Värsked sünkroonvettehüpete olümpiavõitjad Thomas Daley ja Matty Lee.

Foto: EPA / Scanpix
Olümpia
26. juuli 2021, 12:27

ÕL TOKYOS | Maailma kõige pisemates ujumispükstes peituvad superatleedid

Kõhe on vaadata, kui kaks meest tõusevad kümne meetri kõrgusel platvormil kikivarvukile, kannad üle ääre kõlkumas. Üks vale liigutus ja majas on suur pahandus. Aga seda ei juhtu, nad on profid. Oma ala parimad. Napis ujumispükstes mehed sirutavad käed üles nagu sooviks tähtedeni ulatuda, tõmbavad kopsud õhku täis ja viskuvad basseini.

Mitte niisama, pommi või tikku, vaid keereldes ja pööreldes. Mida rohkem, seda uhkem. Näiteks neli korda üle pea või kaks korda üle pea ja ümber oma telje samal ajal, lõpetuseks perfektne peakas. Sulpsti! Ja seda kõike napi kahe sekundi jooksul.

Ei pea olema sünkroonvettehüpete spetsialist, et näha selle luikedejärvelikku graatsiat ja mõista, millist atleetlikkust, koordinatsiooni ja vaprust ala nõuab. Huvitav, kui mitu kõhukat need mehed on lajatanud selleks, et seista ühel kaunil suvepäeval rõõmsalt olümpiapoodiumil?

Meeste 10 m sünkroonvettehüpped kuuluvad olümpiakavva alates Sydney mängudest aastal 2000. Tokyosse pääses kaheksa paari, kel on võimete näitamiseks kasutada kuus hüpet. Seejuures tuleb olla äärmiselt mitmekülge, sest täita tuleb erinevad kriteeriumid (selg ees, nägu ees, väljasirutatud kätega jne). Peamine idee, nagu ala nimi reedab, on kahe mehe perfektne sünkroon. Et nad näiks nagu üks.

Võistlustel või pikutamas? Hiinlaste Yuan Cao ja Aisen Cheni stiilinäide.

Foto: AFP / Scanpix

Mehed nagu skulptuurid

Esimesed kaks vooru on rahulikud, sest kohtunikud on fikseerinud hüpete raskusastmeks 2 (reegliraamatu järgi on maksimaalne raskusaste 4,8, kuid sportlased võivad üritada ka keerulisemat trikki). Seega ei mingeid väänlemisi ega saltosid. Ometi on selles midagi tohutult paeluvat ja kaunist, kuidas kaks mees jäävad õhus viivuks justkui seisma, enne kui end taskunoana lahti voldivad ja tikksirgelt pea ees vette sulpsatavad. Näib lihtne, aga efektne.

Mida väiksem plärts, seda parem. Ainult et võhiku silmaga on neid kole keeruline eristada. Suurem osa hüppeid tunduvad reaalajas täiuslikud, alles aegluubis telekordus paljastab möödalaskmised, mida kohtunikud karistavad karmilt. Hindajaid on kokku 11, kuus jälgivad trikki, viis sünkrooni.

Kolmandas voorus läheb põnevaks. Avapaar Kanadast viskab neli saltot, mida teised varem või hiljem jäljendavad. Muljetavaldav, kui kiiresti on võimalik õhus pöörelda ja seejuures aduda, kus maa, kus taevas. Samas, mis seal imestada, vettehüppajad on superatleedid, kelle keha pealt võiksid arstitudengid vabalt anatoomiat õppida, sest iga lihas joonistub välja nagu Vana-Kreeka skulptuuril.

Neljas voor on kullaheitluse osas murranguline. Favoriidid Hiinast vääratavad – elus esimest korda vettehüppeid nägeva ajakirjaniku silmale tundus sooritus muidugi perfektne, aga hinded väidavad vastupidist – ja taanduvad brittide järel teiseks. Vasakul käel istuvad Briti reporterid, kes lootsid enne võistlust medalit, aga pakkusid, et see tuleb hõbeda- või pronksikarva, elavnevad.

Mehega abiellunud kunagise lapsstaari triumf

Üks kahest liidrikohal paiknevast mehest on Tom Daley, kunagine lapsstaar ja Londoni olümpiamängude kaanepoiss, kel on auhinnakapis kolm MM- ja viis EM-kulda, kuid olümpialt vaid kaks pronksi.

Daley on 27aastane, kuid juba neljandat korda maailma suurimal spordipeol. Pekingis sai temast 14aastasena Suurbritannia ajaloo noorim olümpiasportlane. Aastaid hiljem põhjustas ta furoori, kui avaldas YouTube'i videos, et on olnud juba mõnda aega õnnelikus suhtes mehega.

„Mul on olnud ka tüdrukute vastu seksuaalsed tunded, kuid iha avaldus palju intensiivsemalt, kui kohtasin Lance'i,“ lausus ta aastal 2015 The Guardianile.

Paar kuud hiljem mehed kihlusid, uhke pulmapidu toimus aastal 2017. Möödus veel pool aastat, kuni Daley teatas Instagramis, et nad ootavad last, mille toob ilmale surrogaatema. Aastal 2018 lausus ta väljaandele PinkNews sedagi, et pole sada protsenti hetero ega sada protsenti gei.

Küll aga on ta tänasest alates sada protsenti olümpiavõitja, sest sooritas Tokyo mängude viiendas ja kuuendas voorus partner Matty Leega nii vinged hüpped, et hiinlased Yuan Cao ja Aisen Chen ei jõudnudki neile järele.

Thomas Daley jälgis hiinlaste viimast hüpet ärevusega.

Foto: AFP / Scanpix

Tõsi, pinget jagus võistluse viimase sekundini, sest hiinlaste hüpe tõmbas olümpiafinaalile joone alla. Kui tabloole ilmusid kohtunike hinded, viskusid britid teineteise embusse ja puhkesid nutma. Need olid niivõrd siirad ja liigutavad kaadrid, et tõid eestlaselegi klombi kurku. Tippspordi üks tänuväärne funktsioon ongi pakkuda emotsioone ja seda sai tänasel sünkroonvettehüpete võistlusel täie raha eest.

„Saada pärast kõiki neid aastaid kuldmedal kaela… Ma olin [autasustamisel] omadega nii läinud, et ei suutnud isegi laulda, vaid lihtsalt nuuksusin,“ sõnas Daley pärat kauaoodatud triumfi.

Üliõnnelikud olümpiavõitjad Thomas Daley (vasakul) ja Matty Lee.

Foto: AFP / Scanpix

Tulemused: