Lamont Jacobs ei jõudnud kahe aasta eest Doha MMil 100 meetri jooksus isegi finaali, kuid Tokyos triumfeeris olümpiavõitjana. Nii kiire areng tekitab kiibitsejates üksjagu kahtlusi.

Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
7. august 2021, 13:16

Itaalia imemehe pea kohale on kerkinud dopingukahtluse tume vari

Tokyo olümpiamängudel meeste 100 meetri jooksus üllatusvõidu võtnud ning ka Itaalia võidukasse 4x100 meetri teatenelikusse kuulunud Lamont Jacobsi pea kohale on kogunenud tumedad pilved.

Nimelt väidab The Times, et Jacobsi isiklik toitumisnõustaja Giaocomo Spazzini on politsei uurimise all seoses anaboolsete steroidide ebaseadusliku levitamisega. Jacob on koostöö Spazziniga lõpetanud ja seda väidetavalt just nende süüdistuste tõttu.

26aastane sprinter püstitas 100 meetri jooksu finaalis 9,80-ga ka uue Euroopa rekordi. Esimest korda oli Jacobs kümne sekundi piiri alistanud alles tänavu mais. Kahtlusi tekitab seegi, et kuna tema tulemused polnud seni midagi ekstra säravat, ei kuulunud ta ka maailma parimate kergejõustiklaste testimiseks mõeldud AIU valimisse. Seejuures oli ta väidetavalt ainus Tokyos finaali jõudnud sprinter, keda polnud AIU nimekirja kantud.

Vahetult pärast Jacobsi võitu jagas Spazzini Itaalia meediale intervjuusid ning just tema suurt rolli tõsteti esile selles, et sportlane uuele tasemele jõudis.

Kuid The Timesi käsutuses olevates politseidokumendites olevat üksikasjalikult kirjeldatud toitumisspetsialisti seotust operatsiooni „Muscle Bound“ uurimisega. Selles on luubi all sportliku sooritusvõimet parandavate ravimite kasutamine ja tarnimine, samuti varastatud kaupade käitlemine.

Jacobsi agent Marcello Magnani väitis, et sportlane loobus koostööst Spazziniga juba märtsis ning et antud uurimisel pole kahekordse olümpiavõitjaga mingit pistmist.