Talibani võimuletulek tähendas Hazara kogukonnale vaid halba.

Foto: AP/Scanpix
Maailm
20. august 2021, 15:49

Algselt avaldatud kl 10.22, täiendatud kl 15.49.

Inimõiguslaste teatel piinasid ja tapsid Talibani võitlejad alles hiljuti vähemusrahva liikmeid. Hukati ka kõrgem julgeolekuametnik (24)

Alates Kabuli vallutamisest on islamirühmitus Taliban üritanud jätta endast vaoshoitumat muljet. Siiski on räägitud kohutavatest tapmistest, mis toimusid juuli alguses Ghazni provintsis. Inimõiguslaste organisatsiooni Amnesty International teatel tappis ja piinas Taliban hiljuti Afganistani suuruselt kolmanda etnilise vähemuse ehk Hazara kogukonna liikmeid. Kolmapäeval hukkas Taliban ka Badghise provintsi politseiülema.

Kabuli ülevõtmisele järgnenud pressikonverentsil lubas Taliban, et ei hakka kätte maksma neile inimestele, kes tegid USA juhitud koalitsioonivägedega koostööd. Samuti lubati islami šariaadiõiguste alusel naistele rohkem õiguseid kui islamirühmituse esimesel valitsusajal. Siiski on teada, et võitlejad on käinud kohalike inimeste kodudes ja otsinud neid, kes töötasid NATO vägede või eelmise Afganistani valitsuse heaks.

Neljapäeval avaldatud aruandes teatas Amnesty, et ajavahemikus 4.-6. juuli tappis Taliban Ghaznis üheksa Hazara meest. Kuut neist tulistati ja kolm piinati surnuks, vahendab BBC. Tunnistajate sõnul kägistati üht meest tolle enda salliga ja tema käsivarred lõigati terariistaga ribadeks. Üks pealtnägija olevat Talibani võitlejatelt küsinud, miks nad oma rahvale sellist jõhkrust näitavad, mille peale too oli vastanud, et sõja ajal surevad kõik – pole vahet, kas relvadega või relvitult.

„Nende tapmiste külmavereline jõhkrus tuletab meelde Talibani varasemat tegutsemist ja on hirmutavaks näiteks sellest, mida Talibani valitsus võib kaasa tuua. Need sihilikud tapmised on märgiks, et etnilised ja religioossed vähemused on Afganistanis Talibani võimu ajal suures ohus,“ sõnas Amnesty peasekretär Agnès Callamard. Ta lisas, et paljudes Talibani vallutatud piirkondades on sideühendus katkenud, mistõttu pole info tapmiste kohta siiani laiemalt levinud.

Hazara kogukond praktiseerib peamiselt šiiidi islamit, mistõttu on sunniidid neid nii Afganistanis kui ka Pakistanis juba pikalt taga kiusanud. Viimase 20 aasta jooksul paranes nende olukord märkimisväärselt, ent nüüd kardetakse, et Talibani võimuletulekuga kaob saavutatud edu kiirelt.

Taliban hukkas kolmapäeval Badghise politseiülema Haji Mullah Achakzai, kirjutab Newsweek. Sotsiaalmeedias jagatud hukkamisvideo kujutas põlvitavat ja seotud silmadega meest, kelle islamirühmituse võitlejad külmavereliselt maha lasid. Video ehtsust kinnitasid teadaolevalt valitsusametnikud ja teised politseiametnikud. Võigast Twitterisse postitatud klippi näeb SIIT. Achakzai oli olnud kaua Talibanile pinnuks silmas. Afganistani julgeolekunõuniku Nasser Waziri teatel piiras Taliban politseiülema kolmapäeval ümber ja tal polnud muud võimalust kui alistuda. Achakzai on ilmselt üks paljudest julgeolekuametnikest, kellele hakkab Taliban kätte maksma.