Tareg Hamedi hõbe võrdub Saudi Araabia rahva jaoks ikkagi kullaga.

Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
10. august 2021, 12:08

„Meie jaoks on ta olümpiavõitja!“ Saudi Araabia külvas finaalis disklahvi saanud karateka rahaga üle (2)

Tokyo olümpiamängudel finaalis diskvalifitseeritud ja seetõttu hõbemedaliga leppima pidanud Saudi Araabia karatekat Tareg Hamedit nähakse kodumaal ikkagi olümpiavõitjana ja nii premeeriti teda 5 miljoni riaali ehk 1,13 miljoni euroga.

Üle 75 kg kaaluvate meeste kumite finaalis oli Hamedi punktidega 4 : 1 juhtimas iraanlase Sajad Ganjzadehi vastu, kui tabas vastast nii õnnetult pähe, et too jäi teadvusetult lebama. Kohtunike hinnangul polnud löök reeglitega kooskõlas ning sestap sai Hamedi disklahvi ja võitjaks kuulutati Ganjzadeh.

Saudi Araabia inimeste jaoks on tõeline olümpiavõitja ikkagi Hamedi, ning seda rõhutas ka riigi spordiminister ja olümpiakomitee president prints Abdulaziz bin Turki Al-Faisal.

„Meie kõigi silmis on ta kangelane,“ kirjutas prints sotsiaalmeedias. „Meie olümpiavõitjale Tareg Hamedile määratakse kuldmedali eest ette nähtud preemia [5 miljonit riaali] tema suurepärase tubliduse, loomingulisuse ja oma riigi vägeva esindamise eest maailma tähtede ees. Sa väärid seda, kangelane, ja tulevik on sinu ees valla.“

Saudidele tegi selline otsus suurt rõõmu, kiidetakse nii Hamedit kui ka riigi spordijuhte.

„See sümboliseerib armastust ja tunnustust spordi ja vendluse vastu. Üksteise toetamine ühendab saude kogu maailmas. Meie silmis on ta olümpiavõitja ja kõik olümpial osalenud on meie kangelased,“ lausus sportlane Samar Nahdi The Nationalile.

Hamedi ise tunnistas pärast finaali, et pole disklahviga nõus, kuid aktsepteerib kohtunike otsust. Oma medali pühendas ta Saudi Araabia rahvale ja selle suurtele juhtidele.