Foto: Envato
Sisuturundus
25. juuli 2021, 21:13

Ebamugavustunne kätes ja jalgades – mis aitaks selle vastu?

Kahjulike ainevahetusproduktide kuhjumine tekitab veresoonte ja perifeersete närvide kahjustuse. Selle tõttu tekibki "sipelgate jooksmise” tunne kätes või jalgades, võivad esineda labajalgade valu ja säärelihaste krambid. Kõige sagedamini esinevad need nähud siis, kui olla pikemat aega sundasendis (nt autot juhtides), aga ka öösel ja puhates.

Need ebameeldivad nähud võivad olla põhjustatud vitamiin B1 ehk tiamiini puudusest ja oksüdatiivsest stressist. Tiamiinipuudus kaasneb mitmete krooniliste haigustega, näiteks suhkurtõvega. Vitamiin B1 puudus võib tekkida ka haigustest taastumise perioodil ja osade antibiootikumide või suukaudsete rasestumisvastaste vahendi- te pikemaaegsel kasutamisel.

B1-vitamiini puuduse sagedane põhjus on ühekülgne toitumine ja vähene liikuvus. Näiteks proteiini- ehk valgurikka dieediga liialdamine ja pikk paastumine võib põhjustada vitamiin B1 puudust. Ka alkoholi, kohvi, musta tee ja sigarettidega liialdamine toob kaasa vitamiin B1 puuduse.

Mis selle vastu aitaks?

Tõhusaks vahendiks nende ebameeldivate nähtude ravis on benfotiamiin - vitamiin B1 rasvlahustuv vorm, mis vähendab tiamiinipuudust.

Erinevate uuringutega on tõestatud, et benfotiamiin pidurdab valest toitumisest või haigustest põhjustatud kahjulike ainevahetusproduktide kuhjumist ning hoiab ära ja ravib veresoonte ja närvide kahjustusi. See vähendab tõhusalt närvivalu, käte või jalgade suremist, lihaskrampe ning aitab ennetada südamehaigusi. Benfotiamiin aitab ka haigusest põhjustatud kurnatusest jagu saada.

Tavalise vesilahustuva vitamiin B1 puuduseks on imendumine väikestes kogustes. Suuremate annuste tiamiini manustamisel laguneb see sooles ja viiakse organismist välja.

Benfotiamiin imendub rasvlahustuvuse tõttu hästi ja kantakse tsirkuleeriva verega rakkudesse. Ainuke Eestis retseptivabalt müüdav benfotiamiini sisaldav ravim on Benfogamma 50 mg. Toime saavutamiseks tuleb benfotiamiini võtta pikema aja jooksul (vähemalt 2 kuud). Päevas võetakse sõltuvalt tiamiinipuuduse nähtude raskusest 1...3 tabletti, üksikjuhtudel ka rohkem.