Thierry Neuville.

Foto: Erki Pärnaku
WRC
19. juuli 2021, 08:27

Maanteel ligi 200ga kuuma andnud Thierry Neuville sai mehise rahatrahvi (15)

Rally Estonia viimase võistluspäeva „paha poisi“ tiitel läheb Hyundai piloodile Thierry Neuville'ile, kes andis ralli eelviimasele ehk Elva kiiruskatsele kihutades masinale kõvasti kuuma. Et õigeks ajaks starti jõuda, litsus ta 90 km/h alas 190-se tunnikiirusega.

Neuville jõudiski enam-vähem õigeks ajaks kontrollpunkti pärale, kuid väike hilinemine tõi talle siiski 10sekundilise ajatrahvi. See tähendas ka seda, et kui eelnevalt spekuleeriti, et teist kohta hoidnud meeskonnakaaslane Craig Breen võib lasta Neuville'i tiimi korraldusel endast mööda, siis nüüd selliseid mänge mängima ei hakatud.

Ent kui ralli juba lõppenud olid, anti teada, et kiiruse ületamise eest maanteel karistati Neuville'i ka 2500 euro suuruse rahatrahviga, lisaks sai ta üheetapililise tingimisi karistuse. See tähendab, et kui ta peaks mõnel järgmisel rallil katsetele sõites ületama lubatud piirkiirust rohkem kui 30 protsendiga, peab ta ühelt rallilt eemale jääma.

Neuville ise põhjendas kiiruse ületamist asjaoluga, et ei tahtnud kiiruskatse starti hilineda, kuna oli ka poodiumikonkurentsis. Aegsasti ei saanud ta aga kiiruskatse suunas teele asuda starteriprobleemide tõttu. Lisaks olnud tema väitel kiiruse ületamise ajal maantee tühi.

Rahvusvahelist autospordiliitu need põhjendused mõistagi ei veennud, kuna nende reeglid sätestavad selgelt, et kiiruskatsete välisel ajal peavad piloodid arvestama kohalike liiklusseaduste ja lubatud piirkiirustega.

Neuville sai Rally Estonial lõpuks kolmanda koha. Kolmas on ta MM-sara kokkuvõttes, kaotades viis etappi enne hooaja lõppu liidrikohta hoidvale Sébastien Ogier'le (Toyota) 52 punktiga.