Eesti korvpallikoondise esmaspäevane treening.

Foto: Martin Ahven
Korvpall
26. juuli 2021, 20:42

Täiendatud kell 19.35, koondisega liitus ka Henri Veesaar

GALERII | Eesti vs. Island! Toijala läheb uusi liikumisi proovima

Eesti meeste korvpallikoondis kohtub sel neljapäeval koduväljakul Islandiga ning järgmisel nädalal Helsingis Taani ja Soomega. Rahvusmeeskonna peatreener Jukka Toijala avalikustas koondise kandidaatide nimekirja, kuhu kuulub 19 mängijat.

Toijala valikusse kuuluvad: Rait-Riivo Laane, Rain Veideman, Carlos Jürgens, Martin Dorbek, Märt Rosenthal, Mikk Jurkatamm, Robert Valge, Joonas Riismaa, Janari Jõesaar, Saimon Sutt, Hugo Toom, Henri Drell, Mihkel Kirves, Jaan Puidet, Taavi Jurkatamm, Henri Veesaar, Kristjan Kitsing, Maik-Kalev Kotsar ja Rauno Nurger.

„Meil on kaks-kolm uut liikumist nii rünnakul kui ka kaitses, mida tahame mängusituatsioonis proovida. Kui me vaatame kandidaatide nimekirja, siis meil on mängujuhi positsioonilt puudu Kullamäe, Sokk, Kriisa ja Post. Laane kõrval on nüüd võimalus noorematel mängijatel end tõestada,“ kommenteeris Toijala, kelle sõnul on eesolevad mängud olulised ka Maik-Kalev Kotsari ja Kristjan Kitsingu jaoks. „Maik mängis koondise eest ainult viimases EM-valiksarja aknas Permis ja Kitsing jäi toona vigastuse tõttu eemale. Tahame, et neil ei tekiks rahvusmeeskonnast liiga pikka pausi.“

Peatreener toonitab, et eesolevad kohtumised on Eesti rahvuskoondise jaoks väga olulised. „Oleme saanud küll kõvasti koos trenni teha, aga mäng on mäng. On väga tähtis mängijatele võistlusmomenti pakkuda ja meie treeneritena saame omakorda parema pildi koondise hetkeseisust. Soovime mänguaega kolme mängu lõikes jagada selliselt, et kõik 18 mängijat saaksid end näidata. Nagu ma suve alguses ütlesin, siis heitlus järgmise aasta EM-finaalturniiri koosseisu pääsemiseks on alanud. 

Maavõistlus Islandiga on Eesti koondise ainus kodumäng sel suvel. Toijala sõnul on Islandi näol tegemist tugeva vastasega. „Nende põhimängijad pallivad hea tasemega klubides ja on seal olulistes rollides. Martin Hermansson, Tryggvi Hlinason ja Haukur Palsson on Hispaania kõrgliiga kogemusega, Elvar Mar Fridriksson oli möödunud hooajal Leedu liiga MVP ning Jon Axel Gudmundsson tegi Frankfurdi ridades samuti hea hooaja. Islandil on sama treener ja koondise tuumik juba aastaid. Kindlasti tulevad nad Tallinnasse oma parimat mängu näitama.“

Islandit ootab 12.–18. augustil Montenegros Podgoricas ees MM-eelkvalifikatsiooniturniir, kus kokku peetakse neli kohtumist. Kahel korral mängitakse nii Taani kui ka Montenegroga. 

„Otsustasime, et mängime ettevalmistusfaasis vaid Eestiga. Siin on faktoriks nii reisimisprobleemid kui ka koroonaviiruse küsimused. Eesti on tugev vastane ja meie jaoks mugavalt ligipääsetav. Kuna Eesti korvpalliliit meid kutsus ja meil on nii alaliiduga kui koondise peatreeneri Jukka Toijalaga omavahel pikad sõprussuhted, siis oli see meie jaoks suurepärane variant,“ selgitas koondise peatreener Kristinn Geir Palsson.

Pall Eesti ja Islandi ametlikus maavõistlusmängus visatakse Saku suurhallis õhku 29. juulil kell 19.