Kärol Soodla.

Foto: Natalia Bakinowska
Spordivaria
9. august 2021, 16:35

HEA TÖÖ: Kärol Soodlale Euroopa meistrivõistlustelt hõbemedal

Poolas Trzciankas selgitati möödunud nädalavahetusel välja paadiklassi GT-30 Euroopa parimad võidusõitjad. Eestit oli esindamas neli sportlast: Kärol Soodla, Märten Arula, Erik-Rennes Pihlak ja Sten Ivanov. Suurimateks favoriitideks EM-tiitlile olid kehtiv maailmameister Laura Lakovica Lätist ja MM-hõbe Kärol Soodla.

Ajasõitudes näitas parimat aega Soodla, kes võitis ajasõidu kaasmaalase Sten Ivanovi ees ja Lakovica oli kolmas. Märten Arula oli ajasõidus kuues ja Erik-Rennes Pihlak seitsmes.

Esimeses võistlussõidus näitas oma ülihead starti Lakovica, kes väljus esimesest pöördest liidrina. Tema kannul kohe Soodla ja Noel Vänttinen Soomest. Sõit aga katkestati, sest teises pöördes toimus kolmikavarii poolaka Jakub Rochnowski, Arula ja Pihlaku vahel. Eestlaste paadid said kõvasti pihta ja nende jaoks oli võistlus selleks korraks lõppenud. Rochnowski pääses kergemini ja sai võistlust jätkata.

Kordusstardis sai parima lähte järjekordselt Lakovica, tema järel Soodla ja kolmandana Ivanov. Esimesed kaks läksid oma teed aga kolmandale kohale käis kõva võidusõit Ivanovi, rootslase Hilmer Wibergi ja Vänttineni vahel. Wiberg võttis sõidust lõpuks kolmanda koha, Ivanov oli neljas ja Vänttinen viies.

Teises sõidus jätkus Lakovica ülevõim stardist alates. Esimesel ringil käis põnev sõit kohtadele teisest viiendani Soodla, Ivanovi, Wibergi ja Vänttineni vahel. Viimasteks ringideks olid aga juba väiksed vahed sisse sõidetud ja teise sõidu esiviisik oli järgmine: Lakovica, Soodla, Ivanov, Wiberg ja Vänttinen.

Kolmas ja neljas sõit toimus pühapäeval ja selleks ajaks oli Trzciankas tuul tõusnud ning tingimused muutunud raskemaks. Stardifoori tulede kustudes ei käivitunud koheselt võistluse liidri Lakovica paadimootor ja parima stardi said Soodla ja Ivanov.

Esimeses pöördes oli Lakovica küll juba kolmas, aga teises pöördes sõiduvea teinud Ivanov sai Soodla väikese edu sisse ja läks oma teed. Lakovical omakorda kannul Vänttinen, Rochnowski ja Wiberg. Sõidu lõpus hakkas rolli mängima sõiduoskus, sest puhanguline tuul tõstis mitmel korral veest lahti nii Lakovica kui ka Rochnowski paadi. Sõidu võit läks Soodlale, teiseks sõitis ennast Wiberg, kolmas oli Lakovica.

Neljanda sõidu stardis Lakovica enam ei eksinud ja oma tugeva stardiga asus ta võistlust kohe algusest juhtima. Soodla püüdis sõidu esimeses pooles leida võimalusi lätlannast möödumiseks, aga selleks oleks Lakovica pidanud tegema sõiduvea. Viimase võistlussõidu lõpetas punane lipp, kui eelviimasel ringil läks lendu viiendal kohal sõitnud Ivanovi paat. Kuna 75% sõidust oli läbitud siis kordusstarti ei toimunud.

„Ma olen tulemusega väga rahul, kuna oli väga raske võistlus. Teisel võistluspäeval tõusnud tuul ja lained tegid mõlemad sõidud ettearvamatuks. Ma panin kõik oma oskused ja jõu mängu, et paati vee küljes kinni hoida,“ jäi Kärol võistlusega rahule.

Pärast tehnilist kontrolli kuulutati Euroopa meistriks lätlanna Laura Lakovica, hõbemedal kuulus Kärol Soodlale ja pronks Hilmer Wibergile Rootsist. Sten Ivanov tuli neljandaks.