Jari-Matti Latvala.

Foto: Alar Truu
WRC
16. august 2021, 21:44

Latvala selgitas, miks Toyotad Belgia etapil Hyundai kiiruse vastu ei saanud

Hyundai võttis Belgia MM-rallil esmakordselt sellel hooaja kaksikvõidu, kui esimesena lõpetas koduradadel sõitnud Thierry Neuville ja teisena Craig Breen. Toyota tiimipealik Jari-Matti Latvala tõdes, et see oli asjade paratamatu käik.

Latvala sõnul sai kõik selgeks juba reedel. „Leian, et tegelikult tegid meie sõitjad nädalavahetusel suurepärast tööd. Nad lihtsalt ei suutnud esikoha eest võidelda, sest neil polnud selle rallil kogemusi. Alles reedel käigus saime teekatte ja pidamise muutumise kohta vajalikku infot,“ tõdes Latvala, et Hyundai kaksikul oli kõva eelis, sest Neuville võttis Ieperi ralli 2018. ja Breen 2019. aastal. Tema hoolealused aga polnud varem Ieperi teedel sõitnud.

„Kui saime vajaliku kogemuse, suutsime kiiremate tempos püsida. Kuid siis oli juba liiga hilja. Teadsime ette, et me ei saa igat rallit võita. Aga saime ikkagi kokku parasjagu punkte,“ vahendas portaal rallit.fi põhjanaabri mõtteid.

Ott Tänak kukkus kõrgest mängust laupäeva hommikul, kui ta kaotas rehvi purunemise tõttu parimatele üle kolme minuti. Nii võitlesid poodiumi kõige madalamale astmele tõusmise eest Toyota piloodid, kellest lõpuks tõmbas pikima kõrre Kalle Rovanperä. Talle järgnesid Elfyn Evans ja Sebastien Ogier, Tänak leppis kuuenda kohaga.

„Meie sõitjate vahel oli kogu pühapäeva tasavägine heitlus. Lõpuks oli Kalle kõige kiirem ja jõudis poodiumile. See oli tema poolt väga tugev võistlus. Eriti suur rõõm oli tema kiiruse pärast ka seetõttu, et tema Horvaatia asfaldiralli lõppes kiiresti väljasõiduga,“ võttis Latvala möödunud nädalavahetuse kokku.

Sebastien Ogier nentis, et tema lootus poodiumikohale kadus pühapäeva hommikul. Ehkki mees oli valmis tiimikaaslastega võidu sõitma, siis lootused lõpetas rehvipurunemine. 

Sebastien Ogier Rally Estonial.

Foto: Erki Pärnaku

„Kiiruskatse kolmandal-neljandal kilomeetril lõhkusime rehvi. Seekord ma isegi tean, mis juhtus – tabasin väikest kivi, mida ma sõidujoonel ei märganud. Sellega võitlus siis lõppeski,“ ütles Ogier, kes siiski polnud liialt heitunud. „Seejärel keskendusime lihtsalt punktikatsele, kust saime neli olulist silma. Tänu sellele juhime tegelikult MM-sarja ühe punkti võrra enam kui enne Belgia etappi.“

Elfyn Evans lootis Belgia rallil Ogier’ga punktivahe väiksemaks tõmmata. Reaalsuses on prantslasel koos nüüd 162 silma, Neuville ja tema jäävad maha võrdselt 38 punktiga. Britt ei varjanud, et kogu nädalavahetus oli tema jaoks suur pettumus. 

„Pühapäev oli kahjuks meie võistluse kõige kehvem päev. Ma kuidagi ei leidnud korralikku rütmi. Jah, üritasime suruda, kuid tegin paar viga ja kaotasin palju aega. Kalle tegi samas tugeva päeva,“ tunnistas Evans. „Üldiselt oli nädalavahetus masendav. Meil oli potentsiaal veidi paremaks tulemuseks. Hooti näitasime väga head kiirust, kuid kõigi kiiruskatsete jaoks ei jätkunud meil stabiilsust.“

Autoralli MM-sari jätkub 9. septembril algava Kreeka etapiga. Lisaks külastab rallikaravan Soome, Kataloonia ja Jaapani võistlusi.