Irina Embrich Tokyo olümpiamängudel.

Foto: Karli Saul
Olümpia
27. juuli 2021, 15:00

Eesti esimene võistkondlik olümpiamedal!

ÕL TOKYOS | Irina Embrich tõusis Eesti kõigi aegade vanimaks olümpiavõitjaks (9)

Irina Embrich sai napilt rohkem kui kaks nädalat tagasi 41aastaseks. Teisipäevane Tokyo olümpiakuld epeenaiskonnaga tuli tema elu 14 991. päeval. Vaid kaks korda on mõni Eesti sportlane astunud OM-poodiumile vanemana. Aga mitte kunagi olümpiavõitjana!

Eesti olümpiaajaloo kõigi aegade vanim medalivõitja on Jüri Jaanson, kes sai Pekingis hõbeda kaela 42 aasta, kümne kuu ja kahe päeva vanuselt, ta oli elanud selleks ajaks 15 647 päeva.

Vanuselt teine oli Nikolai Vekšin. Purjetaja sündis 1887. aasta maikuus ja võitis 1928 Amsterdami toimunud mängudel pronksmedali 6meetristel paatidel. Tutti V nime kandnud alusel seilasid veel William von Wiren, Eberhard Vogdt ning vennad Georg ja Andreas Faehlmann, kuid Vekšin oli paatkonna nina- ehk tüürimees.

Hõbe läks Eesti meestel sealjuures käest viimase sõiduga – juba esikoha kindlustanud Norra paatkond ei startinud ning alles päev varem esimese sõidu võitnud Taani meeskond duubeldas võidusaldot, lükates ühe võidu ja ühe teise koha saanud eestlased pronksmedalile. Kuupäev oli selleks hetkeks 9. august ehk Vekšin võitis medali 15 054 päeva vanusena.

Olümpiavõitjaks tulemise vanuse poolest keegi Embrichile vastu siiski ei saa.

Epeenaiskonna kuld on Eesti riigi jaoks esimene mõnelt tiimialalt. Kuldmedaleid on tulnud võistkonnaspordis varemgi – Svetlana Tsirkova, Aavo Pikkuus, Ivar Stukolkin, Mart Riismann, Viljar Loor ja Tiit Sokk – aga mitte kunagi Eesti eest.

Sinimustvalge all on võistkondlikud medalid seni saadud veepealsetel aladel: hõbemedal tuli 2008 Pekingi sõudekanalilt Jüri Jaansoni ja Tõnu Endreksoni esituses, pronksi tõid juba eelmainitud Tutti V paatkond ning 1992 Toomas ja Tõnu Tõniste purjetamises ning sõudmises neljapaat (Endrekson, Andrei Jämsä, Kaspar Taimsoo ja Allar Raja) viis aastat tagasi Rios.