Marcell Jacobs.

Foto: Reuters / Scanpix
Kergejõustik
15. august 2021, 08:44

Olümpiahõbeda positiivne dopinguproov ajas maailma kiireima mehe naerma: enne teiste süüdistamist peaks vaatama peeglisse

Lamont Marcell Jacobs šokeeris spordiüldsust, kui võitis Tokyo olümpial kulla nii 100 meetri jooksus kui 4 x 100 teatesprindis. Viimasel alal hõbedale jäänud britid jäävad eeldatavasti medalitest ilma, sest nende sprinter Chijindu Ujah andis positiivse dopinguproovi.

Itaallane polnud enne tänavust hooaega 100 meetrit alla 10 sekundi jooksnud, kuid Tokyo finaalis paugutas ta aja 9,80, mis on ühtlasi uus Euroopa rekord. Kuna mees loobus peale olümpiat võistlemisest, siis tekkisid spekulatsioonid, kas ta mängib ikka puhast mängu.

Kuid positiivse proovi andis hoopis 4 x 100 meetri teatejooksus britid hõbedale aidanud Ujah, kelle organismist leiti kaht keelatud ainet ja talle määrati esialgu ajutine võistluskeeld. 

Jacobs tunnistas, et uudis ajas teda naerma. „Ma tean, mida olen pidanud ohverdama, et sellesse punkti jõuda,“ ütles Itaalia väljaandele Tuttosport Jacobs, kes saatis ka torke brittide suunas. 

„Ma tahan olukorda 100% nautida. Kui nägin, et Ujah on uurimise all, ütlesin, et (britid) peaksid enne teiste süüdistamist peeglisse vaatama.“

Kui ka Ujahi B-proov on positiivne, jääb Suurbritannia teatejooksu hõbedast ilma. Sellisel juhul saaks teise koha Kanada ning pronksile tõuseks Hiina. Ühtlasi ähvardab Ujahit nelja-aastane keeld.