Hansle Parchment elu esimese olümpiakullaga.

Foto: Reuters / Scanpix
Olümpia
13. august 2021, 17:53

LIIGUTAV LUGU: Jamaica tõkkejooksja jäänuks olümpiakullata, kui Jaapani vabatahtlik poleks talle taksoraha andnud (8)

Tokyo olümpiamängudel 110 meetri tõkkejooksu võitnud jamaicalane Hansle Parchment võinuks medalist vaid und näha, kui üks Jaapani vabatahtlik poleks talle taksoraha andnud.

Parchment sattus hätta 4. augustil, kui toimus poolfinaal. Nimelt astus ta olümpiakülast kogemata vale bussi peale, mis viis ta kergejõustikuareeni asemel sõudekanali äärde. Kaht paika lahutab Google Mapsi järgi mööda autoteed 25 kilomeetrit, kuid ilma taksota poleks jamaicalane kuidagi poolfinaali starti jõudnud.

„Nägin üht vabatahtlikku ja pidin teda anuma, sest tal pole mõistagi lubatud väga midagi teha. Aga ta andiski mulle taksoraha,“ kirjeldas Parchment Instagrami postitatud videos. „Nii jõudsingi soojendusareenile piisavalt vara, et teha veel sooja ja võistelda. See on lihtsalt vinge!“

Parchment lidus poolfinaalis aja 13,23 ja pääses teisena edasi. Päev hiljem toimunud finaalis kärpis ta aja 13,04 peale, mis tagas jamaicalasele napi olümpiavõidu ameeriklase Grant Holloway ees. Jamaica ajakirjanikud huilgasid rõõmust, sest nende jaoks pole midagi magusamat kui alistada USA sprinterit.

Võidupidu peetud, läks Parchment lahke südamega jaapanlannat otsima, et tasuda võlg ja näidata talle kuldmedalit, mis jäänuks tema abita ilmselt võitmata.

„Päriselt, sul on see!?“ imestas Trijana nimeline jaapanlanna, kui Parchment võttis kotist olümpiakulla ja selle talle ulatas.

31aastane tõkkejooksja andis talle lisaks sularahale ka Jamaica koondise särgi. Jamaica väljaanne The Gleaner kirjutab, et saareriigi turismiminister pakub jaapanlannale tasuta reisi sinna.