„Ma ei saa aru, miks peaks midagi sellist sprindijalatsi alla panema. Saan aru pikematest distantsidest, kui jalg vajab tuge ja pehmendust. Aga tallaalune batuut on pullisitt,“ leidis 25aastane olümpiavõitja Karsten Warholm, et tema konkurent Rai Benjamin saab naelikutest eelise.

Foto: Karli Saul / Scanpix
Olümpia
4. august 2021, 13:36

„Oleme huvitavas arengufaasis, kus käib tehnoloogiliste lahenduste otsimine,“ tõdeb spordibioloog Kristjan Port.

Mis on kergejõustiku rekordisaju taga?

Tokyos püstitasid nii naiste kui meeste 400 meetri tõkkejooksu olümpiavõitjad maailmarekordid ja Elaine Thompson Herah ületas Florence Griffith Joyneri 1988. aastal Seoulis joostud 100 meetri olümpiarekordi. Uueks kirjutati ka naiste kolmikhüppe tipptulemus, rääkimata kümnetest rahvusrekorditest erinevatel jooksudistantsidel. Ootamatu eduloo taga võib näha uusi naelikuid, Tokyo staadioni ülikiiret rada ja koroonapandeemiast tekkinud pikka pausi, mille ajal dopingukütid sportlasi ei tülitanud.

„Kui mulle uutest naelikutest räägiti, ei suutnud ma uskuda, et oleme selleni jõudnud. Nende regulatsioon annab praegustele sportlastele eelise. See on paljude atleetide jaoks imelik ja ebaõiglane, sest varem ütles kergejõustiku juhtorgan [varustust tootnud ettevõtetele], et neid ei tohi kasutusele võtta. See on naeruväärne, et nüüd tohib seda teha,“ ütles Reutersile valitsev 100 ja 200 meetri maailmarekordimees Usain Bolt.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99