Alex Wilson.

Foto: imago images / Geisser / Scanpix
Kergejõustik
19. juuli 2021, 17:32

VIDEO | KAS TÕESTI? Šveitsi sprinter parandas hooaja tippmarki enam kui poole sekundiga ja ületas Euroopa rekordi (1)

30aastane Jamaica päritolu Šveitsi sprinter Alex Wilson tegi uskumatu jooksu, läbides USAs Georgia osariigis 100 meetrit 9,84ga (+1,9 m/s). Tulemuse teeb veelgi hämmastavamaks tõik, et eelnevalt oli tema hooaja tippmargiks 10,38 ja isiklikuks rekordiks 10,08.

Kui Maailma Kergejõustikuliit (WA) selle resultaadi kinnitab, siis kaob ajalooraamatutest praegune Euroopa rekord 9,86, mida jagavad portugallane Francis Obikwelu ja prantslane Jimmy Vicaut. Tõenäoliselt seda siiski ei tehta, sest näib, et võistlusel puudus stardi infosüsteem.

Wilsoni järel teise koha saanud sportlasele läks kirja 11,09.

Vaata et sama vapustava esitusega sai ta hakkama ka 200 m distantsil, mille võitis uut Šveitsi rekordit tähistava 19,89ga (+1,8 m/s). Kui isiklik tippmark paranes üheksa sajandikuga, siis senisest hooaja parimast kärpis ta tervelt kolmveerand sekundit.

Wilson ise paistab oma võimetesse ja tulemuste tõesusesse uskuvat. Küsimusele, kuidas tal õnnestus hooaja tippmarki 54 sajandikuga parandada, vastas ta sotsiaalmeedias: treenimise ja pühendumusega. 100 m jooksu maailma hooaja edetabelis jagab kergejõustiklane nüüd lõuna-aafriklase Akani Simbinega teist kohta, juhib ameeriklane Trayvon Bromell 9,77ga.

Tokyo OMi norme sportlasel õigeaegselt täita ei õnnestunudki. Ent sellegipoolest pääseb ta olümpial rankingu alusel nii 100 kui ka 200 m distantsil starti. Meeste 100 m eeljooksud toimuvad 31. juulil, saab näha, kas Wilson suudab sealgi sama võimsalt esineda.