Kivimets, kelle tippmark on 10,67. Veel mullu oli tema rekord 11,27.

100 meetri eeljooksude parima tulemuse eest hoolitses prantslane Jeff Erius, kes püstitas Euroopa alla 18aastaste hooaja tippmargi 10,29.

Ats Kivimets.

Foto: Stanislav Moškov

Meesjuunioride 400 meetri teises eeljooksus osalenud Kaspar Grauen läbis staadioniringi ajaga 49,34, mis on tema isiklikust rekordist ainult ühe sajandiku võrra kehvem. Selle eeljooksu võitis itaallane Lorenzo Benati, kelle tulemus oli 46,41. Kokkuvõttes sai Grauen 26. koha. Eeljooksude kiireim oligi Benati.

Kaspar Grauen.

Foto: Stanislav Moškov

Naisjuunioride seitsmevõistlus on alanud. Pipi Lotta Enok jooksis 100 meetrit tõkkeid ajaga 14,61. 18aastase sportlase isiklik tippmark on 14,40, aga seitsmevõistluse tippmargi 5515 punkti kogumisel läbis ta distantsi ajaga 14,55. Nii et oma rekordi graafikule kaotab Liivi Eeriku õpilane kaheksa silmaga. Pärast avaala on Enok 894 punktiga 17. kohal. Juhib soomlanna Saga Vanninen, kelle tulemus oli 13,55, mis andis 1043 punkti.

Pippi Lotta Enok rõõmustas kõrgushüppes pärast isikliku rekordi püstitamist.

Foto: Stanislav Moškov

Praegu käib juba seitsmevõistluse teine ala ehk kõrgushüpe. Enok ületas algkõrguse 1.54 esimesel katsel, ka kõrgus 1.57 alistus esimesel katsel. Kõrguse 1.60 võttis piiga samuti esimesel, 1.63 teisel ja 1.66 jälle esimesel katsel.

Isikliku rekordi 1.69 alistas Enok kolmandal katsel ja tema rõõmukilked kaikusid üle staadioni. Sellega teenis Liivi Eeriku hoolealune 36 lisapunkti ja edestab isikliku rekordi graafikut 28 silmaga. Enok parandas oma tippmarki veel - ta alistas ka kõrguse 1.72. Nüüd edestab neiu isikliku rekordi graafikut 65 punktiga.

Tundub, et Eesti tulevikulootusel on tõeline lennupäev - ta saab jagu ka kõrgusest 1.75! Isiklik rekord on paranenud üheksa sentimeetri võrra ja Enok on kahe ala kokkuvõttes 1810 punktiga kaheksandal kohal. Ta edestab isikliku rekordi graafikut 102 punktiga. Seitsmevõistlust juhib soomlanna Saga Vanninen. Meie põhjanaaber alistas kõrguse 1.78 ja on kahe alaga kogunud 1996 punkti.

Pipi Lotta Enok (paremalt teine).

Foto: Stanislav Moškov

Meesjuunioride vasaraheite kvalifikatsioonis sai Oskar Filip Tammik kirja tulemuse 62.97, mis lõppvõistlusele ei viinud ja andis kokkuvõttes 28. koha. Noormehe isiklik rekord on 67.62. Kvalifikatsiooni parim oli sakslane Merlin Hummel 79.90ga. Lõppvõistlusele ehk 12 parema hulka pääses tulemusega 69.38.

Oskar Filip Tammik.

Foto: Stanislav Moškov

Meesjuunioride kuulitõukes sai Eesti esindaja Andri Matrov 16.14ga 23. koha. Tema parim tulemus sündis teisel katsel. Pikima kuulikaare 19.80 tõukas Kosovo sportlane Muhamet Ramadani. Lõppvõistlusele ehk 12 parema hulka viis tulemus 17.57.

Andri Matrov.

Foto: Stanislav Moškov

Enne võistlust

Avapäeval tuleb areenile 11 Eesti sportlast. Seitsmevõistleja Pippi Lotta Enok, kes on võidelnud terviseprobleemidega, avaldas enne etteastet lootust, et suudab parandada isiklikku rekordit 5515 punkti. Tema kummardub stardipakkudele kell 10.52.

Eesti kergejõustikuliidu presidendi Erich Teigamägi sõnul saab täna alguse kergejõustikusuve teine oluline sündmus, kui pärast eelmise nädala sündmusterohket U23 EMi astuvad Kadrioru staadionil võistlema alla 20aastaste vanuseklassi noored.

„Meil on suur au tervitada Tallinnas 1247 sportlast ning nende treenereid. Soovin neile edu ning loodan, et järgneva nelja päeva jooksul püstitatakse meie staadionil mitmeid isiklikke rekordeid ja püütakse ihaldatud medaleid,” sõnas Teigamägi.

Pressikonverentsil osalenud sportlased rääkisid, et medalikohtadele saab olema suur konkurents ning kuna võistlusteks on pikalt valmistutud, siis annavad kõik endast parima ja naudivad tugevat konkurentsi.

Eesti EM-koondis

Ann Marii Kivikas (200 m), Hege-Lee Pielberg (400 m tõkkejooks), Merili Tiik (800 m), Anete Randma (1500 m), Mari Mai Ruus (5000 m), Anna Maria Millend (100 m tõkkejooks), Elisabeth Pihela (kõrgushüpe), Karmen Bruus (kõrgushüpe), Liisa-Maria Lusti (kaugushüpe), Anna Panenko (kaugus- ja kolmikhüpe), Gertu Küttmann (kuulitõuge ja vasaraheide), Bert Saar (kuulitõuge), Kelly Heinpõld (kettaheide), Katre Marit Liiv (odavise), Pippi Lotta Enok (seitsmevõistlus), Ats Kivimets (100 m), Oliver Kruuspan (200 m), Kaspar Grauen (400 m), Uku Renek Kronbergs (800 m), Romet Vahter (100 m tõkkejooks ja kaugushüpe), Mait Filipozzi (400 m tõkkejooks), Artur Djatšuk (10 000 m käimine), Albert Beilinson (kõrgushüpe), Viktor Morozov (kolmikhüpe), Andri Matrov (kuulitõuge), Hannes Remmelgas (kettaheide), Oskar-Filip Tammik (vasaraheide), Steven Sepp (odavise), Rasmus Roosleht (kümnevõistlus), Tony Ats Tamm (kümnevõistlus). Naiste 4 x 100 m jooks: Ann Marii Kivikas, Anna Maria Millend, Grette-Ly Mäesalu, Mia Lisett Meringo, Matilda Vitsut; meeste 4 x 100 meetrit: Ats Kivimets, Kristjan Markus Eelmaa, Hanno Tamm, Oliver Kruuspan, Kris Markus Aaslaid; meeste 4 x 400 meetrit: Kaspar Grauen, Andreas Laksberg, Mait Filipozzi, Romet Kivi, Uku Renek Kronbergs.