Telereporter Beheshta Arghand võttis ette riskantse ülesande ning intervjueeris otse-eetris Talibani esindajat.

Foto: Twitter/@TOLONews
Maailm
19. august 2021, 14:15

„Õeke, ära muretse.“ Afganistani naisreporter intervjueeris talibanlast (2)

Juulis tulid relvastatud afgaanitarid mitmes linnas tänavatele, et protestida juba järk-järgult riiki vallutava rühmituse vastu. Möödunud pühapäeval saatis uudisteagentuur TOLO News oma naistöötajad koju, ent mitmed neist otsustasid siiski olukorda trotsides tööle naasta.

Telereporter Beheshta Arghand võttis ette riskantse ülesande ning intervjueeris otse-eetris Talibani esindajat. See oli arvatavasti esimene kord, mil naissoost afgaan mõnd rühmituse kõrgema taseme liiget intervjueeris – vähemalt Afganistani pinnal küll. TOLO asutaja Saad Mohseni kirjeldas The Guardianile, et telekanal pani talibanlased fakti ette: teid intervjueerib naine, võtke või jätke. Taliban otsustas oma esindaja kohale saata. Arghand möönis, et tundis hirmu, kuid hoidis oma emotsioone vaos. Intervjueeritav sõnas talle pärast usutluse lõppu: „Mu õeke, ära muretse, kõik saab korda.“

Foto: Twitter/@TOLONews

Mohseni arutles, et rühmitusele on praegu oma maine kujundamine ülioluline. Maailmale üritatakse endast hetkel jätta võimalikult pehmet ja parketikõlbulikku muljet, mis aga ei õnnestu kõige paremini. Afgaani naised hoiavad juba praegu linnatänavatelt eemale. Mohseni usub, et küllap hakkab Taliban peagi ka uudiste sisu kontrollima. Hetkel töötab TOLO siiski 24 tundi päevas ning selle eetris näidatakse ka Türgi ajaloolisi draamasid ja seebikaid. „Paljastavate“ kostüümidega naislauljaid siiski enam mitte.