Linoy Ashrami võit ei mahu venelastele hinge.

Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
12. august 2021, 09:33

Iluvõimlemise paleepööre ei mahu jätkuvalt venelastele hinge: räige ebaõiglus, mis oligi ette planeeritud! (16)

Iisraeli iluvõimleja Linoy Ashrami kuldmedalivõit Tokyo olümpia individuaalses mitmevõistluses ei anna venelastele jätkuvalt rahu, sest nende arvates oli tegemist röövimisega päise päeva ajal. Tegelik võitja pidanuks venelaste arvates olema hõbemedalist Dina Averina.

„See oli jultunud viga,“ põrutas legendaarne Vene iluvõimlemistreener Irina Viner-Usmanova ja lisas, et Ashrami eelistamine kohtunike poolt võis olla teadlik skeem, et „Venemaa sportlased tipust minema kupatada“.

Venelastele läheb Ashrami võidu puhul kõige enam hinge see, et lindiharjutuses oli talt lint käest pudenenud, samal ajal kui Averina oli teinud näiliselt täiusliku esituse.

„See oli päevselge [kohtunike] viga ja räige ebaõiglus, mis oligi ette planeeritud,“ jätkas emotsionaalne Viner-Usmanova, kes Tokyos tegutses ka Venemaa koondise peatreenerina. „See oli viga, millel polnud puhta spordiga mingit pistmist. See on sama, mis dopingu tarvitamine või kohtunikele altkäemaksu andmine!“

Dina Averina, venelaste arvates tegelik võitja.

Foto: Reuters/Scanpix

Treener rõhutas, et tal pole midagi Iisraeli tüdruku vastu, vaid et Ashramist tehti lihtsalt vahend, et edukad Vene iluvõimlejad troonilt kukutada.

„Kuid need vead, mis ta oma kava lõpus tegi, ei oleks tohtinud jätta kuldmedaliks mingeid võimalusi,“ jätkas Viner-Usmanova. „See oli ilmne viga… Ja seda ei vaadatud üle!“

Asharmi võit tähendas seda, et esimest korda pärast 1996. aasta Atlanta mänge ei kroonitud individuaalses mitmevõistluses olümpiavõitjaks Venemaa iluvõimlejat. Viner-Usmanova avaldas arvamust, et taolise kohtuniketöö jätkudes pole iluvõimlemisel tulevikus olümpiamängude kavas kohta.

„Sellised tulemused on ilmselgeks häbiplekiks kohtunike tööle,“ lajatas Viner-Usmanova veelkord.