SÄRAB: Simone Bilesi Tokyo OMi poomiharjutuse pronksmedal on talle väärt kordades rohkem kui viis aastat tagasi samal alal saadu.

Foto: Mike Blake / Reuters / Scanpix
Olümpia
3. august 2021, 13:52

ÕL TOKYOS | VAIMNE HEITLUS ISEENDAGA! Kuidas kuus kulda võitma pidanud superstaar sai sootuks suuremaks täheks, leppides ühe hõbeda ja ühe pronksiga

Olümpiamängudel vaimse tervise pärast võistluspaastu pidanud Simone Biles naasis viimaseks võimaluseks võimlemismatile ja sai kaela oma teise medali, pronksi hõbeda kõrvale. Tegu on kordades sandima saagiga, kui 24aastastaselt superstaarilt oodati aga keegi ei pahanda!

Ameerika Ühendriikides käib elu isikukultuse tasemel: kõik tiirleb ümber superstaaride. See tekitas Tokyo olümpiamängude eel suurema probleemi. Korvpallis on väljakul küll Kevin Durant ja Damian Lillard, aga mänguilu napib. Ujumises sai Caeleb Dressel viis kuldmedalit, ent Michael Phelpsi tasemele oma kuvandilt ei küündi. Seega laoti kogu USA koondise olümpia õnnestumine Simone Bilesi kleenukestele õlgadele. Riistvõimleja ei pidanud koormale vastu.

Pisarad voolasid

Biles võitis verinoore sportlasena Rio olümpiamängudelt neli kuldmedalit ja ühe pronksi. Vahepealse ajaga on naine küpsenud ja püstitanud ohtralt maailmarekordeid. Võimlemisterminoloogias on põranda- ja poomiharjutuses ning toenghüppes temanimelisi trikke juba neli, sest Bilesi sooritused on nõnda revolutsioonilised, et keegi pole neid varem proovinudki. Seega öeldi ookeanitaguses meedias küsimuse vormis selgelt välja: (kas) Biles võidab Tokyost maksimaalsed kuus kuldmedalit!

Otsa tegi lahti naiskonnavõistlus, kus Biles alustas toenghüppes, tegi planeeritud kahe ja poolekordse hüppe asemel pooleteistkordse ja võttis end edasisest võistlusest maha.

„Soojendusvõimlas, täna siia tulles, võitlesin ma deemonitega. „Pean enda uhkuse maha suruma. Pean seda võistkonna nimel tegema.“ Aga päeva lõpus pean ma käituma nii nagu on õige minu jaoks ja keskenduma enda vaimsele tervisele, mitte seadma ohtu enda tervist ja heaolu,“ selgitas Biles otsust.

„Ma ei usalda ennast enam nii palju kui varem. Ma ei tea, kas asi on vanuses. Ma olen veidi närvilisem kui võimlen ja mulle tundub, et ma ei naudi seda enam nii palju. Ma tean, et tegu on olümpiamängudega ja ma tahtsin teha seda kõike enda jaoks,“ rääkis sportlane ja hakkas nutma. Tema armastus ala vastu on ära võetud, sest ta peab pingutama teiste nimel.

Eluohtlik närvipinge

Kes need teised on, pole raske aimata – terve USA meedia pasundas enne võistlust muudkui Bilesile kuuluvates medalitest ja olümpiamängudest. Kuigi sportlased elavad koroonaolümpial justkui mullis, jõuavad taolised sõnumid ikkagi nendeni.

RISKANTNE: Iga eksimus võib riistvõimelises kaasa tuua ränga vigastuse.

Foto: Ashley Landis / AP / Scanpix

Vaimne pinge tõi endaga kaasa sümptomi, mida spordiala keeles nimetatakse „twistie’deks“. Sisuliselt tähenda see, et Biles kaotas keset õhulendu ära orientiiri, kus ja kuidas ta täpselt asetseb. Kui ta läinuks tegema plaanitud hüpet, võinuks kaasneda kukkumine ja arvestades kiirust, millega võimlejad trikitavad, ka ränk vigastus. Taandumine oli ainuõige otsus.

Võistkonnavõistlusel on kasutada ka varuvõistleja, mis tähendab, et USA naiskond võistles Bilesita edasi ja teenis ka talle hõbemedali. Järgnevad päevad tõid Bilesi poolt vaid järjest äraütlemisi – neli individuaalset ala jättis ta vahele ja istus tribüünidel.

Spordimaailm laskus Bilesi vapruse ees põlvili – hiilgav, et maailmakuulus atleet näitab, et vigastused ei pea olema vaid füüsilised. „Ma elan Ühendriikides ja kõik mis telekast tuli, (telekanali) NBC olümpiareklaamid, kõik olid Bilesist. Sellest tehti Simone Bilesi olümpia. See koorem… Üle 300 miljoni inimese. Raskus tema õlul oli tohutu,“ rääkis golfimaailma superstaar, Tokyos neljandaks jäänud Rory McIlroy. „Täpselt nii nagu ma pidasin õigeks Naomi Osaka samme Prantsusmaa lahtistel, et ta võttis aja maha ja sättis end korda, olen ma 100 protsenti nõus Simone’i tehtavaga.“

Naasis pronksiga

Tennisist Osaka keeldus Pariisis toimunud suure slämmi turniiril kõigist meediakohustustest, sest need täitvat teda negatiivsusega. Korraldajad trahvisid sportlast reeglite rikkumise pärast ja ähvardasid naise turniirilt välja heita, mispeale Osaka loobus ise edasistest mängudest.

Bilesi ja Osaka juhtumites on aga oluline vahe: kui Osaka taotles erikohtlemist, mis seadnuks ta teiste võistlejatega ebavõrdsesse seisu, siis Bilesi otsus puudutas peaasjalikult vaid teda ennast.

Samamoodi tegi ta täiesti iseseisvalt – küll arstilt saadud heakskiidu järel – otsuse viimasel riistvõimlemise alal, poomiharjutuses, kaasa lüüa – seal polnud mingit keerlemist, mis ta toenghüppes rivist välja lõi. Tulemuseks kolmas koht hiinlannade Chenchen Guani ja Tang Xijingi järel. See tõstis ta kokku seitsme olümpiamedaliga samale pulgale aegade edukaima USA riistvõimleja Shannon Milleriga, kes võitis 90ndatel kas olümpiakulda, kaks hõbedat ja kolm pronksi.

„On olnud väga pikk nädal. Väga pikad viis aastat. Ma ei oodanud täna medalit. Tahtsin lihtsalt minna ja võistelda enda nimel ja seda ka tegin,“ ütles Biles, et see pronks on palju magusam, kui Rios samal alal teenitu. „Saada lihtsalt veel üks võimalus olümpial võistelda oli minu jaoks väärt tervet maailma.“

Biles lisas: „Viies jutu vaimsele tervisele, siis sellest tuleks palju rohkem rääkida, eriti sportlaste kontekstis. Ma ju tean, et osad meist kannatavad sarnaste probleemide käes ja meile öeldakse alati, et elage see üle. Nüüd oleme juba vanemad ja oskame ise sõna võtta. Päeva lõpus ei ole me ainult meelelahutajad, vaid samuti samuti inimesed, kel käivad  kuluaarides asjad, millega me üritame spordi kõrvalt samuti toime tulla.“