Zaki Anwari.

Foto: Twitter / @MUHQNews
Jalgpall
20. august 2021, 09:27

Talibani režiimi eest põgenenud Afganistani noortekoondislane hukkus lennuki teliku vahel (6)

Afganistani noortekoondise jalgpallur Zaki Anwari hukkus, kui klammerdus meeleheitlikult Kabulist lahkunud USA sõjaväelennuki külge.

19aastane Anwari oli üks tuhandetest afgaanidest, kes ummistasid Kabuli lennuvälja, et pääseda lennukeile, mis evakueerisid Afganistanist välisriikide kodanikke. Videotes on näha, kuidas ronitakse lennuki erinevate kereosade peale, ning nii mõnegi jaoks on see lõppenud kõrge ja fataalse kukkumisega.

Anwari oli jäänud aga lennuki teliku vahele ja tema maised jäänused avastati Kataris, kus lennuk maandus.

„Anwari oli üks sadadest noortest inimestest, kes tahtsid riigist lahkuda. Ta kukkus ja hukkus USA sõjalennukil juhtunud õnnetuses,“ teatas oma Facebooki leheküljel kurvast uudisest Afganistani kehalise kasvatuse ja spordi direktoraat.

„Väga kurb ja hirmutav,“ kirutas postituse all üks leinaja. „Hirm vabaduse kaotamise ees pani seda noort jalgpallurit astuma sellist sammu, kuid ta kaotas selle käigus elu. Tavalised afgaanid on praegu nii hirmul.“

Mis Talibani režiimi all Afganistani spordielust üldse saab, pole selge. Afganistani jalgpalliliit pole veel ühtegi ametlikku avaldust teinud, samas kui maailma jalgpalli katusorganisatsioon FIFA lubab, et on afgaanidega kontaktis, hoiab olukorral silma peal ja vajadusel pakub abi.

Samas on Afganistani naiste jalgpallikoondise looja kutsunud mängijaid üles oma sotsiaalmeediakontosid kustutama. Paljudele afgaani naissportlastele olevat saadetud juba hirmutavaid sõnumeid ja vidosid, milles näha Talibani liikmeid nende kodude lähedal luusimas.