Foto: Envato Elements
Sisuturundus
26. juuli 2021, 16:52

Kehva kvaliteediga puitbrikett tekitab küttekoldes ja korstnas liigselt ohtlikku pigi

Nippe kütmiseks ehk Mida jälgida briketi koostises?

Kuigi praegu valitseb väljas suvine leitsak, pole küttehooaeg enam kaugel, mistõttu tasub eelkõige ahjude omanikel just praegu valmistuda eelseisvaks küttehooajaks, sest küttejärjekorrad on lühikesed. Kuid mida pidada silmas kvaliteetse küttebriketi valikul?

Ahjuküte on loodussäästlik ja üks odavamaid kütteviise, mille efektiivsus on aga otseses seoses küttematerjali kvaliteediga. Ehk – mida kuivem ja kõrgema saepurunäitajaga brikett, seda kiiremini teie kodu soojaks saab. Ent kuidas aru saada, milline brikett on ebakvaliteetne?

„Eesti turul müüakse väga head ja kõrge kütteväärtusega kohalikku puitbriketti, kuid sisse tuuakse ka Valgevene, Läti ja Venemaa toodangut, mille saepurunäitajad ei pruugi vastata ettenähtud normidele. Oleme brikettide valmistamisega tegelenud üle 10 aasta, arendanud oma tooteid ning testinud erinevate tootjate koostist” tutvustab Briketipoisid OÜ esindaja Kristel Tiidrus.

Kõige olulisem on tema sõnul, et tooraine oleks korralikult kuiv. Optimaalne niiskuse protsent on 5-7, kuid paraku müüakse ka 10-16-protsendilise niiskusesisaldusega briketti. „See tähendab, et briketi sees on liiga palju vett, ta on niiskusest punnis ja mõranev ning see kahandab tunduvalt kütteväärtust. Samamoodi nagu ei tohiks ahjusid, pliite ja kaminaid kütta märgade puudega, ei tohiks seda teha ka liigniiske briketiga, sest nii tekib liigselt pigi. Seevastu kuiv ja kvaliteetne brikett eraldab põlemise käigus minimaalselt tahma ja tuhka.”

Ostke sooja, mitte briketti!

Briketipoiste toodang ei ole turul kõige soodsam, kuid Tiidruse sõnul ei olegi nende fookus hinnal, vaid kvaliteedil. „Meie soov on, et tarbija saaks meie briketist rohkem sooja. Järjest enam on kliente, kes alguses on öelnud, et leidsid turult odavama hinnaga briketti, kuid pöörduvad õige pea meie juurde tagasi, sest nad ei saanud sama kogusega oma ruume sama kiirelt soojaks ja brikett oli väga murenev.”

Puitbriketti tehakse puidutööstuste jäätmetest – Briketipoiste tehas näiteks saab metsatööstusest purustatud saepuru, mis kuivatakse ning pressitakse hüdrulikaseadmete abil kokku. Samamoodi toodetakse Briketipoistes ka puidupelleteid. See on keskkonnasõbralik, sest nii ei lähe puidutööstuses midagi raisku. Samas on brikett ja pelletid oma mahult kompaktsed, võttes puuhalgudest vähem ruumi ning nende põletamine tekitab vähem tuhka. Kütteväärtuselt võrdub tonn puitbriketti umbes nelja ruumimeetri kuiva lepa küttepuudega, mis tähendab, et briketti küttekoldesse panna kolm-neli korda vähem kui halgusid.

Tiidrus lisab, et kindlasti ei tohiks brikett ja pelletid lõhnata muudmoodi kui puidu järele. Väga heaks indikaatoriks on siin loomad, näiteks keelduvad kassid häda tegemast mittelooduslikult lõhnavatele pelletitele.

Mis vahe on ümaral ja kandilisel briketil?

Eestis müüakse kahe kujuga puitbriketti: kandilisi ja ümaraid. Kütteväärtuse mõttes pole neil väga suurt vahet, kuid ümar brikett põleb ilusama ja suurema leegiga ning sobib seega hästi kaminasse või küttekoldesse nagu pliit või saunaahi, mida on vaja kiiresti soojaks saada. Kuna ümar brikett on veidi väiksema jõuga kokku pressitud, süttib see kiiremini ning annab teravamat kuumust. Kandiline puitbrikett süttib kauem, ent on pikema ja ühtlasema põlemisega ning seetõttu soovitatakse seda pigem ahjudesse või küttekaminatesse.

Briketi kvaliteet oleneb lisaks toorainet kuivusest loomulikult ka puidu sordist. Briketipoiste toodang jaguneb neljaks: kasepuu saepurust standardne kandiline puitbrikett Hele Standard, saare, kase ja männi saepurust termotöödeldud Tume Premium, 70% ulatuses saare- ja 30% ulatuses kasepuust Ümar Extra ning kuuse ja männi saepurust Pellet.

Korstnapühkijate hinngul on märgade puude ja puitbriketiga kütmine on küttekoldele väga halb ja ohtlik, sest tekitab pigi, mis hiljem võib põlema süttida. Seetõttu on väga oluline vähemalt kord aastas lasta korstnapühkijal küttekolded üle vaadata. Kui kuival ja märjal halul on lihtne vahet teha, sest kuiv kõliseb koputades vastu, siis kahjuks briketi niiskussisaldust on ilma niiskusmõõtjata keerukas määrata.

Üheks probleemiks on veel kütmise puhul, et inimesed tahaksid pikemat põlemist ja panevad selleks õhuluugi miinimumi peale, mis tekitab vaegpõlemist ning pigi. Ahjukütmine ei ole keeruline, aga tähtis on teada olulisi nüansse, et seda õigesti ning ohutult teha.

Briketipoisid on käima lükanud ka hoogsa kampaania, mille peaauhind on Peugeot 208 Active PureTech! Tutvu kampaaniaga SIIN!

  • Osta veebilehelt www.briketipoisid.ee vähemalt ühe täisaluse puitbriketti või pelletit.

  • Iga ostetud täisalus annab kliendile ühe hääle (näiteks kui klient tellib kaks täisalust, antakse kliendile 2 häält , kui klient tellib 3 täisalust, antakse 3 häält jne).

  • Korraldaja registreerib iga ostetud täisaluse tellimuse numbri järgi loosi registrisse hääled.

Briketi Poisid