Naiste triatlon.

Foto: Karli Saul
Olümpia
27. juuli 2021, 10:04

ÕL TOKYOS | GALERII | Triatleet Kivioja ei jõudnud finišisse: väga suur ebaõnnestumine, aga tõesti võitlesin lõpuni (2)

Triatleet Kaidi Kivioja (28) ei saanud Tokyo olümpiamängudelt tulemust kirja, sest sai rattadistantsi teises pooles liidritelt ringiga sisse ning oli sunnitud 46. kohalt katkestama. Eesti ajakirjanikud ootasid teda ligi kaks tundi intervjuutsoonis, et saada lõpuks teada, et ta keeldub kommentaaridest. Mitu tundi hiljem teatas ta olümpiakomitee vahendusel, et ei teadnud, et keegi teda ootab ja vabandas. „Muidugi ma olen pettunud, aga kommentaari peab ikkagi andma,“ sõnas Kivioja.

Triatloni start lükkus vihmase ilma ja tugeva tuule tõttu veerand tundi edasi, kuid väikese viivituse järel lasti naised vette. 1500 meetri pikkune ujumisdistants keeraski Kivioja võistluse tuksi, sest ta väljus veest 52. ehk viimasena, liidrist 3.16 hiljem.

Eestlannat neli aastat treeninud portugallane Paulo Sousa märkis, et Kivioja on küll aastatega arenenud, kuid maailma tipp on ujumises veel liiga kaugel. „Olümpiamängude kvalifikatsioonivõistlustel pole tase nii kõrge kui siin. Isegi, kui Kaidi kvalifitseerus, siis tasemevahe on sees. Peame edasi töötama,“ ütles Sousa, kel oli täna võistlustules kokku seitse hoolealust. Neist parimana sai belglanna Valerie Barthelemy 10. koha.

Ujumisdistantsi järel rebis teistelt eest seitse naist: britid Georgia Taylor-Brown ja Jessica Learmonth, bermudalanna Flora Duffy, ameeriklanna Katie Zaferes ja Summer Rappaport, sakslanna Laura Lindemann ning Brasiilia atleet Vittoria Lopes.

40 kilomeetri rattasõidus andis liidergrupp kuuma, mistap Rappaport ja Lopes ei suutnud parimate tempos püsida. Kivioja tõusis 25. kilomeetriks tänu mitmele katkestamisele ja egiptlannast möödumisele 46. kohale, kuid 30 kilomeetri vaheajapunkti ta enam ei jõudnud, sest sai juhtgrupilt ringiga ja võeti maha.

„Sõitsin terve selle aja hirmuga, et mind võetakse maha. Kui see juhtus, siis see polnud sellel hetkel enam ootamatu,“ sõnas ta mitu tundi pärast võistlust. „Mootorrattur sõitis kõrvale ja ütles, et peatuge – liidrid tulevad. Tegelikult ma juba tagant nägin. Olin selleks sellel hetkel valmis.“

Ta lisas: „Sellele on raske vastata, mis täpselt juhtus. Kuskil 800-900 meetri peal olin veel grupiga kontaktis, aga siis läks tempo veel rohkem üles ja ma ei suutnud sellega kaasa minna. Kui vahe tekkis, siis see lihtsalt kärises. Mul polnud enam midagi teha, et seda tagasi teha. Rattas olid tingimused niivõrd rasked, et tuulega üksi võidelda oli väga raske. Kahjuks oli täna väga suur ebaõnnestumine. Ma tõesti võitlesin lõpuni. Muidugi olen väga pettunud, aga loodetavasti saan sellest kiiresti üle ja liigume edasi.“

Kivioja loodab lisaks pettumusele võtta olümpiamängudelt ja siia kvalifitseerumise protsessist kaasa ka midagi positiivset ning saada seeläbi tugevamaks.

Jooksurajal pudenes viieliikmeline liidrite grupp kohe laiali, kui teistel uhas eest Bermuda äss Flora Duffy. Ehkki 33aastane legend oli varem võitnud kamaluga erinevat kulda-karda, siis eelneval kolmel olümpial ta poodiumile ei jõudnud. Neljandal korral tuli täistabamus, mis lubas finišis valada õnnepisaraid.

Flora Duffy

Foto: Reuters / Scanpix

65 000 elanikuga Bermuda oli varem võitnud vaid ühe olümpiamedali, kui 1976. aastal tõusis Montrealis poodiumi kõige madalamale astmele raskekaalu poksija Clarence Hill. Seega sai Duffyst väikeriigi ajaloo esimene olümpiavõitja.

Hõbemedali sai kaela Suurbritannia triatleet Georgia Taylor-Brown (+1.14) ja pronksi ameeriklanna Katie Zaferes (+1.27). Keerulistes ilmaoludes jõudis 54 startinud naisest finišisse vaid 34. Kaheksa naist katkestas, 12 said ringiga sisse.

Kuivõrd võistlus pidi algama kohaliku aja järgi kell 6.30 (lükati jooksvalt 6.45 peale), siis ärkas Kivioja kell 2.50. „See on väga vara. Olime seda graafikut harjutanud, pole selles mõttes hullu. Praegu ootan küll normaalse inimese graafiku juurde tagasi minemist,“ lausus ta.

Triatloni 15 parimat

Foto: Olympics.org / Ekraanitõmmis