Tokyo OMi taekwondo-areen.

Foto: AFP / Scanpix
Olümpia
23. juuli 2021, 19:00

ÕL TOKYOS | PAHAPOISIST MEMMEKAKS: nii püütakse OM-medalit!

Kui ema poleks noormehele mõistust pähe pannud, kes teab, kus paha poisi elu nautinud Saleh Al-Sharabaty oleks. Nüüd on jordaanlane igatahes olümpiamängudel ja jahib taekwondos riigi ajaloo teist olümpiakulda.

Al-Sharabaty hakkas taekwondoga tegelema isa õhutusel seitsmeaastaselt ja sai kärmelt külge tulevikutegija tiitli. 2011. aastal, kui poeg oli alles 13aastane, isa aga ootamatult suri ja Al-Sharabaty kaotas enda elust teejuhi.

„Hakkasin muutuma pahaks poisiks,“ meenutas sportlane. „Lõpetasin taekwondoga ära, sest mul polnud motivatsiooni treenima minna. Käisin sõpradega väljas, jõudsin hilja koju ja tõusin hilja voodist.“

Neli aastat ei tahtnud Al-Sharabaty spordist midagi kuulda. Kuniks ema temaga maha istus ja poisi paika pani: „Ta ütles, et ma pean midagi tegema, tagasi trenni minema ja endast miskit looma.“

Nii jõudiski Al-Sharabaty treeningsaali tagasi vahetult enne Rio olümpiamänge. Ta nägi, kuidas need noored, kellega oli ise aastaid tagasi madistanud ja neid võitnud, olid nüüd elu vormis ja ta ei saanud nende tasemele ligilähedalegi.

Al-Sharabaty ei visanud aga püssi põõsasse. Lisamotivaatoriks oli veel rahvuskaaslase Ahmad Abughaushi kuldmedal Rio taekwondo-areenil. Jordaania sai oma ajaloo esimese olümpiavõitja.

„See inspireeris mind tohutult,“ rääkis Al-Sharabaty. „See tähendas, et miski pole võimatu.“

Nii saigi Al-Sharabaty elu taas rööbastele – ta lõpetas ülikooli turundusdiplomiga ja pühendas kogu vaba aja treenimisele. Nüüd tuleb ta 22aastasena Tokyo olümpiamängudele vastu maailma edetabeli neljanda mehena.

„Ma võlgnen kõik enda emale,“ tõdes sportlane. „Tema tegi minust selle, kes ma täna olen. Iga medal oleks tema nimel.“