Alex Wilson.

Foto: imago images / Geisser / Scanpix
Olümpia
28. juuli 2021, 11:59

SKANDAAL! Šveitsi sprinterilt võeti esmalt Euroopa rekord ära, nüüd jääb ta positiivse dopinguproovi tõttu OMilt kõrvale (3)

Šveitsi sprinter Alex Wilson šokeeris 18. juulil kergejõustikumaailma, kui jooksis üle 100 m distantsi Euroopa rekordi, saades kirja aja 9,84. Kaua ta selle üle rõõmu tunda ei saanud, sest tulemus, mis sündis justkui välk selgest taevast, tühistati selle nädala alguses. Nüüd selgus veel, et sportlasel tuleb Tokyo OM vahele jätta.

Jamaical sündinud kergejõustiklane oli märtsis andnud võistlusvälisel ajal positiivse dopinguproovi trenbolooni suhtes — seda ainet kasutatakse lihasmassi ja söögiisu suurendamise eesmärgil. Šveitsi antidopingu sihtasutus määras talle aprillis ajutise võistluskeelu. Selle tühistas juuli alguses riigi olümpiakomitee distsiplinaarkomisjon.

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (WA) kaebas otsuse edasi spordiarbitraaži (CAS), kus kehtestati Wilsonile taas esialgne võistluskeeld.

„Kohtunikud leidsid, et Šveitsi olümpiakomitee distsiplinaarkomisjon poleks pidanud 28. aprillil kehtestatud võistluskeeldu tühistama. Ajutine võistluskeeld ennistatakse koheselt,“ vahendas CASi teadaannet Reuters.

18. juulil oli 30aastane Wilson jooksnud 100 meetrit 9,84ga ja 200 meetrit 19,89ga. Esimene tulemus on parem ka Euroopa rekordist (9,86), ent mõlemad resultaadid tühistati käimasoleva nädala alguses. Põhjuseks usutavasti tõik, et võistlusel puudus stardi infosüsteem.

Paljud kergejõustikueksperdid usuvad, et reaalselt oli Šveitsi atleedi 100 m aeg umbes 10,2-10,3 sekundit. Selline tulemus oleks loogiline, sest Wilsoni ametlik hooaja tippmark on 10,38, isiklik rekord aga 2019. aastast 10,08.

Video jooksust (Wilsoni järel teise koha saanud sportlasele läks kirja 11,09):