Tsimanovskaja saabumine Poola saatkonda.

Foto: AFP/Scanpix
Olümpia
2. august 2021, 20:35

INIMRÖÖVIKATSE EBAÕNNESTUS: Poola andis Valgevene sportlasele viisa (12)

Möödunud olümpianädal Tokyos lõppes eriskummalise inimröövilooga. Valgevene sprinter Krõstsina Tsimanovskaja kritiseeris sotsiaalmeedias Valgevene koondise treenereid. Kriitikale järgnes pühapäeval repressioon: koondise töötajad viisid naise olümpiakülast Tokyo Haneda lennujaama ja käskisid tal kodumaale naasta. Tsimanovskaja keeldus, Jaapani politsei tuli teda lennujaama turvama ning kinnitas naisele, et vastu tahtmist keegi teda lennukisse ajada ei saa.

Krõstsina Tsimanovskaja veetis öö vastu esmaspäeva hotellis, politseivalve ukse taga, ja läks esmaspäeval Tokyos asuvasse Poola saatkonda. Riik andis talle erakorralise viisa. AFP vahendab, et sportlase abikaasa põgenes Valgevenest Kiievisse ja loodab Poolas oma naisega peagi kohtuda. Valgevene opositsioonimeelsete sportlaste Telegrami kanali aktivist Anatol Kotav sõnas BBC-le, et Tsimanovskaja muretseb väga oma perekonna saatuse pärast, sest neid võidakse Valgevenes taga kiusama hakata.

Valgevene ei ole Poola otsust veel kommenteerinud. Loe Õhtulehe reporteri Viljar Voogi lugu pühapäeval aset leidnud dramaatilistest sündmustest pikemalt siit.

Sportlast tuli toetama ka aktivist, kes lehvitas Jaapani-päraste detailidega punavalget Valgevene lippu.

Foto: TASS/Scanpix