Ujuja Matti Mattsson tõi Soomele Tokyost pronksmedali. Teise pronksi võitis poksija Mira Potkonen ja oligi kõik.

Foto: AP/Scanpix
Olümpia
10. august 2021, 13:34

Soomlased nigelast medalisaagist: paljud väiksed riigid olid meist paremad ja see on aus pilt

Soomel ei läinud Tokyo olümpiamängudel kuigi edukalt. Kokku võideti vaid kaks pronksi, Mira Potkonen naiste poksis ja Matti Mattson meeste 200 m rinnuliujumises. See andis suurte sporditraditsioonidega riigile medalitabelis kõigest 85. koha.

Soome rahvusringhäälingus arutlesid asja üle spordiametnik Laura Raitio ning ajakirjanikud Bror-Erik Wallenius ja Juha Kanerva. Kui esimene nägi, et klaas on pigem pooltäis, siis mehed olid kriitilisemad.

Raitio arvates esinesid soomlased viimase aasta või kahe ootusi arvestades isegi hästi.

„Sportlased püstitasid Soome rekordeid ja tegid hooaja parimaid esitusi. Loomulikult räägiti kümme aastat tagasi, et Soome peaks 2020. aasta Tokyo suveolümpial ja 2022. aasta Pekingi taliolümpial olema Põhjamaadest parim. Tuleb tunnistada, et see pole nii. Rootsi ja Norra edestavad meid selgelt, suvespordis ka Taani,“ nentis Raitio.

Wallenius tõi omalt poolt välja, et medalite võrdluses edestasid Soomet lisaks Põhjamaadele ka Eesti, Läti ja Leedu.

„Paljud väiksed riigid olid paremad kui Soome ja see on aus pilt,“ ütles Wallenius. „Jah, paljud sportlased püstitasid oma rekordid, kuid võib ka ümber pööratult öelda, et kuigi nad püstitasid rekordeid, ei olnud nad lõpptulemuse mõttes ikkagi edukad.“

„Meil ​​oli tõesti väike võistkond ja see on ka tuleviku mure. Kuidas me saame medaleid, kui võistlusel on ainult 45 sportlast,“ küsis Kanerva omalt poolt retooriliselt.

Samas on tõsi see, et võrreldes 2016. aasta Rio mängudega läks soomlastel isegi hästi: siis jäi nende saagiks vaid üks pronksmedal. 2012. aasta Londoni mängudelt saadi kaks hõbedat ja üks pronks; kullarõõmu jagus põhjanaabritele suveolümpial viimati aga 2008. aastal Pekingis, kui kodumaale naasti ühe kulla, ühe hõbeda ja kahe pronksiga. Soomlaste seni viimane kullavõitja suveolümpialt on laskja Satu Mäkelä-Nummela, kes võidutses Pekingis naiste kaevikrajal.